bir HekimSözlük girişi ekledi 



Sabri Mahir 1890 yılında Diyarbakır’da doğdu. Ressam olmak umuduyla İstanbul’a geldi, Galatasaray Lisesi’nde okumaya başladı. Lisede okurken futbolla tanışan Mahir, çok kısa sürede yeteneğiyle parladı ve Galatasaray A takımına seçildi.

Galatasaray ve Rum sporculardan oluşan Struggles takımları arasında gerçekleşen maç esnasında kavga çıktı. Bu olaylarda Sabri Mahir bir Rum gencini hastanelik etti. Bu olaylardan Galatasaray Lisesi’nin müdürü Tevfik Fikret sorumlu tutuldu ve görevden alındı.

Bunu hazmedemeyen öğrenciler, Sabri Mahir’in önderliğinde protestolara başladı. Bunun üzerine öğrencileri kışkırtmak ve isyana teşvik etmek suçlaması ile Sabri Mahir hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Mahir, çareyi Fransa’ya kaçmakta buldu Fransa’da boksa devam etti, ünlü hocalardan ders aldı, ünlü boksörlerle maç yaptı...

1911 yılında İspanya’da, İspanya Kralı’nın da izlediği bir müsabakada ülkenin orta sıklet boks şampiyonunu 3. rauntta nakavt etti. Bunun üzerine kral İspanya’da boksu yasakladı. İspanya’da boksun yasaklanmasının ardından Sabri Mahir İngiltere’ye geçti. İngiltere ağır sıklet boks şampiyonunu da 2. rauntta nakavt ile yendi ....

Sabri Mahir, İngiliz ordusundaki askerlere boks dersleri verirken 1916 yılında ajan olduğu gerekçesi ile tutuklandı. 1919 yılında diğer esirlerle beraber Almanya’ya gönderildi.

Sabri Mahir boks hayatına Almanya’da devam etti. Berlin’de bir gecede, karşılamaya çıktığı 4 boksörden 3 ünü nakavt ile yenmesi ile herkes Sabri Mahir’i konuşmaya başladı. Almanya’da “Korkunç Türk” lakabıyla anılmaya başlandı ve fotoğrafları kartpostallara basıldı. Ağır sıklet boks şampiyonu yetiştirdi...

Almanya’da tanıştığı kasap çırağı Max Schmeling’i boksör olmaya ikna etti ve hocalığını üstlendi. Sabri Mahir’in öğrencisi olan Max Schmeling 3 kez ağır sıklet boks şampiyonu oldu..

Almanya’da açtığı boks salonunda birçok ünlüye ders verdi. Hatta dönemin ünlü sinema yıldızı Marlene Dietrich’i şımarıklığından dolayı salonundan kovdu...

Dünyanın en önemli üniversitelerinden Cambridge ve Oxford Üniversitelerinde hocalık yaptı. Bu esnada II. Dünya Savaşı başladı.

Yorumlar
    • Ve çoğumuz böyle kıymetli insanları tanımıyoruz :(

      0 0 0 0 0 0
      Giriş yapmamıs kullanıcılar 'Yorum Gönderisi' eylemini kullanamazlar.

      Hekim.Net

      Close