bir blog ekledi 
Okuma süresi: ∽2 dakika 


Yeni bir araştırmaya göre, bazı aşırı işlenmiş gıdalar – özellikle şekerlemeler, önceden paketlenmiş hamur işleri ve donmuş tatlılar – ergenler için “geçiştirici gıdalar” olabilir ve bu da onların diğer sağlıksız gıdaların alımını artırmalarına neden olabilir.


Baş araştırmacı Maria Balhara theheart.org'a verdiği demeçte, "Gençler için, UPF (aşırı işlenmiş gıdalar) önleyici diyet müdahaleleri için önceliklendirilmelidir, çünkü bunlar diğer tüm UPF'lerde alımı artırır."

Balhara, "İyi haber," dedi, geçiştirici gıdalarının ne sıklıkla tüketildiğini azaltmak gibi küçük değişiklikler bile, genel sağlıksız gıda alımını azaltabilir ve genel sağlık üzerinde "büyük bir etkiye" sahip olabilir." diyor

Balhara'nın ergenlerin yeme alışkanlıkları konusunda benzersiz bir bakış açısı var: Florida'dan 16 yaşında ve Broward College ve Cooper City Lisesi'ne çift kayıtlıyken bu çalışmayı yürüttü.

Çalışması, San Diego'daki Amerikan Kalp Derneği (AHA) Hipertansiyon Bilimsel Oturumları 2022'deki sunumundan önce 7 Eylül'de yayınlandı.



Pandemiyi Suçlamak?

Son 30 yılda, UPF'lerden zengin diyetlerin kilo alımı, hipertansiyon ve kalp hastalığı ve erken ölüm riskinin artması dahil olmak üzere birçok kronik hastalık riskini artırdığına dair artan kanıtlarla birleştiğinde, dünya çapında UPF tüketiminde istikrarlı bir artış oldu.

Araştırması için Balhara, Güney Florida'daki 12 liseden 315 gence (%42 erkek) iki dönem boyunca - 2019'da COVID'den önce ve 2022'de COVID kısıtlamalarının hafifletilmesinden sonra - UPF'leri ne sıklıkta tükettiklerini sordu. 

5 gençten 2'sinden fazlası (%43), 2019 ile 2022 arasında UPF tüketimini artırdı.

Bu süre zarfında, artan dondurulmuş tatlı tüketimi, diğer tüm UPF'lerin tüketiminde %11'lik bir artışla ilişkilendirilirken, önceden paketlenmiş hamur işleri ve şekerleme tüketimindeki artış, diğer tüm UPF'lerin tüketiminde sırasıyla %12 ve %31'lik bir artışla ilişkilendirildi. 

Cesaret verici bir şekilde, gençlerin %57'si 2019 ile 2022 arasında UPF tüketimini azalttı.

Bu süre zarfında, işlenmiş et tüketiminin azalması, diğer tüm UPF'lerin tüketiminde %8'lik bir düşüşle ilişkilendirilirken, beyaz ekmek ve bisküvi tüketimindeki azalma, diğer tüm UPF'lerin tüketiminde sırasıyla %9 ve %10'luk bir düşüşle ilişkilendirildi. 

Balhara, theheart.org'a verdiği demeçte, sonuçların yeni bir "geçiştirici gıda modeli" için ilk kanıt sağladığını söyledi.

Çalışmanın sınırlamaları arasında, kişinin bildirdiği diyet verileri ve PIE araştırmasının doğrulanmamış olması yer almaktadır.



Tüm UPF'ler Kötü Değildir

AHA'nın eski başkanı PhD Donna K. Arnett bir haber bülteninde, "Bayan Balhara'yı, yaşamın erken dönemlerinde iyi beslenme kalıpları oluşturmanın önemini vurgulayan projesi için takdir ediyorum." Dedi.

"Kötü beslenme kalitesi ve kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişki iyi kurulmuş. Bu küçük, ön çalışma olmasına rağmen, araştırmaya devam etmek ve herkes için optimal kardiyovasküler sağlığı teşvik etmek için diyet davranışlarını etkileyebileceğimiz yolları anlamamıza yardımcı olmak için önemli bir konudur dedi Columbia'daki Güney Karolina Üniversitesi'nde akademik işlerden sorumlu başkan yardımcısı ve dekan Arnett.


Çalışmaya bakış açısı sunan, George Mason Üniversitesi, Fairfax, Virginia, Beslenme ve Gıda Çalışmaları Bölümü'nden doktora yapan Taylor C. Wallace, "gıda işleme ve aşırı işlenmiş gıdalar sorun değil. Sorun, Piyasadaki insanların tükettiği aşırı işlenmiş gıda türleri.  "Unutmayın, yağsız, D vitamini takviyeli yoğurt da "ultra işlenmiş" ve çok sağlıklı"

Wallace, gençlerin pandemi sırasında UPF alımını artırmasının sürpriz olmadığını söyledi.

"Elbette, insanlar pandemi sırasında işlenmiş gıda alımını artırdı. Marketlerin tükendiği ve tedarik zincirlerinin yetişemediği bir zamanda işlenmiş gıdalar rafta sabit kaldı. Ayrıca birçoğu depresyondaydı ve yiyecekleri şımartmak için kullanıyordu." 


Çalışmanın finansmanı yoktu. Balhara'nın konuyla ilgili bir açıklaması yok. Wallace, Think Healthy Group'un müdürü ve CEO'sudur; Daha İyi Sağlık Vakfı ile baş gıda ve beslenme bilimcisi; editör, Journal of Dietary Supplements; editör, Journal of the American College of Nutrition; beslenme bölümü editörü, Annals of Medicine; ve Forbes Health ile danışma kurulu üyesi.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/980457
Yorumlar

Hekim.Net

Close