·   · 317 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Hassas Beyin Ağları Alzheimer Hastalığına İşaret Edebiliyor

Anahtar Çıkarım

Alzheimer hastalığı (AH) ile ilişkili ağ tabanlı biyobelirteçlerin tanımlanması, büyük bilişsel düşüşten önce erken ve etkili müdahalelere izin verebilir.


Bu Neden Önemli?

Bu çalışma, terapötik veya önleyici müdahalelere doğru ilerleme sağlayabilecek klinik öncesi aşamalarda AH için yapısal beyin ağlarının ve ilişkili risk faktörlerinin tanımlanmasını bildirmektedir.


Çalışma Tasarımı

 ◉ Normal biliş, hafif bilişsel bozukluk ve AH'ye sahip olan kişi kohortuna üç analiz yöntemi uygulandı: önyükleme güven aralığı tahmini (SCCA), Tensör Ağı SCCA (TNSCCA) ve tahmine dayalı modelleme ile seyrek kanonik korelasyon.

◉ Araştırmacılar, çalışmaya 35 erkek ve 37 kadın dahil etti (yaş aralığı, 21-83 yıl; ortanca yaş, 50.5; ortalama yaş, 51.22 ± 15.3).

◉ Bilişsel testler, Alzheimer Hastalığı Merkezlerinin Üniforma Veri Setindeki (UDS3) Nöropsikolojik Test Bataryasına dayanıyordu.

◉ MRI, Signa premier sürüm 28'e sahip bir 3T GE Premier Performance tarayıcı kullanılarak gerçekleştirildi; anatomik görüntüler beyin parselasyonu ve konektom tahmini için kullanıldı.

◉ Kanonik korelasyon analizi, farklı türlere sahip birden çok veri seti arasındaki ilişkileri araştırmak için kullanıldı.


Anahtar Sonuçlar

◉ SCCA, beyin alt grafikleri ile AH riski arasındaki ilişkileri ortaya çıkardı; APOE genotipi önemli bir rol oynamıştır.

◉ Beyin haritalaması, işitsel, görsel ve koku alma hafızasında yer alan ana düğümlerin ötesinde savunmasız ağları belirledi.

◉ TNSCCA ve seyrek regresyona dayalı tahmin modelleri, cinsiyet, yaş, genotip ve aile riski dahil olmak üzere AH için bilinen risk faktörleriyle ilişkili savunmasız ağlar gösterdi.

◉ APOE genotipini öngören beyin bağlantıları, temporal sulkus, amigdala, parahipokampal girus ve serebellumun orta ve enine temporal, paracentral ve superior bankalarını içeriyordu.


Sınırlamalar

◉ Nüfus örneği küçüktü.

◉ Ağ verileri bir çalışmadan diğerine doğru şekilde çevrilemeyebilir.

◉ Gözlenen değişikliklerin altında yatan kesin mekanizmayı ayırt etmek ve gelecekteki modelleri geliştirmek için farklı görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç vardır.


Açıklamalar

◉ Bu çalışma, ABD hükümeti hibeleri tarafından finanse edildi.

◉ Yazarlar ilgili finansal ilişkileri açıklanmamıştır.


Bu araştırma, Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi, Durham, Kuzey Karolina Radyoloji Bölümü'nden Ali Mahzarnia ve meslektaşları tarafından yazılan ve bioRxiv.org'da yayınlanan "Alzheimer Hastalığı Riskiyle İlişkili Hassas Beyin Ağları" adlı bir ön baskı araştırma çalışmasının bir özetidir. , ve size Medscape tarafından sağlanmıştır. Bu çalışma henüz komisyon tarafından gözden geçirilmemiştir. Çalışmanın tam metnine bioRxiv.org adresinden ulaşılabilir. 


KAYNAK   https://www.medscape.com/viewarticle/976033 

9 0 0 0 0 0
  • 517
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close