·   · 321 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Yeni Şizofreni İlacı için Pozitif Faz 3 Sonuçları

Okuma süresi: ∽2,5 dk

Yeni araştırmalar, muskarinik reseptör agonistini bir antikolinerjik ajanla birleştiren araştırma ajanı ksanomeline-trospium (KarXT, Karuna Therapeutics), psikoz semptomlarını iyileştirmeye yardımcı oluyor ve şizofrenili yetişkinlerde kilo alımı veya sedasyon ile ilişkisi yoktur.


Faz 3 EMERGENT-2 çalışmasının en üst sıradaki sonuçları, aktif ilacı alanlar için Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) toplam puanlarındaki taban çizgisinden plasebo alanlara göre önemli ölçüde daha büyük bir azalma gösterdi ve birincil son noktasını karşıladı.

Bulgular "yeni ve benzersiz etki mekanizmasıyla KarXT'nin dünya çapında şizofreni ile yaşayan 21 milyon insan için başarılı tedavinin neye benzediğini yeniden tanımlama potansiyelinin altını çiziyor ve potansiyel olarak bu hastalar için ilk yeni ilaç sınıfını daha fazla Karuna Therapeutics'in CEO'su, Başkanı ve Başkanı MD Steve Paul, bir basın açıklamasında şunları söyledi:



Birincil Sonuç Tamamlandı

Şirket, şizofreni hastalarının yaklaşık %20 ila %33'ünün geleneksel tedavilere yanıt vermediğini kaydetti. Mevcut antipsikotik ajanlarla ömür boyu tedaviye rağmen birçoğunun fonksiyonel durumu ve yaşam kalitesi düşüktür.

Mevcut tedavilerin aksine, KarXT dopaminerjik veya serotonerjik yollara dayanmaz. Muskarinik agonist ksanomeline ve muskarinik antagonist trospium içerir ve merkezi sinir sistemindeki muskarinik reseptörleri tercihen uyarmak üzere tasarlanmıştır.

Medscape Medical News tarafından o tarihte bildirildiği üzere, geçen yıl New England Journal of Medicine'de yaklaşık 200 şizofreni hastası üzerinde yapılan bir faz 2 denemesinin sonuçları yayınlandı. Bulgular, ksanomeline-trospium alanların psikoz semptomlarında plasebo alanlara göre önemli ölçüde daha fazla azalma olduğunu gösterdi.


Mevcut faz 3 EMERGENT-2 çalışmasında, araştırmacılar, şizofreni teşhisi konmuş ve psikoz belirtileri yaşayan 18-65 yaşları arasındaki 252 yetişkini içermiştir. Hastalar, günde iki kez esnek bir ksanomeline-trospium dozu veya plasebo alacak şekilde rastgele atandı.

Birincil son nokta, 5. haftadaki PANSS toplam puanındaki başlangıca göre değişiklikti. Sonuçlar, plasebo alanlara kıyasla aktif ilacı alan katılımcılarda PANSS toplam puanında istatistiksel olarak anlamlı ve klinik olarak anlamlı 9.6 puanlık bir azalma gösterdi (-21.2'ye karşı -11,6 , sırasıyla; P < .0001; Cohen's d etki büyüklüğü, 0.61).

Ek olarak, 2. haftadan başlayarak PANSS toplam puanı ile değerlendirildiği üzere şizofreni semptomlarında erken ve sürekli anlamlı bir azalma olmuştur. Bu azalma, tüm deneme zaman noktalarında sürdürülmüştür.



Güvenlik profili

Yeni ilaç aynı zamanda önemli ikincil son noktaları da karşıladı. Aktif tedavi grubunda, hem halüsinasyonlar veya sanrılar gibi şizofreninin pozitif semptomlarında hem de hayattan zevk almada zorluk veya diğerlerinden geri çekilme gibi negatif semptomlarda PANSS alt ölçeklerinde anlamlı bir azalma oldu.

Genel olarak, ajan genellikle iyi tolere edildi. Ksanomelin-trospium ve plasebo için tedaviyle ortaya çıkan yan etkiler (TEAE'ler) oranı sırasıyla %75'e karşı %58'di.

Aktif tedavi için en yaygın TEAE'lerin tümü hafif ila orta şiddetteydi ve kabızlık, hazımsızlık, bulantı, kusma, baş ağrısı, kan basıncında artış, baş dönmesi, gastroözofageal reflü hastalığı, karın rahatsızlığı ve ishali içeriyordu.

Önceki denemelerde olduğu gibi, kalp hızındaki bir artış da aktif tedavi ile ilişkilendirildi ve mevcut çalışmanın sonunda büyüklükte azaldı.

TEAE'lerle ilgili bırakma oranları, ksanomeline-trospium (%7) ve plasebo (%6) arasında benzerdi ve ciddi TEAE'lerin oranları (her grupta %2) - intihar düşüncesi, şizofreni semptomlarının kötüleşmesi ve apandisit dahil.

Özellikle, ilaç, kilo alımı, sedasyon ve hareket bozuklukları gibi mevcut tedavilerin yaygın sorunlu yan etkileri ile ilişkili değildi.

Karuna, 2023'ün ortalarında KarXT için ABD Gıda ve İlaç İdaresi ile Yeni bir İlaç Başvurusu sunmayı planlıyor. Şizofreniye ek olarak, ilaç Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere diğer psikiyatrik ve nörolojik durumların tedavisi için geliştirilmektedir. 


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/978964
10 0 0 0 0 0
  • 642
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close