·   · 0 Makale / Blog

VARİS VE TEDAVİSİ

♯varis damar tedavisi

Varis, ven denilen toplardamarların deri altında mavi renkte, genişlemiş ve kıvrımlar yapmış olarak görülmesidir. Ancak her görüntüsü belirginleşen damar ( yaşlılarda cilt altı bağ dokusu azalması nedeniyle el sırtlarındaki toplardamarlar ) varis olmadığı gibi, derin ven yetmezliğinin erken dönemlerinde yüzeyel damarlarda varis görüntüsü olmaksızın derin damarlarda iç varis söz konusu olabilir. İnsan vücudunda atardamarlar, kanı ve içerdiği besin, oksijeni dokulara taşırlar. Dokular ihtiyacı olan maddeleri alarak atık maddeleri ve karbondioksit gazını toplardamarlardaki kana salarlar. Bu kirli kan gaz değişimi için kalpten akciğerlere ve atıkların uzaklaştırılacağı karaciğer ve böbreğe pompalanır. Kalpten dokulara yüksek basınçla giden kanın kalbe geri dönmesi, özellikle bacaklardaki kanın geri dönmesi yerçekimine karşı olduğundan daha yavaştır. Bacak, baldır kaslarının arasından geçen toplardamarlar bu kasların kasılması ile içindeki kanı yukarıya doğru taşırlar, kaslar gevşediğinde ise yerçekimi etkisiyle kanın aşağıya akmaması için venlerde kapak sistemi mevcuttur. Bu kapaklar kanı tek taraflı olarak sadece kalbe doğru geçirirler ve kapanarak geriye kaçmasını önlerler. Kapakların işlevini yitirmesi durumunda yerçekimi etkisiyle aşağıya kaçan kan basıncı arttıkça damarlar genişleyerek varisleşir.
Aslında varisin en büyük nedeni yer çekimidir. Ancak dünyamızda yerçekimsiz hayat mümkün olmadığından varis nedenleri arasında saymayız. Ortadan kaldıramayacağımız bir diğer varis nedeni genetik yatkınlıktır. Her üç varis hastasından ikisinin ailesinde varis öyküsü vardır. Hormonal nedenlerden dolayı kadınlarda daha sık rastlanır. Gebelik ve doğum kontrol hapları gibi hormon içeren ilaçlar varis hastalığını kolaylaştıran faktörlerdir. Hareketsiz hayat, yüksek topuklu ayakkabılar kasların az ve güçsüz kasılmasına sebep olduğundan kanın kalbe dönmesi zorlaşarak varis hastalığını kolaylaştırır. Korse gibi sıkı giysiler aynı şekilde kan damarlarına bası yaparak dolaşımı zorlaştırabilirler. Varise neden olduğu kanıtlanmış bir gıda yoktur ancak fazla kilolu olmak damar yükünü arttırarak varise zemin hazırlar. Sıcaklık tüm damarları gevşetir ve genişletir o nedenle aşırı sıcaktan korunmak önemlidir. Sigara da kan dolaşımını yavaşlatarak veya damar içi pıhtılaşma riskini arttırarak varise neden olabilecek faktörlerdendir.

0 0 0 0 0 0
  • 3508
  • Daha Fazla

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close