bir blog ekledi 

 

Rektal Tuşe Nedir ?

Tuşe sözcük anlamı, dokunma ya da temasla hissedilen veya bu temasın değerlendirilmesi sonucu meydana gelen algıdır.
Tuşe muayenesi, tıpta iki çeşit muayeneyi akla getirir.

 1- Vaginal Tuşe 

 2-Rektal Tuşe 

Her iki muayenede de vücüt içine uzanan bir boşluğa parmak ile girilerek o bölgede olabilecek hastalık bulgularının saptanması amacıyla uygulanır. Bu muayene tıbbi tetkik olanaklar o kadar çok gelişme sağlanmasına rağmen halen önemini kaybetmemiştir. Vaginal tuşe kadın hastalıkları uzmanlığının konusu olması nedeniyle biz burada rektal tuşe üzerinde duracağız.

Rektal Tuşe Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

-Makattan kan gelmesi
-Makat ağrısı
-Kabızlık
-Büyük abdest kaçırma
-Makatta şişlik
-Ürolojide prostat ile ilgili şikayetler.

Rektal Tuşe Nasıl Yapılır?

Ülkemizin ahlaki anlayışı ve utanma, çekinme duygusu nedeniyle hastalar sıklıkla tuşe muayenesinden kaçınmaktadır. Oysa bu tıpta olağan bir muayenedir. Konforlu bir muayene olmamakla birlikte normalde ağrısızdır. Hastaların rektal muayeneden kaçınmasını önlemek için, konu hakkında bilgilendirilmeli ve muayeneye uygun bir ortam hazırlanmalıdır.
Muayene odası kalabalıktan uzak olmalı, hastanın bakılacağı muayene masası bir paravanla odanın diğer kısmından ayrılmış olmalıdır.
Hastaya bayan veya erkek doktor tercih etme hakkı tanınmalıdır.
Doktorun yanında bir yardımcı sağlık personeli bulunmalı ve hasta isterse odada (paravanın diğer tarafında) bir yakını veya arkadaşını bulundurabilmelidir.
Hasta muayene masasına doktor veya sağlık personeli yardımıyla sol yan veya diz dirsek pozisyonuna alınır.
Doktor eldiven takar makata dışarıdan bakarak herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını değerlendirir. Parmağına kayganlaştırıcı jel sürer, glutea yavaşça açılıp parmak anal kanala nazikçe sokularak muayene gerçekleştirilir. Hoş olmayan bu durum normal şartlarda ağrısızdır. Doktor muayene esnasında makat kaslarının normal çalışıp çalışmadığını anlamak için hastadan makatını sıkmasını isteyebilir. Muayene tamamlandıktan sonra hasta giyinir ve muayenenin sonuçları hastaya anlatılır.
Rektal tuşe muayenesi ile anal kanal ve kalın bağısağın alt 7-8 santimetreye kadar olan kısmında başta kanser olmak üzere bir çok makat hastalığının belirtileri saptanır veya teşhis konabilir.

Kaynaklar

  1. How to do and interpret a rectal examination in gastroenterology
  2. Digital rectal examination is a useful tool for identifying patients with dyssynergia
  3. Effectiveness of preoperative staging in rectal cancer: digital rectal examination, endoluminal ultrasound or magnetic resonance imaging?
Yorumlar

Hekim.Net

Close