·   · 49 Makale / Blog
  •  · 445 arkadaş

IELTS İngilizce sınavına nasıl çalışmalı?

IELTS Ingilizce konuşan ABD, Kanada, Avustralya, Irlanda, Güney Afrika Cumhuriyeti, Yeni Zelanda gibi ülkelerin yanında İngilizce'nin ikinci dil veya eğitim dilerinden birisi olduğu birçok ülkede geçerli olan bir İngilizce sınavıdır. British Council tarafından yapılır.
Bu blogda IELTS ile ilgili kendi deneyimlerimden yola çıkarak tavsiyelerde bulunacağım. Aynı şekilde sizler de deneyimlerinizi paylaşırsanız, IELT'e girecek arkadaşlarımza çok faydalı olacaktır.

Önce sınavın yapısını ve zorluklarını sonra nasıl çalışıp kolayca başarabileceğinizi anlatacağım.

Maksimum puan her bölüm üzerinden 9 ile ölçülür. Ayrıca ortalama puan da önem taşır. Zaman zaman değişmekle birlikte son baktığımda örneğin Yeni Zelanda Academic sınavda her bölümden en az  7.5 istiyordu. Avustralya her bölümden en az 7 ortalamada en az 7.5 istiyor.

İki farklı zorluk derecesi vardır.

  • IELTS Academic
    Bu sınav herhangi bir mesleki çalışmada bulunabilmek ve master, doktora gibi çalışmalar için gereklidir. Genele göre daha ayrıntılı bir sınavdır. Anadolu Lisesi, Özel kolejler, Ingilizce Tıp fakültesi mezunlarının bile eğer 1-2 yıl yurtdışı deneyimleri yoksa ve özel olarak İELTS e yönelik çalışmamışlarsa ilk girişte bu sınavı tüm bölümlerden geçebilmeleri oldukça zordur.

  • IELTS General Training
    Ingilizce konuşan birçok ülkeye göçmen olarak gidebilmeniz için gereken genel bir ingilizce sınavıdır. Akademik sınava göre oldukça kolaydır.

    Her iki zorluk derecesi de 4 bölümden oluşur, burada konumuz olan Academic seviye için açıklamalar:
  • Listening / Dinleme
    Bir kaç İngilizce aksanında metinler dinletilir ve buna bağlı olarak dinlediklerinizle ilgili soruları yanıtlamanız istenir.
    Temelde Ingiliz, Amerikan. Avustralya aksanları dinletilir.
    Eğer diğer aksanlara alışık değilseniz anlayamama şansınız yüksektir. Sınavdan önce aşağıdaki linklerde örneklerini vereceğim sitelerden bol bol dinleme egzersizi yapmanız, sınav simülasyonlarına girmeniz işleri kolaylaştırır.
  • Reading / Okuma
    Bu bölüm doktorların hazırlıksız girdikleri bir İELTS'te genelde en yüksek puan alabildikleri kısımdır. Bir metin okutulur ve sorular yanıtlanır.
    İşin stratejisini öğrenirseniz en kolay bölümdür.
  • Writing / Yazma
    Dikkat yazınızı okuyamama şansları var! Başıma geldi :)
    Bu bölümde verilen bir konuda küçük bir kompozisyon yazmanız istenir. Burada dikkat edilmesi gerekenler mümkün olduğunca kelime tekrarları yapmamak, giriş, gelişme, sonuç şeklinde formatlı ve anlaşılır bir anlatım yapmanız. İmla hataları, gramer hataları olmaması.
  • Speaking / Konuşma
    Türk Milletinin en çok zorlandığı ve en düşük puanları aldığı test genelde konuşma olur. Bu da egzersiz ile hızla ilerletilebilir. Sınavı yapan kişi size çeşitli konular verir ve konuşmanızı ister.
    Burada sanıldığı gibi telaffuz en önceliklilerden değildir, zaten sizin sınavınızı yapan kişinin anadili de İngilizce olmayabilir :)
    En önemli şey takılmadan aralıksız konuşabilmek ve sorulan soruyu tatminkar şekilde yanıtlayabilmektir.
    Hele bir 2 dk aralıksız bu konuda konuş kısmı var ki :) bence en zorlayıcı bölümdür.

    Nasıl Çalışılmalı?
    Yurtdışında dahi yaşasanız bu iş çalışmadan olmaz.
    Çünkü IELTS sınavının belirli bir stratejisi vardır. Bu stratejiyi kavrayıp ona göre çalışır ve sınavda uygularsanız, stratejik davranmayacağınız bir sınava göre 1-1.5 daha yüksek alma şansınız olur. Ingilizceniz çok iyi ve yurtdışında yaşıyorsanız en az 3 ay, ingilizceniz iyi ve Türkiyede yaşıyorsanız 6 ay -1 yıl çalışma yeterli olacaktır.

  • Dinleme anlamanın geliştirilmesi
    İELTS e özel sitelerin dışında özellikle tavsiye edeceğim ve benim de çok faydalandığım bir site dailystep.com burada günde 10 dk ayırarak dinleme anlamanızı ciddi şekilde ve hızla geliştirebilirsiniz. Önerdikleri egzersizleri yaparak konuşmanız da gelişmeye başlar.
    Özel öğretmen, mutlaka gerekir anadili İngilizce olan birisi olmalı karşılıklı veya online konuşmalısınız. Bu kişi size gramer öğretmeyecek, sadece dialog yapacaksınız. İLETS stratejilerini öğrendikçe dialoglarınızı İELTS konuşma simülasyonalarına geliştirebilirsiniz.
    Online örnekler:
    https://www.cambly.com/en?lang=tr
    https://www.italki.com/ 
    https://www.verbalplanet.com/publicmarketplace.asp 

  • Online IELTS kursları sonsuz sayıda var. Önerebileceklerim:
    https://www.britishcouncil.it/en/exam/ielts/courses-resources/road-to-ielts British Councilin kursudur, burada İELTS simülasyonlarına da girebilirsiniz.
    https://ieltsonline.com.au/  bu da Avustarya kökenli bir kurs sınav simülasyonları vb bulunuyor.
    http://mini-ielts.com/ bolbol testler var.
    Rastladığınız her egzersizi yapın, bol bol konuşun başka türlü olmaz :)

    Sorularınızı paylaşımlarınızı bekliyorum.


4 0 0 0 0 0
  • 5382
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close