·   · 320 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Büyük Çalışma COVID Aşılarının Hamile Kadınlar İçin Güvenli Olduğunu Doğruladı

Okuma süresi: ∽ 3 dk


Bugün yayınlanan büyük çaplı yeni bir araştırmaya göre, hamile kadınlar Pfizer ve Moderna'nın COVID-19'a karşı aşılarının güvenli olduğundan emin olmalıdır.


Aslında, araştırmacılar, The Lancet Bulaşıcı Hastalıklar dergisinde, her iki mRNA aşısının her iki dozundan sonra, hamile olmayan aşılanmış kadınlara kıyasla, hamile aşılanmış kadınların önemli bir sağlık olayı ihtimalinin daha düşük olduğunu bildirdiler.

Kanada Ulusal Aşı Güvenliği Ağı tarafından yapılan bu çalışma, Aralık 2020 ile Kasım 2021 arasında yedi Kanada il ve bölgesindeki hastalardan alınan verilere baktı.

Çalışmadaki tüm aşılı kişilerden, her bir COVID-19 aşı dozundan sonraki hafta boyunca herhangi bir sağlık olayını bildirmeleri istendi. Aşılanmamış gebe kontrol grubundakilerden, anketi tamamlamadan önceki 7 gün içinde herhangi bir sağlık sorununu kaydetmeleri istendi.

Toplamda, 15-49 yaşları arasındaki 191.360 kadın ilk doz araştırmasını ve 94.937 kadın ikinci doz araştırmasını tamamladı.

Vancouver'daki British Columbia Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü'nden Manish Sadarangani, aşı yan etkilerini üç grup arasında ilk karşılaştıran çalışmalardan biri olan çalışmaya öncülük etti: aşılı hamile kadınlar, aşısız hamile kadınlar ve aşılı hamile olmayan kadınlar.

Çalışma yazarları, pandeminin, ağır COVID-19 hastalığı riski yüksek olan hamile kadınları, kendi yaş gruplarındaki hamile olmayan kişilere kıyasla orantısız şekilde etkilediğine dikkat çekiyor.


Advers Olaylar Gruplar Arasında Düşük

Araştırmacılar, mRNA aşısı olan hamile kadınların %4'ünün birinci dozdan sonraki bir hafta içinde ve ikinci dozdan sonra %7.3'ünde önemli bir sağlık olayı bildirdiğini buldu. İkinci dozdan sonra en yaygın önemli sağlık olayları, genel bir iyi olmama hissi, baş ağrısı/migren ve solunum yolu enfeksiyonuydu.

Gebe aşılanmamış kadınlar için, %3,2'si ankete katılmadan önceki hafta benzer olaylar bildirmiştir.

Gebe olmayan ancak aşılı kadınlardan oluşan kontrol grubunda, %6.3'ü birinci dozdan sonraki haftada ve %11.3'ü ikinci dozdan sonraki haftada önemli bir sağlık olayı bildirmiştir. Ciddi sağlık olayları tüm gruplarda nadirdi (%1'den az) ve her üç grupta da benzer oranlarda meydana geldi.

Gruplar arasında düşük/ölü doğum oranları arasında anlamlı bir fark yoktu.

Müfettişler, "önemli sağlık olayı"nı, önceki hafta hastanın okulu veya işi kaçırmasına, tıbbi konsültasyon gerektirmesine ve/veya günlük aktivitelerini engellemesine yetecek kadar yeni veya daha kötü bir sağlık olayı olarak tanımladılar. "Ciddi sağlık olayı", önceki hafta acil servis ziyareti ve/veya hastaneye yatışla sonuçlanan olarak tanımlandı.

Çalışmaya dahil olmayan CDC'den Sascha Ellington, PhD ve Christine Olson, bağlantılı bir başyazıda, bulguların COVID-19 mRNA aşılarının hamilelikte güvenli olduğuna dair artan kanıtlarla tutarlı olduğunu yazıyor.


İyi Bilimle Bile İkna Etmek Zordur

MN, Rochester'daki Olmstead Tıp Merkezi'nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Departmanından MD Diana Gillman, aşılarla ilgili devam eden, asılsız korkular nedeniyle bu sonuçların bile tüm hamile kadınları aşı olmaya ikna etmeyebileceğini söylüyor.

"Ne yazık ki, bu çalışma hamilelikte COVID aşısı hakkında zaten bildiklerimizi doğrulasa da - anne ve bebekte olası yaşamı tehdit eden hastalıkları önlemede güvenli ve etkilidir - ABD'deki birçok hasta hamilelik sırasında aşılanmaya dirençli olmaya devam ediyor. temelsiz cenin zarar korkularının sonucu" diyor.

"Hastalar, bu ülkede, anne karnında fetüse geçen maternal antikorları uyararak bebeği bebeklik döneminde boğmacadan korumak için çalışan 28 haftada Tdap aşısı almak da dahil olmak üzere, hamilelikteki diğer her şey hakkında doktorlarının tavsiyelerini rutin olarak kabul ederler, yine de bu potansiyel olarak hayat kurtaran aşıya direniyorlar."

Gillman, ebeveynleri COVID-19 aşılarının güvenli olduğuna ikna etme konusundaki verilerin artık muhtemelen hastaların neden direndiğini ve hangi stratejilerin işe yarayacağını belirleyebilen psikoloji ve sosyoloji uzmanlarından gelmesi gerekeceğini söyledi.

"Bilimsel olarak," diyor, "biz bunu ele aldık."


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/979114
11 0 0 0 0 0
  • 472
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close