·   · 333 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

'Kendi Kendini Güçlendiren' Aşılar Geleceğin Aşıları Olabilir

Okuma süresi: ∽3 dk

Çoğu aşı tek seferlik çare olarak gelmez. Zaman içinde COVID-19, tetanoz ve diğer bulaşıcı tehditlere karşı bağışıklığınızı optimize etmek için bir dizi güçlendiriciye ihtiyacınız var. Bu, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ile birden fazla ziyaret anlamına gelebilir ve size zaman ve bazen de paraya mal olabilir. Peki ya korumada bir artışa ihtiyaç duyduğunuzda kendini güçlendiren tek bir atış yapabilseydiniz?


Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) araştırmacılar, içeriklerini dikkatle belirlenmiş zaman noktalarında sunan kendi kendini güçlendiren aşılar oluşturmak için kullanılabilecek mikropartiküller geliştirdiler. Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, bilim adamları, malları doğru zamanda serbest bırakmak için parçacıkları nasıl ayarladıklarını anlatıyor ve o zamana kadar parçacıkları nasıl sabit tutabileceklerine dair içgörüler sunuyor.


Kendi Kendini Güçlendiren Aşılar Nasıl Çalışabilir?

Ekip, kahve fincanlarına benzeyen küçük parçacıklar geliştirdi - ancak en sevdiğiniz kahve yerine aşı ile doldurulmuşlar. MIT'nin Koch Bütünleştirici Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırma bilimcisi olan çalışma yazarı Ana Jaklenec, "Kapağı takabilir ve ardından vücuda enjekte edebilirsiniz ve kapak kırıldığında, içindeki her şey serbest bırakılır" diyor.

Minik kapları yapmak için araştırmacılar, çözülebilir dikişler gibi tıbbi uygulamalarda halihazırda kullanılan çeşitli polimerleri (sentetik plastik benzeri malzemeler) kullanıyorlar. Daha sonra kapları kurutulan ve şekerler ve diğer stabilizatörlerle birleştirilen aşı materyali ile doldururlar.

Parçacıklar çeşitli şekillerde üretilebilir ve farklı özelliklere sahip polimerler kullanılarak ince ayar yapılabilir. Bazı polimerler vücutta diğerlerinden daha uzun süre dayanır, bu nedenle seçimleri, enjeksiyondan sonra her şeyin cilt altında ne kadar süre sabit kalacağını ve parçacıkların ne zaman yüklerini bırakacağını belirlemeye yardımcı olur. 

Zorluklardan biri, parçacıklar açıldıkça etraflarındaki ortamın daha asidik hale gelmesidir. Ekip, aşı malzemesinin bütünlüğünü optimize etmek için bu asitliğe karşı koymanın yolları üzerinde çalışıyor.

Araştırma uzmanı PhD Morteza Sarmadi, "Stabiliteleri hakkında gerçekten heyecan verici sonuçlar veren ve hassas aşıları iyi bir süre boyunca stabil tutabildiğinizi gösteren ve hala devam eden araştırmalarımız var" diyor. 



Potansiyel Halk Sağlığı Etkisi

Bill & Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edilen bu araştırma, gelişmekte olan dünya düşünülerek başladı. MIT'de David H. Koch Enstitüsü profesörü olan çalışma yazarı Robert Langer, "Amaç aslında gelişmekte olan dünyadaki insanlara yardım etmekti, çünkü çoğu zaman insanlar ikinci bir enjeksiyon için geri gelmiyor" diyor.

Bununla birlikte, tek seferlik bir rejim, gelişmiş dünyaya da fayda sağlayabilir. Bunun bir nedeni, kendi kendini güçlendiren aşıların, alıcıların tek bir dozla elde edebileceklerinden daha yüksek antikor tepkileri elde etmesine yardımcı olabilmesidir. Bu, birey ve popülasyon için daha fazla koruma anlamına gelebilir çünkü bireyler daha güçlü bağışıklık geliştirdikçe patojenlerin gelişme ve yayılma fırsatları daha az olabilir.

Örneğin COVID-19 salgınını ele alalım. Amerikalıların sadece %67'si tam olarak aşılanmıştır ve birinci ve ikinci güçlendiriciler için uygun olan çoğu kişi bunları almamıştır. Son Omicron varyantları gibi yeni varyantlar ortaya çıkmaya ve bulaşmaya devam ediyor.

Langer, "İlk kez aşılanan herkes tekrar enjeksiyon yaptırsaydı, bu varyantların ortaya çıkma şansının çok daha az olacağını düşünüyorum" diyor.

Kendi kendini güçlendiren aşılar, bebeklere, aşıdan korkan çocuklara ve bakıma erişimde zorluk çeken yaşlı yetişkinlere de fayda sağlayabilir.

Ek olarak, aşı materyali kapsüllü olduğundan ve salınımı kademeli olarak yapılabildiğinden, bu teknoloji insanların artık ayrı olarak verilmesi gereken birden fazla aşıyı aynı anda almasına yardımcı olabilir.


Sırada Ne Var

Ekip, insan olmayan primatlarda kendi kendini güçlendiren çocuk felci ve hepatit aşılarını test ediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde sağlıklı insanlarda küçük bir deneme yapılabilir.

Jaklenec, "Bu teknoloji için gerçekten yüksek bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz ve bunun geliştirilebileceğini ve çok yakında insan aşamasına geçebileceğini umuyoruz" diyor.

Daha küçük hayvan modellerinde, kendi kendini güçlendiren mRNA aşılarının potansiyelini araştırıyorlar.

Ayrıca HIV aşıları üzerinde çalışan bilim insanlarıyla işbirliği yapıyorlar. Jaklenec, "Son zamanlarda çok karmaşık rejimlerin işe yarıyor gibi göründüğü, ancak pratik olmadığı bazı ilerlemeler oldu" diyor. "Ve bu, özel teknolojinin yararlı olabileceği yerdir, çünkü farklı şeylerle hazırlamanız ve artırmanız gerekiyor ve bu da bunu yapmanıza izin veriyor."

Bu sistem ayrıca aşıların ötesine de genişletilebilir ve enjeksiyon yoluyla kanser tedavileri, hormonlar ve biyolojik maddeler sağlamak için kullanılabilir.

Georgia Tech Üniversitesi'ndeki araştırmacılarla yeni bir işbirliği ile ekip, 3D baskılı mikro iğneler aracılığıyla kendi kendini güçlendiren aşıları uygulama potansiyelini inceleyecek. Cildinize bir bandaj gibi yapışan bu aşılar, yerel salgınlara yanıt olarak kendi kendine uygulanabilir ve küresel olarak uygulanabilir.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/978673
9 0 0 0 0 0
  • 601
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close