·   · 333 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

DSÖ, Stigmatize Endişeleri Nedeniyle Monkeypox'u Yeniden Adlandıracak

Dünya Sağlık Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, bir grup bilim insanının Monkeypox'un "ayrımcı ve damgalayıcı" olduğu yönündeki endişelerini dile getirmesinin ardından maymun çiçeği virüsünün adını değiştireceğini duyurdu.

DSÖ, virüsün tipik olarak tespit edilmediği 32 ülke de dahil olmak üzere, virüsün bu yıl şimdiye kadar 39 ülkede 1600'den fazla kişiye bulaştığını açıkladı.

DSÖ genel direktörü PhD Tedros Adhanom Ghebreyesus bir basın brifinginde, "WHO, maymun çiçeği virüsünün adını, dallarını ve neden olduğu hastalığı değiştirmek için dünyanın dört bir yanından ortaklar ve uzmanlarla birlikte çalışıyor." Dedi. Yeni isimlerle ilgili açıklamaları en kısa sürede yapacağız” diye ekledi.


Geçen hafta, 30'dan fazla uluslararası bilim insanı, halk sağlığı topluluğunu virüsün adını değiştirmeye çağırdı. Bilim adamları Cuma günü, Afrika CDC'sinin desteğini içeren ve bu yıl insanlar arasında devam eden bulaşma ile adın değişmesi gerektiğini belirten bir mektup yayınladılar.

"Uluslararası medya ve bilimsel literatürde hakim olan algı, MPXV'nin bazı Afrika ülkelerindeki insanlarda endemik olduğu yönündedir. Bununla birlikte, 2022 salgınından önce Afrika'daki neredeyse tüm MPXV salgınlarının hayvanlardan ve insanlar ve sadece nadiren insandan insana bulaşma raporları var" diye yazdılar.

"Mevcut küresel salgın bağlamında, bu virüsün Afrikalı olduğuna sürekli atıfta bulunulması ve adlandırılması sadece yanlış değil, aynı zamanda ayrımcı ve damgalayıcıdır" diye eklediler.

Bir örnek olarak, haber kuruluşlarının çiçek hastalığı lezyonlarını tasvir etmek için Afrikalı hastaların görüntülerini kullandığını, ancak mevcut salgınla ilgili çoğu hikayenin küresel kuzeye odaklandığını belirttiler. Afrika Yabancı Basın Birliği, küresel medyayı Avrupa'daki salgını vurgulamak için Siyahların görüntülerini kullanmayı bırakmaya çağırdı.

"Yeni küresel MPXV salgınının kökeni hala bilinmemekle birlikte, en olası senaryonun kıtalar arası, şifreli insan iletiminin önceden düşünülenden daha uzun süredir devam ettiğine dair artan kanıtlar var" diye yazdılar.

WHO, son güncellemelerde maymun çiçeği virüsünün bilinen iki türünü listeledi - "biri Batı Afrika'da (WA) ve biri Kongo Havzası (CB) bölgesinde tanımlandı." Bilim adamları grubu, bu yaklaşımın "hastalıkların ve hastalık gruplarının isimlendirilmesinde coğrafi konumlardan kaçınmanın en iyi uygulamasına karşı" olduğunu yazdı.

Bilim adamları, Orta Afrika, Batı Afrika'da tespit edilen viral genomlar ve bu yıl küresel kuzey ülkelerinde tespit edilen yerel yayılma olayları için tespit sırasıyla 1, 2 ve 3 olmak üzere üç kategoriyi adlandıracak yeni bir sınıflandırma önerdiler. Daha fazla genom dizilimi, ek bölümleri ortaya çıkarabilir, kaydettiler.

Bilim adamları, en son dalda bile, genomlar arasında dikkate değer bir çeşitlilik olduğunu söyledi. Koronavirüs pandemisi için kabul edilen yeni adlandırma kuralı gibi, insan maymun çiçeği için isimlendirme de "A.1, A.2, A.1.1" olarak gösterilebileceğini yazdılar.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'nın son güncellemesine göre, mevcut en büyük salgın, sağlık yetkililerinin 524 vaka tespit ettiği Birleşik Krallık'ta.

En son CDC verilerine göre Salı günü itibariyle ABD'de 15'i Kaliforniya'da ve 15'i New York'ta olmak üzere 72 vaka bildirildi.

Yine Salı günü, DSÖ maymun çiçeği için çiçek aşılarının kullanımına ilişkin geçici bir kılavuz yayınladı. WHO, maymun çiçeğine karşı toplu aşılama önermemektedir ve söz konusu aşıların vaka bazında kullanılması gerekmektedir.

DSÖ, virüsün yayılmasının küresel bir halk sağlığı acil durumu olarak kabul edilip edilmeyeceğini belirlemek için önümüzdeki hafta acil bir toplantı yapacak.

Tedros Salı günü yaptığı açıklamada, "Küresel maymun çiçeği salgını açıkça olağandışı ve endişe verici" dedi. "Bu nedenle, bu salgının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumunu temsil edip etmediğini değerlendirmek için önümüzdeki hafta Uluslararası Sağlık Tüzüğü uyarınca acil durum komitesini toplamaya karar verdim." ifadesini kullandı. 


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/975681 

16 0 0 0 0 0
  • 634
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close