·   · 319 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Arter Plaklarını Ultrason Destekli Lazer Tekniği ile Buharlaştırarak İmha Etme

DENVER, 24 Mayıs 2022 - Bir plak birikimi olan ateroskleroz, kalp hastalığına, arter hastalığına ve kronik böbrek hastalığına yol açabilir ve geleneksel olarak atardamarı genişletmek için bir balon yerleştirip şişirerek tedavi edilir. Lazerlere dayalı diğer tedaviler, tıkanıklıkları basitçe sıkıştırmak yerine ortadan kaldırabilir, ancak nadiren kullanılır, çünkü yüksek komplikasyon riski ve düşük etkinliği vardır.


Kansas Üniversitesi'nden Rohit Singh ve diğer araştırmacılar, arteriyel plağı güvenli ve verimli bir şekilde çıkarmak için düşük güçlü bir lazeri ultrasonla birleştiren bir yöntem geliştirdiler. Singh, Amerika Akustik Derneği'nin 182. Toplantısında, "Aterosklerotik plakları çıkarmak için yeni bir ultrason destekli lazer tekniği" sunumunda ön sonuçları açıklayacak. 


Yüksek güçlü lazer tedavileri, arterdeki suyu buharlaştırmak için termal enerjiyi yönlendirir ve bu da genişleyip çöken kabarcık oluşturarak plağı parçalar. Benzer şekilde, ekibin doktora danışmanı Xinmai Yang'ın öncülük ettiği teknoloji, mikro kabarcıklar üretmek için düşük güçlü nanosaniye darbeli lazer kullanıyor. Ultrasondan gelen radyasyonun eklenmesi, mikro kabarcıkların genişlemesine, çökmesine ve plağı bozmasına neden olur.


Singh, "Geleneksel lazer anjiyoplastide, tüm kavitasyon süreci için yüksek bir lazer gücü gerekirken, bizim teknolojimizde yalnızca kavitasyon sürecini başlatmak için daha düşük bir lazer gücü gereklidir" dedi. "Genel olarak, ultrason ve lazer kombinasyonu, lazer gücüne olan ihtiyacı azaltır ve aterosklerotik plak çıkarmanın verimliliğini artırır." 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2912&dpx=2&t=1653817344PLAK OLUŞUMU OLAN Ateroskleroz, KALP HASTALIĞINA, ARTER HASTALIĞINA VE KRONİK BÖBREK HASTALIĞINA NEDEN OLABİLİR VE GELENEKSEL OLARAK ARTERİ GENİŞLETMEK İÇİN BİR BALON YERLEŞTİRİLMESİ VE ŞİŞİRİLMESİYLE TEDAVİ EDİLMİŞTİR.


Plağı sıkıştırmak yerine yok ettiği için, kombinasyon tekniği balon anjiyoplasti veya stentlemeye kıyasla daha düşük restenoz oranına veya arterin yeniden daralmasına sahip olacaktır. Ultrason ve düşük güçlü lazer tarafından sağlanan kontrol, arterlerde diseksiyon ve perforasyon riskini azaltacaktır.


Ekip, karotis arter plak örnekleri ve domuz göbeği örnekleri üzerinde ex vivo deneyler gerçekleştirdi ve şu anda in vivo deneyler yapmayı planlıyorlar. Hem lazer hem de ultrason teknikleri klinisyenler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır ve in vivo çalışmalardan sonra öğretilmesi ve uygulanması kolay olmalıdır.


Düşük güçlü lazerleri ve ultrason tekniklerini birleştirmek, ateroskleroz tedavileriyle sınırlı değildir. Singh ve işbirlikçileri aynı zamanda foto-aracılı ultrason tedavisi ve ultrason destekli endovasküler lazer tromboliz metodolojisini kullanıyorlar. İlki, körlüğü önlemek için gözdeki anormal mikro damarları çıkarmak için kullanılabilirken, ikincisi damarlardaki kan pıhtılarını çözebilir.


Singh, ASA toplantısındaki poster oturumlarında, "Sonlu eleman tabanlı sayısal modeller kullanılarak foto-aracılı ultrason tedavisi sırasında kan damarı duvarında kavitasyonun neden olduğu streslerin analizi" ve "tromboliz için ultrason ve endovasküler lazerin birleştirilmesi," ile bu ek uygulamaları genişletecek. "25 Mayıs, 5-7 arası. Doğu ABD 


KAYNAK 

12 0 0 0 0 0
  • 557
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close