·   · 320 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Düşük Hormon Düzeylerinin Uyku Apnesi Riski ile İlişkisi

Yeni bir araştırmaya göre, daha düşük düzeyde iki cinsiyet hormonuna sahip kadınlar, orta yaşta obstrüktif uyku apnesi (OSA) yaşama riski altında olabilir.


22 Haziran'da PLOS ONE'da yayınlanan bulgular, ortalama östrojen konsantrasyonunun iki katı olan menopoz sonrası kadınların horlama ihtimalinde %23'e varan bir azalma olduğunu gösterdi. Ortalama progesteron konsantrasyonunun iki katı olan kadınlarda horlama olasılığı %9 azalmıştır.

Norveç Bergen Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı ve makalenin kıdemli yazarı Kai Triebner, "Çalışmamız, menopoz sonrası kadınlar için bireyselleştirilmiş hormon ikamesi yolunda başka bir yapı taşı olduğu için önemlidir" dedi. "Gözlemlenen derneklerden daha küçük çalışmalarla zaten şüpheleniliyordu ve şimdi nihayet onları hormon durumlarının çok kesin ölçümleriyle büyük bir popülasyona dayalı kohortta kanıtlayabildik."


OSA, horlama, düzensiz nefes alma ve/veya nefes nefese kalma ile kendini gösterir. Bu durum, kötü uyku kalitesine yol açabilir ve iskemik kalp hastalığı ve felç dahil olmak üzere kardiyovasküler durum riskinde artış ile ilişkilidir.

Önceki çalışmalar, östrojen ve progesteronun OSA semptomlarını azalttığını göstermiştir. Triebner ve meslektaşları, hormonlar ve uyku arasındaki koruyucu ilişkiyi nüfus düzeyinde değerlendirmeye çalıştılar.


Yeni çalışma, 2010-2012 Avrupa Topluluğu Solunum Sağlığı Araştırmasından 774 kadını (yaş, 40-67) içeriyordu. Kadınlar solunum sağlığı ve uyku ile ilgili iki ankete yanıt verdiler ve progesteron ve üç tip östrojen hormon analizi için kan verdiler: 17β-estradiol, estron ve estron 3-sülfat.

Endometriozis gibi hormonal düzensizlikleri olan ve replasman tedavisi veya kontrasepsiyon yoluyla ekzojen seks hormonları alan kadınlar çalışma dışı bırakıldı.

Toplam grup arasında 551 kişi horlama bildirdi. Bunlardan 411'inde düzensiz nefes alma, nefes nefese kalma veya rahatsız edici bir horlama gibi ek OSA semptomları vardı. Triebner ve meslektaşları, çalışmadaki tüm kadınların ortalama östrojen ve progesteron konsantrasyonlarını belirlediler. Ortalama östrojen konsantrasyonunun iki katı olan kadınlarda horlama olasılığı %19 oranında azaldı.


Bireysel östrojen formları ile ilgili olarak, ortalama serum 17β-estradiol, estron ve estron 3-sülfat konsantrasyonunun iki katı olan kadınlarda, solunum düzensizliği olasılığında %17 ila %23'lük bir azalma vardı. Ortalama serum progesteron konsantrasyonunun iki katı olan kadınlarda horlama olasılığı %9, boğulma veya nefes nefese kalma hissi ile uyanma olasılığı %12 azaldı.

◉Triebner  "BMI [vücut kitle indeksi] ve alkol tüketimi için modelimizi ayarlayarak, çalışmanın sonuçlarının [hormonların OSA riski üzerindeki etkisi] etkilenmediğini gördük."
Triebner'in ekibi, uyku davranışındaki bireysel değişiklikleri gözlemlemek için kadınlara eksojen östrojen veya progesteron vermedi.
Triebner, "İyi bir hormon replasman tedavisine giden yol henüz döşenmedi." Dedi. "Bir kadın için faydalı olabilecek şey, aslında diğerine zararlı olabilir. Sonraki adımlar, kadınlara bireyselleştirilmiş bir hormon tedavisinin nasıl düzgün bir şekilde uygulanacağı konusunda çok daha fazla araştırma yapmaktır."

◉Quebec, Kanada'daki Laval Üniversitesi'nde uyku araştırmacısı olan Doktora Vincent Joseph, bulguların şaşırtıcı olmadığını söyledi.

◉ Çalışmada yer almayan Joseph, "Hayvan çalışmalarında, beyindeki kilit yapılar ve periferik sinir sisteminin solunum kontrolünde yer alan unsurları üzerindeki etkileri gösteren mekanizmalar, en azından kısmen ele alınmıştır." 

Bununla birlikte, Joseph, sonuçların kadınlarda hormon seviyelerindeki değişiklik ile uyku apnesi arasındaki bağlantıyı desteklemek için çok daha güçlü bir vaka sağladığını ekledi.


Triebner ve Joseph, ilgili herhangi bir finansal ilişki bildirmediler.

PLoS Bir. 22 Haziran 2022'de çevrimiçi yayınlandı. 

Arianna Sarjoo, Medscape'de stajyer ve Boston Üniversitesi'nde biyoloji uzmanıdır.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/976512
12 0 0 0 0 0
  • 552
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close