HekimSözlük
Enson HekimSözlük Girişleri (Galleri Görünümü)
781-792
Alfabetik Sıralama
? . 1 2 3 4 A B Ç D E F G H İ J K L M N O P Q R S T Ü V W Y Z 😂


S

SYRINGOMYELIA
Syringomyelia is an ependymal-lined,CSF-filled channel parallel to and connected with the central canal in the spinal cord. About 90% of cases are associated with Arnold-Chiari type 2; the remaining 10% are posttraumatic or associated with intraspinal tumors.


T

Elektrokardiyogram çizelgesinde kalp atımının son dalgası olarak bilinen ve ventriküllerin repolirizasyonunum etkisiyle ortaya çıkan dalgadır. 0.2-0.3 milivolt arası voltaj değerine sahiptir.
Tablo değil, üç boyutlu iran halısıdır
Tablo değil, üç boyutlu iran halısıdırİran ve Azerbaycan'da tablo halı üretimi çok yaygın ve başarılı şekilde devam ediyor.
Cam kırıkları gibidir bazen kelimeler; ağzına dolar insanın. Sussan acıtır, konuşsan kanatır.OĞUZ ATAY 
Tan ağrıyor güneşin ilk ışınlarıylaKalbim yerinden oynuyor bir bakışınlaSözlerim fayda etmiyor ki aşkaN'olur dön gel seninle hayat bir başkaKimsenin bilmediği bir kor yanıyor içimdeHayalin canlanıyor gözlerimin önündeNisan yağmurları yağıyor yüreğimin üstüneAşk akıyor yüreğimden gözlerime Kalplerde deli fırtınalar esiyorRotalar sahiplerini bekliyorGece aniden çöküyorÖzlemler kat kat artıyorSesine hasret bekliyorum çaresizceVurgunum sana gündüz geceElimde yok bir neticeZaman akıyor sessizceGüneş bulutların arasında parıldıyor yineDünya mis gibi bir aşk kokusuyla başlıyor güneDünya ay ve yıldızları elveda diyorAşıkların büyük buluşması usulca sonlanıyorMehdi ERDOĞAN
1944 - Mavi Bebek Sendromu adı verilen yenidoğan kalp hastalığını düzeltmek için insan üzerinde ilk cerrahi tedavi Alfred Blalock ve Vivien Thomas adlı cerrahlar tarafından Baltimore, Maryland'deki Johns Hopkins Hastanesi nde gerçekleştirildiVe başarılı bir operasyon oldu. 
Kalbin atım sayısının normalden daha fazla olması (100 üstü atım olması) 
Karadeniz’de mısır ekmeği ve Vakfıkebir ekmeği en çok tüketilen ekmek türleri. Giresun’da da bu durum değişmiyor. Mısır unu, süt ve yumurtadan yapılan ekmeğin kokusu iştah kabartıyor. Balık ve yoğurt ile birlikte yediğinizde tadına doyamayacaksınız.Mısır Ekmeği Tarifi'nin Malzemeleri 1 kg mısır unu1 paket kabartma tozu3 yemek kaşığı yoğurtyarım su bardağı sıvı yağtuz1 tatlı kaşığı şekeryarım su bardağı unsu (kaynar olacak)Mısır Ekmeği Tarifi'nin YapılışıTüm malzemeler yoğurma kabına alınır, üzerine kaynar sudan 1 su bardağı kadar dökülerek kaşıkla karıştırılır.Yavaş yavaş az miktarda kaynar su ilave edilip elle yoğurulmaya başlanır.Suyu az az ekleyerek kıvam alana kadar yoğrulur. Fırın tepsi
Tay–Sachs hastalığı, beyindeki ve omurilikteki sinir hücrelerinin tahrip olmasına neden olan genetik bir hastalıktır. En yaygın formu, bebeğin dönme, oturma veya emekleme yeteneğini kaybetmesiyle yaklaşık üç ila altı aylıkken ortaya çıkan enfantil Tay-Sachs hastalığıdır.Sağlıklı bebekler görme, hareket, işitme ve diğer hayati işlevleri geliştirir çünkü enzimler, yağlı proteini ve büyümeyi engelleyebilecek diğer istenmeyen maddeleri temizler.Ancak Tay-Sachs hastalığı olan bir bebek, bu önemli enzimlerden biri olan hekzosaminidaz A (HEXA) olmadan doğar. Bu yağlı proteinler beyinde biriktikçe bebeğin görme, işitme, hareket ve zihinsel gelişimine zarar verirler.Bir çocuk, Tay-Sachs'ı ancak onun
Tektospinal Yol (Tractus Tectospinalis)
İnsanlarda, tektospinal yol (kollikülospinal yol), baş ve göz hareketlerini koordine eden bir sinir yoludur. Bu kanal ekstrapiramidal sistemin bir parçasıdır ve orta beyin tektumu ile omuriliğin servikal bölgelerini birbirine bağlar. [1]Orta beynin bir tarafından vücudun diğer tarafındaki (kontralateral) kaslara gelen motor dürtülerden sorumludur. Tektospinal sistemin işlevi, görsel ve işitsel uyaranlara yanıt olarak başın refleks postüral hareketlerine aracılık etmektir.Orta beyinde bu kanalın çıktığı kısım, görsel çekirdeklerden (öncelikle okülomotor çekirdek kompleksi) afferentler alan ve daha sonra kontralateral (mezensefalik kanala dorsal kepçeli) ve birinci servikalin ipsilateral kısmı
uç beyin, beynin en son oluşan, en büyük bölgesi
Tendon iltihabı.

Hekim.Net

Close