·   · 320 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Cep Telefonlarından ve Diğer Cihazlardan Gelen Mavi Işık Kırışıklıklara Neden Olabilir

Okuma süresi: ∽2 dakika

Yeni bir araştırmaya göre, cildinizin daha az yaşlanma (kırışıklıklar gibi) belirtisi göstermesini istiyorsanız, cep telefonunu bırakmanız iyi olur.


Oregon Eyalet Üniversitesi'nden bilim adamı Jadwiga Giebultowicz, akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve diğer aygıtlardaki ekranlardan gelen mavi ışığın "cilt ve yağ hücrelerinden duyusal nöronlara kadar vücudumuzdaki çok çeşitli hücreler üzerinde zararlı etkileri olabilir" dedi. 

Giebultowicz, "Çalışmamız, aşırı mavi ışığa maruz kalmanın önlenmesinin iyi bir yaşlanmaya karşı strateji olabileceğini gösteriyor."


Güneşten gelen ultraviyole veya UV ışınları cilt görünümüne ve sağlığına zarar verir. Doktorlar, çoğu insanın gün boyunca maruz kaldığı cihazların ekranlarının neden olduğu hasarı incelemeye devam ediyor. Bu cihazlar mavi ışık yayar.

"Yaşlanma çeşitli şekillerde gerçekleşir, ancak hücresel düzeyde, hücreler yeni sağlıklı hücreleri onarmayı ve üretmeyi bıraktığında yaşlanırız. Ve düzgün çalışmayan hücrelerin kendi kendini yok etme olasılığı daha yüksektir - bu sadece görünüm açısından değil, aynı zamanda tüm vücut için. Yaşlıların iyileşmesinin daha uzun sürmesinin ve kemiklerinin ve organlarının bozulmaya başlamasının nedeni bu." diye yazdı New York Post'ta. 

Giebultowicz, çalışmanın vücuttaki metabolitler olarak adlandırılan belirli maddelerin bir hücrenin nasıl çalıştığının temel göstergeleri olduğunu söyledi. Bu metabolitler, vücut yiyecek ve içecekleri metabolizma adı verilen bir süreç olan enerjiye dönüştürürken doğal olarak meydana gelir. Araştırmalar, bu maddelerin mavi ışığa maruz kalma ile değiştirildiğini göstermektedir.


Dergide, daha spesifik olarak, meyve sineklerindeki süksinat veya süksinik asit seviyelerinin aşırı mavi ışık altında arttığını, glutamat ise azaldığını belirtti.

Araştırmacılar, aynı sinyal cihazlarının paylaşılması nedeniyle böceklerin "insanlar için uygun bir analog oluşturduğunu" söyledi. Sinekler, insanların genellikle elde ettiğinden daha fazla mavi ışığa maruz kaldığına da dikkat çekildi. 

Giebultowicz, insan hücreleri üzerinde gelecekteki araştırmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/980187
8 0 0 0 0 0
  • 695
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close