·   · 33 Giriş
  •  · 173 arkadaş

Radyasyon Proktiti

Radyasyon Proktiti 

Radyasyon hem apoptozise hem de DNA, proteinler ve lipitlere ikincil olarak hücre ölümüne neden olur ve genellikle kanserde bulunanlar gibi hızla çoğalan hücreleri etkiler [ 1]. Günümüzde pelvise radyasyon, pelvik malignitelerin tedavisinde önemli bir bileşendir ve neoadjuvan veya adjuvan tedavi olarak uygulanır. Başlangıçta radyasyon tedavisinin (RT), bu kanserlerin radyasyona direnci nedeniyle hastalar, özellikle rektal kanserli hastalar için hiçbir fayda sağlamadığına inanılıyordu. Ancak daha sonra, bu direncin üstesinden gelmek için daha yüksek dozların gerekli olduğu keşfedildi. Bununla birlikte, daha yüksek radyasyon dozları, radyasyon alanı içindeki veya çevresindeki organlarda tali hasara neden olmuştur. Şu anda, daha yüksek dozların kullanılmasına ikincil olarak radyasyon tedavisinin en sık görülen komplikasyonu, prostat kanseri tedavisinden sonra proktittir.

Radyasyon proktiti, pelvik malignite için radyasyon tedavisini takiben bilinen bir komplikasyondur. Işın tedavisi sonucu kalın bağırsağın son bölümünde gözlenen iltihabi değişikliklere radyasyon proktiti denir. Kalın bağırsağın son bölümü olan rektumun içini örten mukoza tabakasının ışın tedavisi (radyoterapi) sonucu hasar görmesiyle gelişir. Hasar gören bu bölgede iyileşmeden sonra damar yumakları oluşur. Bu damar yumakları kanama odaklarını oluşturur.

Radyasyon proktitinden etkilenen hastalarda dışkılama ile beraber kanama, karın ağrısı, ishal, makat etrafında ağrı, kaşıntı şikayetleri olur. Işın tedavisinden sonra, erken dönemde hastalarda ishal ve bunu takip eden dönemde de kanama şikayetleri başlar.

Radyasyon terapisinin neden olduğu proktit tedavisi:

Kanamayı kontrol altına almak için ilaçlar hasarlı dokuyu yok etmek için tedavi (Proktiti tedavi etmek için kullanılan kesme yöntemleri arasında lazer tedavisi ve argon plazma koagülasyonu (APC) bulunur. Bu teknikler anormal kanayan dokuyu yok ederek belirtileri iyileştirir.)

storage.php?o=bx_glossary_files&f=j2thkwdhe9l7ntgqaznjvc8qfymcbtgr.jpeg


https://www.turkcerrahi.com/tip-sozlugu/proktit/

http://www.cemterzi.com.tr/radyasyon-proktiti/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226317/


6 0 0 0 0 0
  • 304
  • +

Hekim.Net

Close