·   · 321 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Sigarayı Bırakma Pnömoniden Ölme Riskini Azaltır Mı?

Okuma süresi: ∽3 dk

Sigarayı bırakan yetişkinler, pnömoniden ölüm riskini önemli ölçüde azalttı; Yaklaşık 95.000 kişiden alınan verilere göre, yıllarca sigara içmeme riski daha da azaldı.


Sigara içmek zatürre riskini artırıyor, ancak sigarayı bırakmanın bu riski uzun vadede ne ölçüde azalttığı araştırılmadığını belirtiyor Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi'nden Dr. Tomomi Kihara, Japonya İşbirliği Kohortu.

JACC Çalışması olarak bilinen Kanser Riskini Değerlendirmeye Yönelik Japonya İşbirliğine Dayalı Kohort Çalışmasında, 40-79 yaşları arasındaki 110.585 kişiden oluşan toplum temelli bir kohort, sağlık tarama sınavlarına ve sigara içmeyle ilgili bilgileri içeren kendi kendine uygulanan anketlere katılmıştır. Çalışmadan elde edilen diğer bulgular daha önce yayınlanmıştır.


Önleyici Tıp'ta yayınlanan mevcut çalışmada, araştırmacılar, 59.514 hiç sigara içmemiş, 10.554 eski sigara içen ve 24.904 sigara içen dahil olmak üzere sigara içme durumu hakkında veri sağlayan 94.972 JACC katılımcısının verilerini gözden geçirdi. Katılımcıların yaş ortalaması 57 idi; %57'si kadındı.

Katılımcılar sigarayı bırakma yıllarına göre gruplara ayrıldı: 0-1 yıl, 2-4 yıl, 5-9 yıl, 10-14 yıl ve 15 veya daha fazla yıl. Birincil son nokta, pnömoniden ölümün altta yatan bir nedeniydi.

19 yıllık medyan takip süresi boyunca, 1806 katılımcı (1115 erkek ve 691 kadın) zatürreden öldü.

Çok değişkenli bir analizde, sigarayı bırakanlar için mevcut sigara içenlere kıyasla tehlike oranı (HR) 0-1 yıl sigarayı bırakma için 1,02, 2-4 yıl için 0,92, 5-9 yıl için 0,95, 10-14 yıl için 0,71 idi. yıl ve 0.63 (0.48-0.83) 15 veya daha fazla yıl için. Hiç sigara içmeyenler için HR 0,50 idi. Analiz, çalışma popülasyonunda pnömoni olmaksızın ölüm için rekabet eden riske göre ayarlanmıştır.


Sigarayı bırakmanın faydalarının çoğu 10-14 yıl sonra ortaya çıktı, araştırmacılar bulgularla ilgili tartışmalarında yazdılar ve 10 yıl veya daha fazla sigarayı bırakma, hiç sigara içmeyenlere benzer zatürreden ölüm riskine yol açtı.

"Bildiğimiz kadarıyla, genel bir popülasyonda yıllarca sigarayı bırakma ve zatürree arasındaki ilişkiyi inceleyen daha önce hiçbir çalışma yoktu" diye eklediler.


Araştırmacılar, alternatif tütün ürünlerinin Japonya'da nadiren kullanılmasına rağmen, başlangıçta sigara ve sigarayı bırakma verilerinin yanı sıra sigara dışındaki tütün ürünlerinin kullanımına ilişkin veri eksikliği de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerle sınırlıydı.  Diğer sınırlamalar arasında, sigarayı bırakmanın daha az şiddetli pnömoni üzerindeki etkisini göz ardı edebilecek bir son nokta olarak pnömoni mortalitesinin kullanılması ve az sayıda eski sigara içen kadın olması nedeniyle sigarayı bırakma ile pnömoni mortalitesi arasındaki ilişkiyi cinsiyete göre netleştirememek sayılabilir. Ancak, sonuçların büyük örneklem büyüklüğü ve uzun gözlem süresi ile güçlendirildiğini söylediler.

Araştırmacılar, "Bu çalışma, sigarayı bırakmanın pnömoniden ölüm riskinde bir düşüşe yol açabileceğine dair ampirik kanıtlar sağlıyor" ve sigarayı bırakmayı önleyici bir önlem olarak destekliyor sonucuna vardılar.


Araştırma, Japon Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklendi; Sağlık, Çalışma ve Refah, Sağlık ve Çalışma Bilimleri Bakanlığı; ve Ulusal Serebral ve Kardiyovasküler Merkezin Kardiyovasküler Hastalıkları için İntramural Araştırma Fonu. Araştırmacıların ifşa edecek hiçbir mali çatışması yoktu.

Prev Med. 9 Ağustos 2022. 


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/979416
12 0 0 0 0 0
  • 472
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close