·   · 319 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Timsah Kulak Yapısını Anlamak İnsanlarda İşitmede Yardımcı Olabilir

Timsahlar, kulaklarındaki saç hücrelerini yeniden büyüterek uzun yaşamları boyunca mükemmel bir işitme sağlarlar ve Uppsala Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu yenilenmeyi anlamanın işitme bozukluğu olan insanlara yardımcı olabileceğini umuyor.


Bilinmesi gereken:

◉Timsahlar neredeyse insanlar kadar uzun yaşayabilir ve yaşamları boyunca iyi işitmeyi sürdürebilirken, dünya çapında 1,2 milyar insan bir tür işitme bozukluğuna sahiptir.

◉İşitme bozukluğunun en yaygın nedeni, kulaklardaki alıcıların çalışmasının bozulması ve bu alıcılar insanlarda yenilenemese de, timsahlar da dahil olmak üzere birçok memeli olmayan türde yeniden büyüyebilirler.

◉Timsahlar, insanlarda bulunmayan hücre yapılarına sahiptir ve bu, eskileri hasar gördüğünde kulaklarında yeni saç hücrelerinin büyümesini tetikliyor gibi görünmektedir, ancak tetikleyici mekanizmaların ne olabileceği hala belirsizdir.

◉Timsah kulaklarının ayırt edici bir özelliği, alıcıların farklı perdelere duyarlılığının dış sıcaklıktan etkilenmesidir, bu da onu kara ve su da dahil olmak üzere farklı ortamlarda farklı türde tehlikeler için mükemmel hale getirir.

◉Ayrıca, timsah kulaklarının, ses titreşimleri kulağa ulaştığında bükülmelerini kolaylaştırarak, saç benzeri kirpikleri sese daha duyarlı hale getirmeye yardımcı olan küçük hücre parçacıkları salgıladığı da bulundu.


"Küba ve Afrika Cüce Timsahlarında (Crocodylus rhombifer ve Osteolaemus tetraspis) İşitme Organında Rejenerasyon Timsahtan İşitmemizi Nasıl Geri Kazanacağımızı Öğrenebilir miyiz?" makalesinin bir özetidir. Frontiers in Cell and Developmental Biology tarafından 8 Haziran 2022'de yayınlandı. Makalenin tamamı frontiersin.org adresinde bulunabilir.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/976840
7 0 0 0 0 0
  • 552
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close