·   · 321 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Monkeypox bir STD (Cinsel Yolla Bulaşan) Olarak Kabul Edilmeli mi? Uzmanlar Tartışması

Maymun çiçeği vakalarının sayısı artmaya devam ettikçe, herpes, gonore veya HIV gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalık (STD) olarak kabul edilip edilmemesi gerektiği konusunda bir tartışma başladı. Monkeypox neredeyse her zaman ten tene temas yoluyla yayılır ve Batı'da vakaların çoğu erkeklerle cinsel ilişki yapan erkekler arasında meydana gelmiştir.


Ancak sağlık uzmanları, bunun onu bir STD yapmadığını söylüyor - en azından "klasik anlamda" değil.

Northwestern Medicine bulaşıcı hastalıklar uzmanı Robert L. Murphy, "Monkeypox klasik anlamda cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir (menide veya vajinal sıvılarda yayılmaz), lezyonlarla yakın fiziksel temas yoluyla yayılır."  Mevcut maymun çiçeği salgınının daha çok birkaç yıl önce eşcinsel erkekler arasındaki menenjit salgınına benzediğini söyledi.


Newsweek'in bildirdiğine göre Edinburgh Üniversitesi'nde veteriner epidemiyolojisi ve veri bilimi profesörü olan PhD Rowland Kao, "STD'de kritik rolü cinsel eylemin bizzat kendisi oynadığını" söyledi.

"Bazı enfeksiyonlar, cinsel aktivite de dahil olmak üzere her türlü yakın temasla bulaşır. Monkeypox bunlardan biridir - önemli olan yakın temastır, cinsel aktivitenin kendisi değil."


Bunun dışında başka bir uzman Newsweek'e verdiği demeçte, maymun çiçeğini bir STD olarak adlandırmak, yayılmasını sınırlamak için önlemleri caydırabilir.

Sağlık profesörü Paul Hunter, "Bunu bir STD olarak etiketleme konusundaki tedirginliğim, çoğu cinsel yolla bulaşan hastalık için prezervatif takmanın, penetrasyondan veya doğrudan oral-anal/oral-genital temastan kaçınmanın bulaşmayı önlemenin iyi bir yolu olmasıdı. Ama maymun çiçeği için, sadece çıplak sarılmak bile büyük bir risk. Bu yüzden, onu bir STD olarak etiketlemek, insanları sadece prezervatif takmak yeterli olduğu hissi yaratıp hastalığı kontrol etmede olumsuz yol oluşturabilir."


Ohio'daki Üniversite Hastaneleri Cleveland Tıp Merkezi'nde pediatri uzmanı olan Denise Dewald, maymun çiçeğinin bir STD olmadığını ancak yerleşik bir virüs haline gelebileceğini söylüyor.

"Monkeypox, pediatrik ve genel popülasyonda yerleşecek, kreşler ve okullar aracılığıyla bulaşacak. Bu bir STD değil. MRSA gibidir, abartılacak durum değildir" diye tweet attı.


Kesin olan bir şey var: Gittikçe daha fazla insan maymun çiçeğine yakalanıyor. Batı ve Orta Afrika'da yıllardır endemiktir ve Mayıs ayında Avrupa ve Kuzey Amerika'da vakalar tespit edilmiştir.

Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma ve Politika Merkezi'ne göre, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Çarşamba günü yaptığı açıklamada, küresel olarak 14.000'den fazla vakanın tespit edildiğini söyledi. Afrika'da 5 kişi öldü. Birleşik Krallık'ta 2.100'den fazla vaka tespit edilmiştir.

CDC Perşembe günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nde Alaska, Maine, Montana, Mississippi, Vermont ve Wyoming hariç her eyaletten bildirilen vakalarla birlikte 2.500'den fazla onaylanmış maymun çiçeği vakası tespit edildiğini söyledi.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/977790
12 0 0 0 0 0
  • 551
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close