·   · 318 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Yürümek, Okumak, El İşiyle Uğraşmak Demans Riskini Önleyebilir mi?

Okuma süresi: ∽3 dk

Yeni araştırmalar, fiziksel, bilişsel ve sosyal aktivitelere katılmanın demans riskini düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.


Büyük bir meta-analizden elde edilen sonuçlar, okuma, el sanatlarına katılma ve oyun oynama veya bir müzik aleti çalma gibi bilişsel etkinliklerin en büyük etkiye sahip olduğunu gösterdi. Demans riskinin %23 oranında azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.


Yürümek, dans etmek, koşmak, yüzmek ve bisiklete binmek gibi fiziksel aktivitelere katılmak demans riskini %17 oranında azalttı; başkalarıyla birlikte ziyaret etmek, bir sosyal kulübe veya sınıfa katılmak ve gönüllü çalışmalara katılmak gibi sosyal faaliyetler, %7'lik bir azalma riski ile ilişkilendirilmiştir.


"Bulgularımız, boş zaman etkinliklerinin tüm nedenlere bağlı demans (ACD), vasküler demans (VD) ve Alzheimer hastalığı (AD) riski ile ters orantılı olduğunu gösteriyor, Lin Lu, PhD, Pekin, Çin'deki Pekin Üniversitesi Altıncı Hastanesi ve meslektaşları yazıyor.


Bulgular, 10 Ağustos'ta Neurology'de çevrimiçi olarak yayınlandı.



Montaj Kanıtı

Önceki çalışmalar, boş zaman etkinlikleri ile kanser ve atriyal fibrilasyon için daha düşük risk ve öznel iyi oluş gibi çeşitli sağlık yararları arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, demans riskini azaltmada boş zaman etkinliklerinin rolü konusunda çelişkili kanıtlar bulunmaktadır.


Daha fazla araştırmak için, mevcut araştırmacılar, farklı boş zaman etkinliklerinin 2,1 milyondan fazla insanda demans insidansı üzerindeki etkilerini inceleyen 38 boylamsal çalışmayı gözden geçirdiler.

Çalışma katılımcıları, anketler veya görüşmeler yoluyla boş zaman etkinlikleri hakkında bilgi verdiler. Boş zaman aktiviteleri bilişsel, fiziksel ve sosyal aktiviteler olarak ayrılmıştır.

Çalışmalar sırasında 74.700 katılımcı AKD, 2848 katılımcı AD ve 1423 katılımcı VD geliştirdi.

Alt grup analizleri, fiziksel boş zaman etkinlikleri (göreceli risk [RR], .83; %95 GA, .78-.88) ve bilişsel (RR, .77; %95 GA, .68) için AKD riskinin azaldığını gösterdi. -.87) ve sosyal (RR, .93; %95 GA, .87-.99) aktiviteler.

Ayrıca fiziksel (RR, .87; %95 GA, .78-.96) ve bilişsel (RR, .66; %95 GA, .52-.85) boş zaman aktiviteleri ile AD için düşük bir risk ve azalmış bir risk vardı. fiziksel aktiviteleri olan VD için (RR, .67; %95 GA, .53-.85).


Bulgular, Mayo Clinic'in yakın tarihli bir çalışmasıyla uyumludur. O sırada Medscape Medical News tarafından bildirildiği üzere, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bile zihinsel olarak aktif kalmanın hafif bilişsel bozukluk veya bunama riskini azaltabileceğini gösterdi.


Mevcut araştırmacılar, farklı seviyelerdeki boş zaman etkinliklerinin, örneğin yorucu veya sık olup olmadığı gibi, bunama riski üzerindeki etkilerini analiz edemediklerini belirtiyorlar.

Analiz ayrıca sınırlı sayıda çalışma nedeniyle her bir spesifik aktivite ile demans arasındaki ilişkiye dair kanıt sağlamadığını da ekliyorlar.



Genel Olarak İyi, Beyin Sağlığı

Medscape Medical News için yorum yapan, Alzheimer Derneği Tıbbi ve Bilimsel İlişkiler başkan yardımcısı PhD, Heather Snyder, sınırlamalara rağmen, analizin "boş zaman aktivitelerine katılmanın genel sağlık ve beyin için de iyi olduğunu öne süren araştırmalara katkıda bulunduğunu" söyledi. "

Ancak Snyder, bunun bir literatür taraması olduğu için bir neden-sonuç ilişkisi göstermediğini ve "bu faaliyetlere katılmanın beyin için nasıl faydalı olabileceğini anlamak için bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu" kaydetti.

"Jüri, birinin demans riskini azaltmak için kullanması gereken kesin risk azaltma stratejisi üzerinde hala olmasa da, bugün bilişsel gerileme riskimizi azaltabilecek günlük hayatımıza dahil etmeye başlayabileceğimiz şeyler var" dedi.


Snyder, "Kalp için sağlıklı bir diyet yemek, düzenli egzersiz yapmak ve bilişsel olarak meşgul olmak bunlardan sadece birkaçı. Yapmaktan zevk aldığınız bir şey bulun ve ona bağlı kalın," diye ekledi.


Çalışma Çin Doğa Bilimleri Vakfı, Çin Bilim ve Teknoloji Derneği ve PKU-Baidu Fonu tarafından finanse edildi. Müfettişler ve Snyder ilgili bir ilişki bildirmediler.

Nöroloji. 10 Ağustos 2022'de çevrimiçi yayınlandı.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/979365
10 1 0 0 0 0
  • 491
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close