bir blog ekledi 


Günümüzde kadınların ve erkeklerin yaşadığı en büyük problemlerden biri saç dökülmesidir. Birçok insan hayatının bir evresinde dış etmenlere bağlı olsa da saç dökülme problemini yaşar. Günlük hayatta, sosyal ilişkilerde neredeyse en fazla ön plana çıkartılan aksesuar saçlardır.Dış görünüşte çok önemli bir yere sahip olan saçlardaki bu kayıplar, kişide psikolojik bozukluk oluşmasına da yol açar.

Saç Dökülmesi Nedir?

Saç dökülmesi, geçici ve kalıtsal sebeplerden dolayı saçların zayıflaması, incelmesi ve dökülmesi ile sonuçlanan bir hastalıktır.

Saç dökülmesi, alındaki saç çizgisinin geriye doğru çekilmesi, ön ve tepe bölgesindeki saçların incelmesi ve seyrelmesi ile başlar, zamanla tüm tepe bölgesinin açılmasına kadar ilerleyebilmektedir.

Sağlıklı bir bireyin günde ortalama 100 ila 150 arası saç teli dökülmektedir. Kontrol sırasında normalden daha fazla saç teli dökülüyorsa, bu bir problemi işaret etmektedir. Bu durumda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Saç Dökülme Tipleri

Kadın Tipi Saç Dökülmesi:
Özellikle stres, beslenme, hormonal değişimler, hamilelik ve menopoz, yanlış kozmetik ürün kullanımı, saç boyatmadan kaynaklanan dökülmeler ve mevsimsel dökülmelerden oluşur. 3 şekilde gözükür;

• Tepe bölgesinde, saç çizgisinin 2 cm gerisinde başlayan dökülmeler
• Tepe bölgesindeki yoğun dökülmeler
•    Tüm kafa bölgesindeki dökülmeler

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Erkeklerde son dönemlerde saç dökülmesi 20’li yaşlara kadar inmiştir. Bunun en büyük sebeplerinden biri testesteron seviyesindeki dengesizliktir. Başın üst kısmında başlayan ve zamanla ön saç çizgisinin kaybolması ile devam eden saç dökülme tipidir. Saçlar gittikçe seyrekleştiği için bölge kelleşmeye başlar. Bir süre sonra sadece ensede saç kaldığı gözlemlenir.

Erkeklerde saç dökülme oranı %75 seviyelerindedir.

Kadın ve Erkekte Sık Karşılaşılan Saç Dökülme Sebepleri
Saç dökülme sebepler genel olarak 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar; geçici ve kalıtımsaldır.

Geçici:

Normal Saç dökülmesi : 

Kendi gelişimini tamamlamış saç telinin dökülmesidir. Günde ortalama 100 adete kadar normaldir.

Strese Bağlı Dökülmeler : 

Günlük hayatta yaşanılan problemlerden dolayı gerçekleşen saç dökülmeleridir. Bireyin kişilik yapısına göre hızlı veya yavaş bir şekilde de gelişebilmektedir. Buna bağlı olarak halk arasında “saç kıran” olarak adlandırılan hastalık da strese bağlı gelişmektedir. Uzun süreli stres ve vücut direncinin düşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bireyin kendisini toparlaması ile dökülen saç kökleri kendisini onarmaktadır.

Gebelik ve Doğum Kaynaklı Dökülmeler : 

Enzim eksikliklerine ve hormonal dengesizliklere bağlı durumlarda gözükür. Hormonlar yeniden dengeye girdiğinde saç dökülmesi ortadan kalkar.

Kozmetik Ürünlerin Sebebiyet Verdiği Dökülmeler : 

Bireyin kullandığı kozmetik ürünlerindeki sentetik maddeler kaynaklı veya yanlış kullanım gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Kullanılan İlaç, Hastalık veya Kemoterapi Kaynaklı Dökülmeler : 

Kullanılan bazı ilaçlar (kan sulandırıcılar, doğum kontrol hapları, antidepresanlarvb), genetik ve hormonal hastalıklar, AIDS ve geçirilen kemoterapi süreçleri geçici saç dökülmesine sebebiyet vermektedir.

Beslenme Kaynaklı Dökülmeler : 

Protein, vitamin ve mineral eksikliklerinde ve demir, çinko, B grubu vitaminlerin yeterli miktarda tüketilmemesi durumunda saç dökülmesi meydana gelmektedir.

Saç Yolma Hastalığı ve Saçları Sıkı Gererek Toplamak, Şekillendirmek : 

Bireyin kendi saçını çekerek yolma ve seyreltmesi ile oluşan psikolojik rahatsızlıktır. 

Saçları çok gergin bir şekilde toplamak, örgü yapmak gibi eylemlerden oluşan saç dökülme şeklidir.

Kalıtımsal:

•    Yaşlılığa Bağlı Dökülmeler : Birey yaşlandıkça saç kökleri de zayıflar ve dayanıklılığını kaybetmeye başlar. Saç telleri seyrekleşerek zamanla dökülme başlar.

•    Hormonal Kaynaklı Dökülmeler : Özellikle erkeklerde testesteron eksikliğinden kaynaklanır. Saçın uzayacağı maksimum uzunluk gittikçe kısalır.

•    Kadınlarda ise menopoz sonrası sıkça gözükür. Saç telleri gittikçe incelir ve dökülme yaşanabilir.

•    Bireyin Gen Özelliklerinden Kaynaklanan Dökülmeler : Kişinin DNA özelliklerinden dolayı yaşadığı dökülmelerdir.

Psikolojik Etkileri

Saç dökülmesi problemi yaşayan birey, özellikle sosyal yaşantısında öz güven kaybı yaşamaktadır. Kendisini sosyal ortamlardan yavaş yavaş geri çekme eğilimi gösterebilmektedir. Gitgide içine kapanan birey, bir süre sonra günlük işlerinden bile kendisini soyutlayabilmektedir.

Asosyallik ve yalnızlık da ne yazık ki durumu çok daha kötüye götüren durumlardır. Unutulmaması gerek şey ise; saç dökülmesinin çaresinin olduğudur.

Saç Dökülmesine Karşı Neler Yapılmalı?

İlk olarak saç dökülmesine neyin sebebiyet verdiğinin belirlenmesi gerekli. Bunun için de bireyin içinde bulunduğu yaşamı ve ruh halini iyi analiz etmesi gereklidir. Ama en önemlisi saç dökülme şüphesi duyulduğu anda bir doktora başvurmaktır. Uzman, nedenlerini ve saç dökülme tipini belirlemelidir.

Doktor durumunuza göre size uygulanacak saç mezoterapisi, ilaç tedavisi, kök hücre ile saç tedavisi, saç bakımı, PRP kürü gibi tedavi sürecine kadar verecektir.

Geç kalınmış saç dökülmesi vakalarında ise saç ekimi uygulanabilmektedir.


 

Yorumlar

Hekim.Net

Close