·   · 318 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

İş Yükü ve Ekstra Sorumluluklar İntern Sağlığını Etkiliyor

Okuma süresi: ∽7 dakika

Tıbbi stajyerlerin bildirdiği sorunlar arasında stres, anksiyete, depresyon, SARS-CoV-2 enfeksiyonları ve ölümleri, kuru göz sendromu ve gastrointestinal hastalıklar yer alıyor. Bu sorunlar, klinik stajları sırasında yaşadıkları iş yükünden ve sorumluluklarının dışında kalan faaliyetlerde bulunmalarından kaynaklanmaktadır.


Sağlık uzmanları, Medscape İspanyolca Sürümü'ne, ruh sağlığı ile ilgili semptomları zamanında tespit etmek ve ele almak için programlar olmasına rağmen, eğitimdeki doktorların ucuz işgücü olarak görülmeyi bırakılması acil konu olduğunu söyledi. Bu profesyoneller, kendilerine yönelik herhangi bir suistimali kınamak için bir araya gelmelidir ki durum tekrar yaşanmasın.



İntern'ler Kim Bakar?

Jesús Moreno, MD, klinik stajını Meksika'nın Linares kentindeki bir kırsal alanda yakın zamanda tamamladı. Günde ortalama 5-10 kişiye 20 dakikalık konsültasyonlar vermenin ve kliniğin temizliğinin yanı sıra köpek aşılama günlerine katıldı.

Tıbbi birimi denetleme görevin sonuçları kısa sürede kendini belli etti . Yalnız yaşamaya alışmış olmasına rağmen, işini iyi yapıp yapmadığını bilmediği için meslektaşları ve hastalarla etkileşim eksikliği endişe ve strese neden oldu. Acil patronları nadiren birinci seviye hastaneye giderdi.

Bu durum ve öğrenme eksikliği, genç adamı kentsel bir birimde rotasyonlar yapmaya motive etti. Orada, belirlenen sınır dört olmasına rağmen, ortalama 15 ila 25 hastayı tedavi etti ve kendisine rehberlik etmesi için atanan doktorların gözetimi altında değildi. Klinisyen kendi durumlarında artı ve eksiler buldu, ancak fiziksel ve zihinsel sağlığına öncelik vermesine izin verecek mutlu bir ortam bulamadı. Depresyon tedavisi görmesi gereken noktaya geldi.

"İş yükü açısından, hastalar açısından kentsel ihtiyaçlar kırsaldaki ihtiyaçlardan daha fazla. Ancak, idari ve temizlik faaliyetlerine gelince, kırsal ihtiyaçlar çok daha fazla çünkü bir birey her şeyle ilgileniyor. Şehir kliniklerinde benim yoktu. tuvaletleri temizlemek için başka bir meslektaşımla raporları paylaştım biraz daha pratik yaptım mesela ağustosta başladım ocakta stres ve klinik yönetmenin yükünden dolayı antidepresan ilaçlara [tedaviye] başlamak zorunda kaldım, ve buna benim kişisel durumum da eklendi" dedi Moreno.


Doktor, kendisi gibi diğer meslektaşlarının da kendilerine verilen faaliyetleri yerine getirebilmek ve Nuevo León eyaleti için belirlenen sağlık hedeflerine ulaşabilmek için antidepresan veya anksiyolitik almaya başladıklarına dikkat çekti.

"En kötüsü bizi cepheye silahsız göndermeleri ya da ucuz iş gücü olmamız değil, hastaları, hastalıklarını bilmeleri, tedavi etme kaygısı olmaması. Bize gelince, yardım eden olmadı. maruz kaldığımız stresle başa çıkmak zorunda kaldık. Stratejiler konuşuluyor, kurumsal destek konuşuluyor ama uygulamaya geçilmiyor. Ayrıca kaygı, stres, depresyon için izin almak çok zor... Başlangıç olarak, kim veriyor? Ve eğer izin alırsan, belki sana 1 hafta verirler, ama sorunun takibi yok."


Ramón de la Fuente Muñiz Ulusal Psikiyatri Enstitüsü'ne bağlı MD Sol Durand, tıbbi personelin ruh sağlığı konusunda ulusal bir bilgi eksikliği olduğundan ve bu tür sorunların eğitimdeki doktorlar arasında daha fazla olduğundan şikayet etti. 

Depresyon, anksiyete veya mesleki tükenmişlik sendromu tanısının almanın en zor şey olmadığını ekledi; daha doğrusu asıl savaş bu koşullara uymak ve sendikanın engelliliği tanımasını sağlamaktır. Sorun, büyük ölçüde, bu koşulları bildirenler arasında hakim olan "zayıflık" damgasından kaynaklanmaktadır.

"Depresyon, anksiyete, mesleki tükenmişlik sendromu veya stresten kaynaklanan bir engeli, sadece yüksek sesle söylemek bizi en zayıf, hiçbir şeye katlanamayanlar gibi gösteriyorsa, nasıl tanıyacağız? saklan, hiçbir şey olmuyormuş gibi yap, alternatif yollar ara ama asla çalıştığın hastanede yapma çünkü dışlanmaktan çok büyük bir korku var. Bunu düzeltmezsek sağlığımızdaki yansımalar asla kaybolmaz. ”dedi.



Değişim için Mücadele

4 Ocak 2021'de stajyer Jorge Alejandro López, Ecatepec General Hospital'ın acil servisinde 40 dakikadan fazla uğraşmalarına rağmen onu hayata döndüremeyen meslektaşlarının gözleri önünde öldü.

Yaklaşık bir buçuk yıl sonra, Meksika Eyaleti İnsan Hakları Komisyonu, tıbbi birimin olaya mağdurları tazmin ederek ve rehabilite ederek yanıt vermesi gerektiğine karar verdi. Misillemeden kaçınmak için bu şekilde isimlendirilmesini isteyen Dr R, çalıştıkları koşullar değişmediği sürece arkadaşı veya meslektaşları Mariana Sánchez, Eric Andrade ve daha binlercesi için adalet olmayacağını söyledi. 

"Jorge'nin ölümünü izledik. İyi bir oksijen çıkışı yoktu. Koruyucu ekipmanımız yoktu. Çok fazla terör vardı. Hastane kendini uzaklaştırmak istedi. Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi öğrencilerini geri çektiğinde, Jorge'nin ölmediğini söyledi. risk altındayız ama çoğumuz hala o cehennemdeyiz biliyorum uzun zaman geçti ama hala topluluk önünde konuşmaktan çekiniyorum ve bunun değişmesi gerektiğini biliyorum belki de dışarı çıkıp adımı söylemeliyim Yüksek sesle, uygulamalarımızda yaşadığımız her şey hakkında açıkça konuşun, ancak gelirim sabit değil ve çoğumuz bir değişiklik elde etmeye çalışsak da, bir işe sahip olma ihtiyacı çok büyük."

Dr R, hizmetlerini Ecatepec'teki iki devlet hastanesinde vermektedir. Günleri iş, aile ve yalnızca meslektaşının ölümü nedeniyle değil, aynı zamanda en kritik aşamalarda COVID-19 hastalarının bakımı nedeniyle yaşadığı kaygı ve travma sonrası stres bozukluğu ile başa çıkmak için özel psikolojik terapi seanslarına katılmak arasında bölünmüştü.


Nosotrxs Sağlık ve Refah Nedeni koordinatörü MD Andrés Castañeda Prado, Dr R'nin kimliğini paylaşmasının gerekli olmadığını savundu. Sadece stajyerler arasında değil, aynı zamanda koronavirüs pandemisinin birinci ve ikinci dalgalarında ikamet eden profesyoneller arasında da onunki gibi birçok vaka olduğunu doğruladı.

Liderliğini yaptığı grupta doktorların eğitim aldığı anketler yapıldığını hatırlattı. Sonuçlar arasında, sendikanın COVID-19 pandemisi ile başa çıkmak için gerekli araçlara sahip olamama endişesini, kişisel koruyucu ekipman eksikliğinden kaynaklanan şikayetleri, SARS-CoV-2 aşısını yaptırmamış olma ve destek almama konusundaki endişelerini vurguladı. 

"Kişisel koruyucu ekipman eksikliği hiçbir zaman sır olmadı; görüşülen doktorların %90'ından fazlası bunu bildirdi. Sağlık sektöründe COVID-19 aşısı Aralık ayında başlamasına rağmen, Mart 2021'e kadar %50'si ne zaman olduğunu bilmediklerini söyledi. ikinci dozu alacak olan hastaların %68,7'si pandemi ile baş etmeye hazır hissetmediğini, enfeksiyon kapma durumunda ise sağlık biriminden destek almadığını belirtenlerin oranı %47,3'tür. halk sağlığı hizmetlerinde, özellikle de eğitimdeki doktorlarla birlikte var olan gerçek ve bunun nedeni, hala ucuz işgücü olarak kabul edilmeleri ve tabiri caizse zincirin en altında olmalarıdır."



Önleme Anahtardır

Colima'nın ruh sağlığı ve bağımlılıklarından sorumlu devlet komiseri Guillermo Blanco Govea, önlemenin depresyon, anksiyete, profesyonel tükenmişlik sendromu ve intihar davranışlarına karşı en büyük müttefiklerden biri olduğuna inanıyor. Ağustos 2021'de, eyalette lisans tıp stajyerleri ve klinik stajyerler için bir erken teşhis ve ruh sağlığı bakım programının uygulanması duyuruldu.

Bu programın temel amacı, eğitim alan sağlık çalışanlarının kendi hayatlarına kast etmelerini önlemek, işyerinde psikososyal riskler anketinde (SUSESO-ISTAS) belirtilen durumları tespit etmek ve öğrencilere zamanında takip sağlamaktır.

"Umarız intörn doktorlar ve asistanlık yapanlar bu talihsiz olayları yaşamazlar, onlara eşlik ederler, doktorun insanüstü, duygu ve duygularından yoksun olduğu efsanesinin ortadan kalkmasını temenni ederiz. Bu nedenle doktorların bakım görmesi gerekir. Onları savunmasız hale getiren durumlar tespit edilmeli ve önlenmelidir. Ancak bu şekilde onlarla ilgileneceğiz” dedi.

Ayrıca ilk adımın grupları düşük, orta ve yüksek riske göre sınıflandırmak olduğunu açıkladı. Sonuçlara dayalı olarak müdahale ve psikoeğitim stratejileri verilir ve ruh sağlığına yönelik öz bakım danışmanlığı sunulur. Ayrıca, hem eğlence hem de ailevi öz bakım ile ilgili etkinlikler önerilir.

Orta risk grubu için ise yemek ve dinlenmede öz bakımın ön planda tutulduğu iletişim atölyeleri ile çalıştıklarını belirtti.

"Dinlenmeyi öğrenmemiz, eğitimdeki doktorların robot gibi çalışamayacaklarını bilmeleri, uyku saatlerine öncelik verilmesi çok gerekli çünkü yapmazlarsa kuru göz sendromu gibi sonuçları olur, uyku döngüsü bozuklukları ve bunun sonucu olarak gastrointestinalden duygusala kadar değişen rahatsızlıklar."

Eğitimdeki yüksek riskli doktorlar için endikasyon, olası bir zihinsel-duygusal bozukluk için daha kesin bir teşhis koymak için daha bireysel ve kapsamlı bir değerlendirme yapmaktır. Bir sonraki adım, uzman bir sağlık ekibi ile bireysel psikoterapi veya farmakolojik tedaviye ihtiyaç duydukları değerlendirilirse, ayakta tedavi yönetimine veya hastaneye yatırılmadır.

"Bu programın bir takibi olduğunu, sadece geçmekle kalmayıp ilk teşhisin konduğunu ve 6 ay sonra başlatılan stratejilerle etkiyi görmek için yeni bir değerlendirme yapılması gerektiğinin altını çizmek önemli. Doktorun bazı psiko-duygusal rahatsızlıklardan muaf olmadığı anlaşılmalıdır. Kursun çok zorlu doğası ve süresi bile bu sağlık alanında eğitim gören personeli savunmasız hale getirir ve bu nedenle yakın bir risk vardır. intihar gibi daha hassas durumlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden bu durumların önüne geçmek için çalışmalıyız" dedi.

Devlet komiseri, bu tür bir programı yürütmek için ruh sağlığı ve bireysel değerlendirme gibi önleyici tedbirlerin kullanımı konusunda uzmanlaşmış bir ekibin gerekli olduğunu vurguladı. Ancak bazı toplulukların yeterli uzmana sahip olmadığını fark etti.

"Doktorların bir noktada bir sağlık hizmetine bağlanacakları, kendilerini diğer insanlara bakmaya adayacakları açıktır. Bunu en iyi şekilde yapabilmek için psiko-duygusal olarak iyi olmaları, sağlıklarının iyi olması önemlidir. Bazı sorunları olan hastaları nasıl saptayacaklarını ve nasıl yönlendireceklerini biliyorlar, ancak sadece ilgilendikleri değil, kendileri için de depresyon, anksiyete, psikozdan geçtiklerini biliyorlar ve nasıl davranacaklarını ve başaracaklarını bilmek için araçlara sahipler. iyi bak" diyerek sözlerini tamamladı.



Neler İyileştirilebilir?

Moreno, Nuevo León'daki klinik stajı sırasında, eğitimdeki doktorların ruh sağlığı ile ilgili durumlarla başa çıkma stratejisinin, intiharın eşiğindeki hastaları bireyselleştirilmiş bakıma yönlendirmekten ibaret olduğunu hatırlattı. Sağlık sistemindeki yapısal kusurlara ek olarak, bir başka Aşil topuğunun sağlık profesyonellerinin eleştirilme korkusuyla herhangi bir patolojinin semptomlarını en aza indirmesi olduğunu düşündü.

"Bazen uyuyamıyoruz ve gözlerimiz tahriş olmuş, iltihaplı ve ışığa duyarlı hale gelene kadar buna önem vermiyoruz. Kaygı, stres gibi problemlerimiz varsa ya da işten bunalmışsak, kendimize bunu göstermeye çalışırız. ishal olsak da, bağırsaklarımız iltihapsa da, uykusuzluktan halüsinasyon görsek de yapabiliriz. Sanırım kendimize bakmayı da öğrenmeliyiz, baş etme stratejileri aramamız gerekiyor çünkü bekleyemeyiz. Yetkililerin bize yardım etmek istemesi için," dedi Moreno.

Castañeda, Colima'da uygulanan gibi stratejilerin varlığını kutladı ve bunların sürdürülmesi ve genişletilmesi gerektiğini doğruladı, ancak sağlık sistemi Meksikalıların sağlığına dikkat etmek için eğitim gören doktorlara bağımlı olmaya devam ederse, bunların yetersiz olduğunu vurguladı. 

"Altta yatan sorun, eğitimdeki doktorların ucuz işgücü olmasıdır, bu nedenle bu stratejiler kullanılmayacak, genişletilmeyecekler çünkü bir hastanede işgücünü azaltacaksa, kimse onları teşvik etmeyi göze alamaz. Kentsel ve kırsal alanlardaki bu birinci basamak kliniklere gitmek için daha fazla bütçeye ve nitelikli doktorların işe alınmasına ihtiyaç var.Toplum olarak, sendika olarak uyanıyoruz.Aylar önce huzurevlerinde istifa konuşuluyordu, istifa eden insan çok saygındır, önceliği sağlığını düşünen ama böyle olmamalı, kimse hayallerinden vazgeçmemeli çünkü yanlış uygulamaları normalleştiren bir sistemde yaşıyoruz. Herkes için daha onurlu ve eşitlikçi bir sağlık sistemi için mücadele edin” dedi.


Moreno, Durand, Alejandra, Castañeda ve Blanco, ilgili finansal ilişkileri açıklamadı. 


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/979808#vp_1
8 0 0 0 0 0
  • 744
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close