·   · 31 Giriş
  •  · 174 arkadaş

Hashimoto Tiroiditi

HASHIMOTO TİROİDİTİ

Kronik otoimmün tiroidit ve kronik lenfositik tiroidit olarak da bilinen Hashimoto tiroiditi, tiroid hücrelerinin hücre ve antikor aracılı immün sistem yoluyla yok edildiği bir otoimmün hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde hipotiroidizmin en yaygın nedenidir. Buna karşılık, dünya çapında hipotiroidizmin en yaygın nedeni, diyetle yetersiz iyot alımıdır. Hashimoto tiroiditi, kronik lenfositik tiroidit veya otoimmün tiroidit olarak da adlandırılır. 

  Hashimoto tiroiditinin patofizyolojisi, tiroid dokusuna saldıran ve ilerleyici fibroza neden olan antitiroid antikorlarının oluşumunu içerir. Teşhis zor olabilir ve sonuç olarak, bazen hastalık sürecinin sonlarına kadar teşhis edilmez.

  Laboratuvar bulguları, artmış antitiroid peroksidaz (TPO) antikorları ile birlikte yüksek tiroid uyarıcı hormon (TSH) ve düşük serbest tiroksin (fT4) seviyelerini göstermektedir. Fakat, hastalığın seyrinin erken dönemlerinde, hastalar hipertiroidizm belirtileri, semptomları ve laboratuvar bulguları veya normal değerler sergileyebilir. Bunun nedeni, tiroid bezi hücrelerinin yıkımının aralıklı olabilmesidir.

  Hashimoto hastalığı:

● Kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.

● Genellikle 30 ila 50 yaşları arasında görülür.

● Kalıtsaldır

● Bazı karaciğer rahatsızlıkları, B12 eksikliği, glüten duyarlılığı, romatoid artrit, tip 1 diyabet, lupus ve Addison hastalığı (adrenal bez hastalığı) gibi diğer otoimmün hastalıkları olan kişilerde gelişme olasılığı daha yüksektir.

  Hashimoto tiroiditinin organ sistemi belirtileri, hastalığın doğası gereği değişkendir. Tiroid hücrelerinin ilk yıkımı tiroid hormonunun kan dolaşımına daha fazla salınmasına yol açabileceğinden, başlangıçta hastalarda hipertiroid semptomları olabilir. Sonunda, antikor tepkisi yeterli yıkıma neden olduğunda, hastalar hipotiroidizm semptomları ortaya çıkar. Bu semptomlar sinsi ve değişkendir ve vücuttaki hemen hemen her organ sistemini etkileyebilir. Hipotiroidizm ile ilişkili klasik cilt özelliği, artan glikozaminoglikan birikiminin neden olduğu ödem benzeri cilt durumunu ifade eden miksödemdir. Ancak bu nadirdir ve yalnızca ağır vakalarda görülür. 

  Histolojik inceleme epidermal incelmeyi gösterir. Artan dermal mukopolisakkaritler, su tutulmasına ve dolayısıyla soluk renkli cilde neden olur. Saç büyüme hızı yavaşlar ve saç kuru, kaba, donuk ve kırılgan olabilir. Yaygın veya kısmi alopesi nadir değildir. Azalan tiroid fonksiyonu, periferik vasküler direnci %50 ila %60 oranında artırabilir ve kalp debisini %30 ila %50 oranında azaltabilir. Bradikardi, tiroid hormonunun doğrudan sinoatriyal hücreler üzerindeki kronotropik etkisinin kaybından kaynaklanabilir. Bununla birlikte, çoğu hastada doğrudan kardiyovasküler sisteme atfedilebilen birkaç semptom vardır. Yorgunluk, efor dispnesi ve egzersiz intoleransı muhtemelen azalmış kas gücü veya artmış kas yorgunluğuna ek olarak sınırlı pulmoner ve kardiyak rezervin bir kombinasyonu ile ilişkilidir. Hipotiroid sıçanların dayanıklılığının azaldığı gösterilmiştir. Bu popülasyondaki biyokimyasal değişiklikler, piruvat ve palmitatın kas oksidasyonunda azalma, glikojen depolarının kullanımında artış ve yağ asidi mobilizasyonunda azalma göstermiştir. Kas zayıflığı ve miyopati önemli özelliklerdir.

  Ayrıca hastalarda nadiren plevral ve perikardiyal boşluklarda sıvı birikimi olabilir. Miksödem koma en şiddetli klinik tablodur ve hasta bakımı içinde bir endokrin acil durum olarak yönetilmelidir.

Hashimoto hastalığı nasıl teşhis edilir?

İlk olarak, sağlık uzmanınız tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene yapacaktır. Büyümüş olup olmadığını belirlemek için tiroid bezinizi hissedecektir. Kan testleri de istenir. Bunlar şunları içerir:

¤ Tiroid uyarıcı hormon (TSH) testi: Yüksek bir TSH seviyesi genellikle tiroid bezinin yeterli T4 hormonu üretmediği anlamına gelir. Bu laboratuvar genellikle en çok hipotiroidizm veya subklinik hipotiroidizm teşhisi ile tutarlıdır .

¤ Ücretsiz T4 testi: Düşük bir T4 seviyesi, kişinin hipotiroidizmi olduğunu gösterir.

¤ Antitiroid antikor testi: Antikorların varlığı, Hashimoto hipotiroidizmi geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu gösterir.

¤ İstenebilecek en yaygın görüntüleme testi, tiroid bezinizin ultrasonudur. Ultrason, tiroidin boyutunu ve görünümünü ve boyun bölgenizde herhangi bir nodül veya büyüme olup olmadığını gösterir.

  Hipotiroidizm tedavisinin temel dayanağı tiroid hormon replasmanıdır. Tercih edilen ilaç oral olarak uygulanan titre edilmiş levotiroksin sodyumdur. Yarılanma ömrü 7 gündür ve günlük olarak verilebilir. Yetersiz emilimi önlemek için demir veya kalsiyum takviyeleri, alüminyum hidroksit ve proton pompası inhibitörleri ile verilmemelidir. Optimum emilim için en iyi sabah erken saatlerde aç karnına alınır.

  Hashimoto tiroiditi tedavisi olmayan ömür boyu süren bir hastalıktır; bu nedenle, en iyi şekilde bir endokrinolog, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı ve bir dahiliyeciden oluşan meslekler arası bir ekip tarafından yönetilir. Anahtar, tiroid hormon seviyelerini takip etmektir. Ampirik olarak bir standart levotiroksin dozu reçete etmek, bazı insanlarda hormon toksisitesine yol açabilir. Ayrıca bazı hastalarda lenfoma gelişebilir ve bu nedenle boyun bölgesinin düzenli olarak muayene edilmesi şiddetle tavsiye edilir.


storage.php?o=bx_glossary_files&f=uvux3wqaegetyqiea8lb4zniaqbcikep.jpg


storage.php?o=bx_glossary_files&f=2f2rnjff3prjxeymngxgcwqmp8yplfff.pngResim yazısı


Kaynakça:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459262/#!po=75.0000

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17665-hashimotos-disease


8 0 0 0 0 0
  • 118
  • +

Hekim.Net

Close