bir blog ekledi 


Varisli damarlar, genellikle derinin altında görünen şişmiş, bükülmüş veya şişkin damarlardır. Birçok hasta için bacaklarda ağrı, zonklama veya kramp gibi çeşitli rahatsız edici semptomlara yol açabilirler. Bugün, varisli damarlar için ev ilaçlarının kapsamı, diyet değişiklikleri ve egzersizden bitki özleri ve karmaşık bitkisel karışımlara kadar uzanmaktadır. Bu evde tedavilerin bazıları rahatsızlığı hafifletmeye ve bu durumun ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilirken, diğerleri hiçbir fayda sağlamaz ve tamamen etkisiz olabilir ve hatta sağlığınıza zarar verebilir. Dolaşım sistemi ve damarlarınız vücudunuzun işlev görme yeteneğinde çok önemli bir rol oynar, bu nedenle sağlığınızı iyileştirebilecek teknikler ile etkisiz olanlar arasındaki farkı anlamak hayati önem taşır. Ayrıca, ev ilaçları geçici bir rahatlama sağlayabilirken, sorunlu damarları vücuttan atmanın tek güvenilir ve etkili yolu tıbbi tedavidir.

Varisli Damarlara Ne Sebep Olur?

Varisli damarlar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Damarlar, vücudun çeşitli bölgelerinden gelen kanı kalbe geri taşımaktan sorumludur, böylece kan dolaşımı ve vücudun düzgün çalışması sağlanır. Bununla birlikte, kapakçıklar zayıfladığında veya hasar gördüğünde, kan geriye doğru akabilir ve damarlarda birikebilir, bu da damarların bükülmesine, gerilmesine ve derinin altında şişmesine neden olabilir.

Varisli damarların gelişimine katkıda bulunabilecek faktörler şunlardır:

-Artan yaş

-Obezite

-Egzersiz eksikliği

-Hamilelik veya menopoz sırasında meydana gelenler gibi hormonal değişiklikler

-Varisli damarların genetik veya aile öyküsü

-Uzun süre oturmak veya ayakta durmak

Varisli Hastaların Ev Tedavileri

Egzersiz: Varis egzersizleri, varis tedavisi ve varisi önlemek için önemlidir. Düzenli egzersiz varisli damarlarda toplanan kanı itmeye yardımcı olur. Hem varisten korunmak için hem de varisiniz varsa ilerlemesini yavaşlatmak için mutlaka daha çok spor yapmalısınız. Etkili egzersizler şunları içerir: Yüzme, yürüme, bisiklet sürmek, yoga

Varis çorapları: Varis çorapları, damarlardaki kanı kalbe doğru hareket ettirmeye yardımcı olur. Bir başka deyişle varis çorapları, kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Varis çorapları varisi tedavi etmekten çok şikâyetleri azaltmak için giyilir. Çoraplar belli ölçüdedir ve hastanın bacak ölçülerine göre verilir. Hasta önce muayene olmanı ve hekimin önerisine göre çorabını almalıdır.

Bitkilerden destek: At kestanesi, içeriğinde bulunan idrar söktürücü ve iltahap giderici özellikleri sayesinde dolaşıma yardımcı olur. At kestanesi ekstresi bacak ağrısını, ağırlığını ve kaşıntıyı azaltmaya fayda olabilir. 2006 yılında, Cochrane İşbirliği ile araştırmacılar, kronik venöz yetmezliği olan kişilerde oral at kestanesi ekstresinin kullanımını içeren çalışmaları gözden geçirdiler ve at kestanesi ekstresi ile kronik venöz yetmezliğin belirti ve semptomlarında plaseboya kıyasla bir iyileşme buldular. At kestanesi özü, plaseboya kıyasla bacak ağrısında ve şişmede önemli bir azalma sağladı. Araştırmacılar, kanıtlara dayanarak, at kestanesi özünün kronik venöz yetmezlik için kısa süreli bir tedavi potansiyeline sahip olduğu sonucuna vardılar. Bununla birlikte, çalışmaların hiçbirinde özün varisli damarların görünümünü azaltıp azaltamayacağını değerlendirilmedi. Bütün at kestanesi FDA tarafından güvensiz olarak kabul edilir ve mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, kasılmalar, dolaşım ve solunum yetmezliği ve hatta ölüme neden olabilir. At kestanesi bitkisinin çay, yaprak, yemiş ve diğer ham formlarından da kaçınılmalıdır. Üzüm çekirdeği ekstresinin oral olarak alınması, alt bacaklarda şişliği ve diğer kronik venöz yetmezlik şikayetlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ön çalışmalar, üzüm çekirdeği ekstresinin içeriğinde bulunan oligomerik proanthocyanidin compleklerin varisli damarları olan insanlara yardımcı olduğunu göstermektedir. Romatoid artrit, multipl skleroz ve Crohn hastalığı gibi otoimmün rahatsızlıkları olan kişiler, bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden dolayı doktor gözetiminde olmadıkça üzüm çekirdeği ekstresi almamalıdır. Üzüm çekirdeği ekstrelerinin hamile veya emziren kadınlarda veya çocuklarda güvenliği belirlenmemiştir. Üzüm çekirdeği ekstreleri, tıbbi gözetim altında olmadıkça, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar veya kortikosteroidlerle birlikte kullanılmamalıdır. Cilt bakımı, saç bakımı, kilo verme ve birçok konuda karşımıza çıkan elma sirkesi, varis tedavisine yardımcı olan yöntemlerden biridir. Maydanoz suyu ödem ile mücadele etmede kullanılan bir bitkisel destektir. Dolaşım sisteminin daha düzgün ve verimli çalışmasına yardımcı olur. Adaçayı da maydanoz suyu gibi iltahap azaltıcı etkiye sahiptir. Sedef otu içeriğinde bulunan bazı maddeler sayesinde kanın pıhtılaşmasını önleyerek varise iyi gelebilir. Çoban çantası  yurdumuzda çok fazla bulunmayan bitkilerdendir. Varis bölgesinde yer alan damarların içerisindeki kanın pıhtılaşmasını önleyerek kanı sulandırır ve varisin iyileşmesine yardımcı olur.

Diyete dikkat: Tuzlu yiyeceklerin kesilmesi su tutulmasını en aza indirebilir. Potasyum içeriği yüksek gıdalar su tutulumunu azaltmaya yardımcı olabilir.Potasyum oranı yüksek gıdalar şunları içerir: Badem ve fıstık fındık, mercimek ve beyaz fasulye, patates, yapraklı sebzeler, somon ve ton balığı gibi bazı balıklar.
Lifli gıdalar bağırsakları hareket ettirmeye ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Lif oranı yüksek gıdalar şunları içerir: Fındık, tohum ve baklagiller, yulaf, buğday ve keten tohumu, tahıl gıdaları

Flavonoid yiyin: Flavonoid içeren yiyeceklerin eklenmesi varisli damarların iyileşmesine yardımcı olabilir. Flavonoid içeren gıdalar: Soğan, biber, ıspanak ve brokoli gibi sebzeler, narenciye ve üzüm, kiraz, elma ve yaban mersini, kakao, sarımsak

Dar olmayan kıyafetleri seçin: Dar giysiler giymek kan akışını kısıtlayabilir. Yüksek topuklu ayakkabı giymemek de bacaklardaki varisli damarlara yardımcı olabilir.

Bacakları yükseltin: Bacakları ideal olarak kalp ile aynı yükseklikte veya üstünde tutmak dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

Masaj: Etkilenen bölgelere doğrudan damarlara baskı yapmadan hafifçe masaj yapmak, kanın damarlarda rahat akmasına yardımcı olabilir. Yağlar ile birlikte masaj, varisli damarlar için bir çare olarak popülerlik kazanmaktadır. Refleksoloji, öncelikle ayaklara odaklanan bir masaj çalışması şeklidir. Bir çalışma, 55 hamile kadında refleksoloji ve dinlenmeyi karşılaştırdı. Refleksoloji, bacak şişmesini önemli ölçüde azalttı. Hamile kadınlar refleksoloji yaptırmadan önce doktorlarına danışmalıdır. Bazı kaynaklar refleksolojinin ilk trimesterde yapılmaması gerektiğini söylemektedir. Masajın kasları gevşettiği, kan akışını uyardığı ve rahatsızlık ve ödem unsurlarını hafifleterek kendinizi daha iyi hissettirdiği kanıtlanmıştır, ancak tek başına masaj bu durumu ortadan kaldırmaz. Kısa vadede rahatsızlığı gidermek istiyorsanız ve masajın yardımcı olabileceğini düşünüyorsanız, varis hastalarına yardımcı olmak için eğitilmiş profesyonel bir masaj uzmanı arayın.

Hareket edin: Uzun süre oturmaktan kaçının. Kalkmayı ve hareket etmeyi veya sık sık pozisyon değiştirmeyi hedefleyin.Bacakları çaprazlayarak oturmaktan kaçının.

Doğal Tedaviler İşe Yaramayabilir mi?

Doğal ev ilaçları bazen ağrılı semptomları hafifletmeye, daha iyi dolaşımı teşvik etmeye ve venöz yetmezlikleri önlemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bir damar hasar gördüğünde ve varisler oluştuğunda, evde yapılan tedavilerin sınırlamaları ortaya çıkar. Varis çorapları, egzersiz ve diyet değişikliklerinin rahatsızlığı gidermek için faydalı olduğu kanıtlanmış olsa da, bu yöntemler sorunu tek başına tedavi edemez. Endişeyi doğal olarak gidermek için ne kadar çaba sarf ederseniz edin, sorunlu damar, tıbbi tedavi ile ortadan kaldırılıncaya kadar vücutta kalacaktır.


Daha detaylı bilgi için www.onurgurer.com.tr

Kaynaklar

Yorumlar

Hekim.Net

Close