·   · 33 Giriş
  •  · 173 arkadaş

Hiperemezis Gravidarum

Hiperemezis Gravidarum 

Hiperemezis gravidarum, hamilelik sırasında kilo kaybına ve hacim kaybına yol açan, ketonüri ve/veya ketonemi ile sonuçlanan inatçı kusma anlamına gelir. 

Kadınların yüzde doksan kadarı hamilelik sırasında mide bulantısı yaşar. Araştırmalar, kadınların yaklaşık yüzde 27 ila 30'unun sadece mide bulantısı yaşadığını, tüm gebeliklerin ise yüzde 28 ila 52'sinde kusmanın görülebileceğini göstermiştir.  Hiperemezis gravidarum insidansı, literatür kaynağına bağlı olarak yüzde 0,3 ila 3 arasında değişmektedir. Coğrafi olarak, hiperemezis batı ilçelerinde daha yaygın görünmektedir. 

Hiperemezis gravidarumun etiyolojisi büyük ölçüde bilinmemektedir, ancak birkaç teori mevcuttur. Bununla birlikte, hamilelik sırasında hiperemezis gelişimi ile ilişkili risk faktörleri vardır. Bir molar veya çoğul gebelik ortamında artan plasenta kütlesi, daha yüksek hiperemezis gravidarum riski ile ilişkilendirilmiştir. Ek olarak, östrojen içeren ilaçların tüketimi, harekete maruz kalma veya migren öyküsü nedeniyle hamilelik dışında mide bulantısı ve kusma yaşayan kadınların hamilelik sırasında bulantı ve kusma yaşama riski daha yüksektir. Bazı araştırmalar ayrıca, örneğin annesi veya kız kardeşi hiperemezis gravidarum geçirmişse, birinci derece akrabaları olan kadınlarda hiperemezis riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. 

Hormon Değişiklikleri:

◇ İnsan koryonik gonadotropin (hCG) seviyeleri suçlanmıştır. hCG seviyeleri, hiperemezis semptomlarının tipik başlangıcına karşılık gelen ilk trimesterde zirve yapar. Bazı çalışmalar, daha yüksek hCG konsantrasyonları ile hiperemezis arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ancak bu veriler tutarlı olmamıştır.

◇ Östrojenin gebelikte mide bulantısı ve kusmaya da katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Estradiol seviyeleri hamileliğin erken döneminde yükselir ve daha sonra azalır, hamilelikteki bulantı ve kusmanın tipik seyrini yansıtır. Ayrıca bulantı ve kusma östrojen içeren ilaçların bilinen yan etkileridir. Östrojen seviyesi arttıkça kusma insidansı da artar. 

Hiperemezis gravidarum ile başvuran hastalarda, kadınların %23'ünde tiroid stimülasyonu olduğunu bulduk. Bu hipertiroidizm, otoimmün hipertiroidizmden farklıdır, yani hastalarda tiroid antikorları yoktur, tirotoksikozun klasik klinik belirtileri yoktur. Muhtemelen, mutlak hCG konsantrasyonu ve biyolojik aktivitesi, tiroid stimülasyonunda çok önemli bir rol oynar. Bu derecede tiroid stimülasyonunun ne hiperemezis gravidarumun ciddiyeti üzerinde ne de gebeliğin sonucu üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

KAYNAKÇA:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532917/


8 0 0 0 0 0
  • 296
  • +

Hekim.Net

Close