·   · 320 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)'nın Kontrast Maddesi Beyinde Kalabilir

Araştırmacılar uyarıyor: Kontrast maddelerinde bulunan metal gadolinyum, manyetik rezonans görüntülemeden (MRI) sonra beyinde kalabilir. Görünüşe göre, toksik olan nadir toprak metali, taşıyıcı maddesinden ayrılır ve daha sonra ilk raporların gösterdiği gibi beyin dokusunda biriktirilir. Bunun sağlığa zarar verip vermediği henüz bilinmiyor, ancak doktorlar kontrast madde ile çoklu muayene yapılmasını önermiyor.

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3089&dpx=2&t=1656830912

Nadir toprak metali gadolinyum manyetiktir ve bu nedenle nükleer spin incelemeleri için bir kontrast maddesi olarak çok uygundur. Damar içine enjekte edilir, yayılır ve daha sonra vücutta tanınması zor olan organ yapılarını ve işlevlerini görünür kılar. 

Dezavantajı: Gadolinyumun tıpta yaygın kullanımı nedeniyle, su organizmalarında biriktiği Ren gibi su depolarına düşer. İçme sularında da tespit edilmiştir.


Taşıyıcı Maddeden Çözülmesi

Ancak gadolinyumun hala karanlık bir tarafı var: Aslında zehirlidir. Kanda çözünmesi ve bize zarar vermemesi için kontrast madde içinde bir taşıyıcı maddeye bağlanır. Ancak şimdi gösterildiği gibi, kendisini bu taşıyıcı maddeden ayırabilir ve daha sonra dokularda ve hepsinden önemlisi beyinde birikebilir. Metalin, MRI'dan yıllar sonra hala hastaların beyinlerinde bulunduğu bildirildi.

Alman Nükleer Tıp Meslek Birliği'nden (BDN) Detlef Moka, "Dört veya daha fazla kontrastlı MRG'si olan hastalar etkilendi" diyor. "Muayene sayısı arttıkça risk bariz bir şekilde artar." Bu nedenle hastalar, MRI'da radyasyon riskinin olmaması nedeniyle şimdiye kadar zararsız olarak sınıflandırılan çoklu muayenelerden kaçınmalıdır. 


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3088&dpx=2&t=1656830213Gadolinyum bazlı kontrast madde ile geliştirilmiş kan damarlarının MRI görüntüsü


Şu An İçin Önlenebilir Kontrast Madde Taramalarını Atlayabiliriz

Şimdiye kadar gadolinyum tortularının sağlık sorunlarına yol açıp açmadığı belli değil. Bu nedenle, şu anda gadolinyum bazlı kontrast maddelerin kullanımına ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Moka, "Ancak, yeni sonuçlar elde edilene kadar, biz doktorlardan, gadolinyumlu bir kontrast madde kullanımının gerekli olup olmadığını her muayeneden önce olduğundan daha dikkatli bir şekilde kontrol etmemiz isteniyor" diyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) şu anda beyindeki gadolinyum tortularının sağlık riskini inceliyor. Alman nükleer tıp meslek birliği, sonuçlar alınana kadar kontrast maddenin başlangıçta sadece kaçınılmaz muayeneler için kullanılmasını tavsiye eder. Kalp, MRI yerine miyokard sintigrafisi veya ultrason ile de incelenebilir. 


KAYNAK  https://www.scinexx.de/news/technik/mrt-kontrastmittel-bleibt-im-gehirn/
9 0 2 0 0 0
  • 903
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close