·   · 10 Giriş

Peptik Ülser

✓Mukozal defansın azaldığı, asit sekresyonunun arttığı durumlarda görülür. Bu yüzden özofagus, mide, duodenum ve Meckel divertikülünde olabilirler.

✓Kronik ve sıklıkla tek lezyondur. Sıklıkla genç yaşta başlayan, fakat orta yaş - ileri yaşta tanı alan, vilesmeler ve alevlenmelerle giden kronik bir tablodur. Erkeklerde daha sıktır. En sık duodenum 1. kısmı ve midede kücük kurvatur üzeri antrumda görülür.

 ✓En sık nedenler H. pylori ve non-steroid antiinflamatuvar ilaçlardır. Bu ilaçlar mukozal prostaglandinlerin yapımını baskılar, ayrıca özellikle aspirin direkt mide mukoza irritanidir.

✓H.pylori hipogastrinemiye rağmen artmış asit sekresyonu ile karakterizedir.

✓En sık antrumda olmak üzere nadiren kardiyada da ülser yapabilir. En son dönemde pangastrit yapıp glandlarda atrofiye neden olabilir. Nötrofiller, plazma hücreleri, pit apseleri, ileri dönemde fundus korpus tutulursa esas hücreler etkilenir, asit salgısı düşer.

✓Peptik ülserin sınırları genellikle mukoza ile aynı düzlemdedir. Malign ülserlerin ise tabanı derin kenarları mukozadan kabarıktır. Peptik ülserlerde malignite çok nadiren gelişir.

8 0 0 0 0 0
  • 180
  • +

Hekim.Net

Close