Megri kasabası nasıl Fethiye oldu ....

 İstanbul Ayazpaşa'da doğmuş olan Tayyareci Fethi bey 1907 yılında Bahriye Mektebi'ni bitirdi. Mesleğinde ilerlemek için 1911 yılında gittiği İngiltere Bristol Uçak Fabrikası'nda aldığı havacılık eğitiminden dönünce yüzbaşılığa yükseldi. Bir süre İstanbul'da çeşitli gösteri uçuşları gerçekleştirdi. 

Tayyareci Fethi Bey ve yardımcısı Sadık Bey MUAVENET-İ MİLLİYE isimli BLERIOT XI/B, uçağı ile İstanbul-İskenderiye uçuşunu gerçekleştirmek için 8 ŞUBAT 1914 de uçuşuna başladı. Konya, Ulukışla, Adana, Humus ve Şam üzerinden İskenderiye'ye uzanan bir hava yolculuğunu gerçekleştirmek isterken Şam'ın Taberiye ilçesi şimiriye bucağı yakınlarında düşerek Türk havacılık tarihinin ilk şehidi oldu. Mezarı Şam yakınlarında Selahattin Eyyubi Türbesi'ndedir... 

”Fethi Bey'in hedefine varamadan şehit düşmesi, o günlerde ülke çapında büyük üzüntüye yol açmıştı.  Muğla'nın Megri kasabasına Fethiye adı verilişi bu üzüntüden dolayidir.  Günümüzün güzel kenti Fethiye'de bir parkin içinde Tayyareci şehit Fethi Bey'in bir büstü bulunmaktadır.”

 " Aslan uçtu " diye söylenir methi ; 

Bu kutsal toprağın çocuğu Fethi.. 

Kahrolur darbanla elbet her zeman 

Olursa bakış yan ve maksat eğri ; 

Bak ; Fethiye oldu sayende Meğri , 

Kartalım ! gölgende hürdür bu vatan

Yorumlar

Hekim.Net

Close