·   · 320 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Akut Ağrıyı Tedavi Etme Yöntemimiz Yanlış Olabilir

McGill Üniversitesi araştırmacıları, geleneksel tıbbın karşısında duran şaşırtıcı bir keşifte, ağrıyı ibuprofen veya aspirin gibi iltihap önleyici ilaçlarla tedavi etmenin uzun vadede ağrıyı artırabileceğini bildiriyor.


Science Translational Medicine'de yayınlanan makale, yaralanma iyileşmesinin normal bir parçası olan iltihabın akut ağrıyı gidermeye yardımcı olduğunu ve kronikleşmesini önlediğini öne sürüyor. Bu iltihabın engellenmesi bu sürece müdahale edebilir ve tedavi edilmesi daha zor bir ağrıya neden olabilir.

McGill'de psikoloji bölümünde profesör olan kıdemli çalışma yazarı Jeffrey Mogil, "On yıllardır yaptığımız şey sadece yanlış görünmekle kalmıyor, aynı zamanda 180 derece yanlış görünüyor" diyor. "Enflamasyonu bloke etmemelisiniz. Enflamasyonun olmasına izin vermelisiniz. Kronik ağrıyı durduran şey budur."


Enflamasyon: Doğanın Ağrı Kesicisi

Ağrının neden bazıları için kaybolduğunu, ancak diğerlerinde sürmeye devam ettiğini bilmek isteyen araştırmacılar, hem insanlarda hem de farelerde ağrı mekanizmalarına baktılar. Nötrofil olarak bilinen bir tür beyaz kan hücresinin kilit bir rol oynadığını buldular.

Kanada tıp fakültesi profesörü ve insan ağrısında mükemmellik araştırma başkanı Luda Diatchenko, "Bel ağrısı çeken insanların genlerini analiz ederken, ağrıları geçen insanların genlerinde zaman içinde aktif değişiklikler gözlemlediğini ifade etti. "Kan hücrelerindeki değişiklikler ve bunların aktivitesi, özellikle nötrofil adı verilen hücrelerde en önemli faktör gibi görünüyordu" diyerek ekledi.

Bu bağlantıyı test etmek için araştırmacılar farelerde nötrofilleri bloke ettiler ve ağrının normalden 2 ila 10 kat daha uzun sürdüğünü buldular. Anti-inflamatuar ilaçlar, kısa süreli rahatlama sağlamalarına rağmen, aynı ağrı uzatıcı etkiye sahipti. Ek olarak farelere nötrofil enjekte edildiğinde, bunun olmasını engelliyor gibiydi.

Bulgular, Birleşik Krallık'ta ağrılarını tedavi etmek için anti-inflamatuar ilaçlar alanların 2 ila 10 yıl sonra ağrıya sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteren 500.000 kişinin ayrı bir analiziyle destekleniyor.

Mogil, "İltihap bir nedenden dolayı oluşur ve buna müdahale etmek tehlikeli gibi görünüyor" ifadesini kullandı.


Ağrıyı Nasıl Tedavi Edeceğimizi Yeniden Düşünmek

Nötrofiller, iltihaplanma sırasında, yaralanmanın başlangıcında ve çoğumuz tam ağrı kesici ilaçları kullanmaya başladığımızda aktif rol oynamaya başlar. Bu araştırma, iltihabı bloke etmemenin, bunun yerine nötrofillerin "kendi işlerini yapmalarına" izin vermenin daha iyi olabileceğini öne sürüyor. Mogil, asetaminofen gibi nötrofilleri bloke etmeden ağrıyı hafifleten bir analjezik almanın, bir anti-inflamatuar ilaç veya steroid almaktan daha iyi olabileceğini söylüyor.

Bulgular ikna edici olsa da, araştırmacılar, anti-inflamatuar ilaçları diğer ağrı kesicilerle doğrudan karşılaştırmak için klinik denemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Mogil, bu araştırmanın kronik ağrı hastaları için yeni ilaç geliştirme için zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

Mogil, "Verilerimiz, nötrofillerin, analjezik gelişim açısından potansiyel olarak yararlı olan ve analjezikler gibi davrandıklarını kuvvetle önermektedir." "Ve elbette, yeni analjeziklere ihtiyacımız var." 


KAYNAK  https://www.medscape.com/viewarticle/975853 

9 0 0 0 0 0
  • 525
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close