- · 0 friends
Titanyum Çene Başarıyla 3D Olarak Basıldı ve İmplante Edildi
Okuma süresi: ∽2 dk
Kenara çekil, Demir Adam, sırada titanyum var. Ağız ve gırtlak kanseri, tümörlerin bulunduğu çene kemiğinin alınmasına neden olabilir. Bir kişinin tekrar konuşabilmesi, yiyip içebilmesi için çenenin değiştirilmesi şarttır. Ancak bu yeteneğin geri kazanılması, vücudun herhangi bir yerinden, örneğin bir bacaktan kemik alınmasını ve yeniden yapılandırılmasını gerektirir. Bunun yerine, bilim adamları daha az istilacı, daha güçlü bir alternatif bulmak istediler ve titanyuma döndüler.
Dört yıllık araştırma ve geliştirmeden sonra, araştırmacılar yeni bir titanyum çene ve onunla ilk başarılı operasyona sahip olduklarını bildirdiler.
Hollanda'daki araştırmacılar, kişinin görüntüleme taramalarında şeklini modelledikten ve ardından bir titanyum versiyonunu 3D yazdırdıktan sonra bir hastaya yeni bir alt çene kemiği implante etti.
Çeneyi değiştirmek zordur ve geleneksel yöntemler zamanın yaklaşık %40'ını kırma eğilimindeydi. Vücudun başka bir yerinden alınan yeniden yapılandırılmış kemik o kadar dayanıklı değildir ve doğru uyumu sağlamak zordur. Diğer bir dezavantaj, yeni kemiği kalan alana bağlayan şeritteki gevşek vidalardır ve bu, bir kişinin boğulması için tehlikeli olabilir.
Çenemiz yüzdeki en büyük ve en güçlü kemiktir. Ağzın alt kısmında yer alan kafatasının tek hareketli kemiğidir ve çiğneme ve konuşma gibi diğer ağız hareketleriyle ilgili kaslara bağlıdır. Bazen mandibula olarak adlandırılan çenemiz alt dişlerimizi yerinde tutar.
Bununla birlikte, 3D baskılı titanyum çene, hastanın CT ve MRI taramalarına dayalı olarak ihtiyaç duyulan spesifikasyonlara tam olarak uyacak şekilde tasarlanabilir ve böylece iyi oturmasını ve yerinden kaymamasını sağlar.
Protez çene ayrıca, kırılma veya çok ağır olma riski olmadan çiğnemek için yeterince güçlü olmasını sağlayan bir iç ağ yapısı içerir. Aslında titanyum çene, gerçek kemikle yaklaşık olarak aynı ağırlıkta olacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle insanlar için daha doğal hissettirir.
Bu tür cihazların ticari olarak piyasaya sürülmesi birkaç yıl alacak, ancak bu 3D baskılı çeneyi tasarlayan ve implante eden Hollandalı araştırmacılar, yüzün ve kafatasının diğer bölümleri için implantlar oluşturmak için tekniği genişletmeye başladılar bile.
KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/979776
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.