·   · 320 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Hormon Tedavisi Yaşlı Kadınlarda Ölüm ve Kanser Riskini Azaltabilir

Araştırmacılar, bu özette yer alan çalışmayı medRxiv.org'da henüz komisyon tarafından incelemeye alınmamış bir ön baskı olarak yayınladılar.


Önemli Çıkarımlar

65 yaş ve üstü kadınlarda tek başına veya progesteron ile birlikte östrojen tedavisi faydalıdır ve mutlaka ölüm veya kanser riskini artırmaz.


Bu Neden Önemli?

2002'de, Kadın Sağlığı Girişimi (WHI) östrojen+progestin tedavisi (EPT) sonuçlarıyla ilgili olumsuz haberler, daha sonra olumsuz sonuçlarda istatistiksel düzeltmelere ve 2004'te daha az duyurulan başka bir WHI çalışmasına rağmen, hormon tedavisi (HT) hakkında kalıcı korkular yarattı. 


Çalışma tasarımı

Araştırmacılar, %15'i çalışma süresi boyunca en az bir kez bir tür HT kullanan 65 yaş ve üstü Medicare kapsamına sahip 7 milyondan fazla kadının 2007-2019 kayıtlarından elde edilen verileri analiz etti.

Araştırmacılar HT'yi tek başına östradiol; tek başına konjuge östrojen; tek başına progestin; estradiol ve progestin kombinasyonu; birleşik östrojen ve progestin; ve etinil estradiol progestin kombinasyonu olarak sınıflandırdılar. Çalışma, üç doz gücünün yanı sıra oral, transdermal, vajinal ve enjektabl dahil olmak üzere bu yolları gözden geçirdi.

Her bir HT ilacının çalışma analizine dahil edilen 13 sonuç üzerindeki etkisini incelemek için Cox regresyon analizini kullandılar.


Anahtar Sonuçlar

Hormon tedavisi kullanan kadınlarda ölüm oranları 6.08/1000 hasta yılı, hormon tedavisi almayanlarda 12.93/1000 hasta yılı ile karşılaştırıldığında daha az sıklıkta meydana geldi. Potansiyel karıştırıcılar için düzeltme yapıldıktan sonra, hormon tedavisi almayan kadınlarla karşılaştırıldığında, hormon tedavisi üzerindeki ölümler için tehlike oranı (HR) 0.80'di.

Hem östradiol (tehlike oranı [HR], 0.78) hem de konjuge östrojen (HR, 0.86) için hormon tedavisi uygulanmamasına kıyasla ölüm riskindeki azalmalar anlamlıydı.

Uygulama yoluna göre yapılan bir analizde, vajinal (HR, 0,69), oral (HR, 0,89) ve transdermal (HR, 0,78) formülasyonlarla önemli mortalite azalmaları meydana geldi.

Meme (HR, 0.82), akciğer (HR, 0.87), endometriyal (HR, 0.65), kolorektal (HR, 0.86) dahil olmak üzere hormon tedavisi uygulanmamasına kıyasla incelenen tüm kanserlerin insidansında önemli azalmalar ile bağlantılı progestinsiz östrojen tedavisi ve yumurtalık (HR, 0.83).

Yüksek dozda, ancak düşük dozda değil, östrojen, iskemik kalp hastalığı için hafif ama önemli ölçüde artmış bir risk ile ilişkilendirildi (sırasıyla HR, 1.03 ve 0.98).

Hem östrojen+progestin tedavisi hem de progestin monoterapisi, meme kanseri riskinin artmasıyla önemli ölçüde ilişkilidir (sırasıyla HR, 1.11 ve 1.09).


Sınırlamalar

Veri kullanılabilirliği 65 yaş üstü kadınlarla başladı.

Araştırmacılar, tablo incelemesiyle doğrulanamayan iddia verilerine dayandılar.

Bu gözlemsel çalışma, sağlık davranışı gibi potansiyel kafa karıştırıcı faktörleri açıklayamadı.


Açıklamalar

Çalışma hiçbir ticari fon almadı.

Yazarların herhangi bir açıklaması yoktu.


Bu, National Library of Medicine, National'deki araştırmacılar tarafından yazılan "65 yaş üstü 7 milyon menopozal kadında Hormon Tedavisinin sağkalım, kanser, kardiyovasküler ve demans riskleri üzerindeki etkileri: retrospektif bir gözlemsel çalışma" başlıklı bir baskı öncesi araştırma çalışmasının özetidir. Sağlık Enstitüleri, Bethesda, Maryland, medRxiv'de, size Medscape tarafından sağlanmıştır. Bu çalışma henüz komisyon tarafından gözden geçirilmemiştir. Çalışmanın tam metnine medRxiv.org adresinden ulaşılabilir. 


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/976524
11 0 0 0 0 0
  • 529
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close