•  · 1 arkadaş
Prof. Dr.
Onur Gürer
Kalp Damar Cerrahisi

Saint Benoit Fransız Erkek Koleji

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1992

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlığı 1992-2007

1998-2007 Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Merkezi-Uzman

2007-2012 Çamlıca Medicana Hastanesi-Erişkin ve Pediatrik KVC Uzman

2012-2014 Çamlıca Hospitalium Hastanesi-Başhekim ve KVC Bölüm Direktörü

2020-2021 Özel Pendik Bölge Hastanesi-KVC Uzman

2018-Halen Üsküdar Üniversitesi-Öğretim Üyesi

2021-Halen VM Medical Park Maltepe Hastanesi-KVC Bölüm Direktörü

Varis ve tedavisi

Hemanjiom ve tedavisi

Yüzde Kılcal Damar, Varis Tedavisi
Yüz bölgesinde yani yanaklar, burun üstü, burun kenarı veya göz çevresindeki kırmızı ve mor kılcal damarlar çok dikkat çeker ve kamuflajı zordur. Bu makalede bu tür damarların tedavisi açıklanmaktadır.
Yüzde Kılcal Damar, Varis Tedavisi
Yüz bölgesinde yani yanaklar, burun üstü, burun kenarı veya göz çevresindeki kırmızı ve mor kılcal damarlar çok dikkat çeker ve kamuflajı zordur. Bu makalede bu tür damarların tedavisi açıklanmaktadır.


Yüzde Kılcal Damarlar

Yüzdeki kırık kan damarları, cilt yüzeyinin hemen altında oluşan genişlemiş kan damarlarıdır. Ortaya çıkan kırmızı, ağ şeklindeki görünüm, onlara ortak adlarını, örümcek damarları adını verir.

Örümcek damarları genellikle yüzde veya bacaklarda bulunur, ancak vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler. Örümcek damarları görünümü dışında başka bir belirtiye neden olmaz.

Yüz bölgesinde görülen kılcal damar çatlamaları, cilt üzerinde kırmızı-mor renkli olarak genişlemiş damarların görülmesidir. Estetik kaygılar nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyulur.

Özellikle göz altında yeşil renkli geniş venler gözle görülebilir ve yüzde dikkat çekici, hoş olmayan bir görünüm oluşturabilir. Göz çukuru altında bulunan fasiyal ven ya da diğer küçük venler genişleyerek bu variköz görüntüyü oluşturabilir.  Bu bölgedeki dokuların gözle bir  irtibatı yoktur.

Yüzdeki kıılcal kan damarları her yaşta herkeste gelişebilir, ancak bazı kişilerin bunları geliştirme şansı diğerlerinden daha yüksek olabilir.

Yüzdeki kılcal kan damarlarının bazı nedenleri şunlardır:

-Genler: Aile üyelerinde örümcek damarları olan kişilerde de olma olasılığı daha yüksektir.

-Güneşe maruz kalma: Güneş kan damarlarını genişletebilir ve onları ciltten görünür hale getirebilir.

-Havadaki değişiklikler: Havadaki ani değişiklikler vücuttaki dolaşımı etkileyerek yüzdeki cildin kızarmasına neden olabilir. Kan damarları patlatarak örümcek damarına neden olabilir.

-Basınçtaki değişiklikler: Basınçtaki ani, aşırı değişiklikler, küçük kılcal kan damarlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Son derece sert bir hapşırma veya kusma, bu değişikliğe neden olabilir.

-Hamilelik: Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler de kan damarlarının çatlamasına neden olabilir. Hamilelikle ilgili örümcek damarları genellikle doğumdan sonra kaybolur.

-Çevresel tahriş edici maddeler: Belirli kimyasallara veya çevresel kirleticilere maruz kalmak cilde zarar verebilir ve kan damarlarını daha görünür hale getirebilir.

-Rosacea: Bu, genişlemiş damarlar nedeniyle cildin kızarmasına neden olan yaygın bir durumdur. Rosacea'lı kişilerde genellikle örümcek damarları görülür.

-Alkol tüketimi: Alkol, kan damarlarını geçici olarak genişletebilir. Sık alkol tüketimi kan damarlarının daha uzun süre çatlamasına ve yüzde kızarıklığa neden olabilir.

-Yaralanmalar: Morarmaya neden olan yüz yaralanmaları da kan damarlarının çatlamasına neden olabilir. Bu durumda, kan damarları genellikle çürük gibi iyileşir.

Yüzde varis kimlerde görülür:

Açık tenli, ince, hassas cilt yapısına sahip kişilerde, tansiyon yüksekliği olanlarda, alerjik kökenli kişilerde, aşırı östrojen, alkol ve kortizon kullanımında, güneş ışınlarının oluşturduğu hasarlarla, metabolik ve romatizmal hastalıkları olan ve genetik yapılarında bu rahatsızlığın olduğu kişilerde sık rastlanır.

Tecrübeli ellerde çok ince iğne uçlarıyla bu damarlara yapılan mikroskleroterapi çok başarılı  bir işlemdir.

Lazer ya da radyofrekans bu bölgedeki örümcek ağı şeklindeki telenjektazik venlerde başarılı olabilmektedir.

Tedavi:

Bir doktor genellikle yüzdeki kılcal kan damarlarını görsel bir muayene ile teşhis edebilir.

Mevcut bir dizi tedavi seçeneği vardır, ancak tüm tedaviler herkes için işe yaramaz, bu nedenle örümcek damarları olan bir kişinin kendilerine neyin iyi geleceğini bulmadan önce birkaç tane tedavi denemesi gerekebilir.

Retinoidler: Retinoid kremler birçok cilt rahatsızlığı için kullanılır ve örümcek damarları olan bazı kişiler için retinoidler önerilebilir. Retinoidler, damarların görünürlüğünü azaltmaya ve cildin sağlığını artırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, cildi kurutabilir ve uygulandığı yerde kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.

Radyo Frekansla Tedavi:

Kılın dörtte biri kalınlığında çok ince iğnelerle radyo enerjisi veren alet yardımıyla yapılır. İnsan gözünün görebildiği tüm varisler yok edilebilir. İnce iğne damara girilir ve radyo dalgaları verilerek damar tahrip edilir. Yöntemin en büyük özelliği işlem esnasında sonucunun aynı anda görülmesidir, bu etkisi lazerden en büyük üstünlüğüdür. Uygulama genellikle tek seansta tamamlanır seyrek olarak ek seans gerekebilir. İsminden dolayı radyasyon tereddüt olsa da radyasyon yani zararlı kesinlikle içermemektedir ve bilinen hiçbir zararı yoktur.

Lazerle Kılcal Damar Tedavisi:

Sorunun olduğu bölgeye yüksek ısı enerjisi taşıyan ışık verilir ve içindeki kanın pıhtılaşması sağlanır. Seanslar halinde uygulanır 5-10 seans sürebilir. Lazer tedavisi, sorunlu damarları yok etmek için yoğun lazer ışıklarını kullanır. Bununla birlikte, lazer tedavisi cilde zarar verebilir ve iyileşme sırasında cildi hassas hale getirebilir. İşlem ayrıca pahalı olabilir ve istenen sonucu elde etmek için genellikle birden fazla seans gerekir. Damarlar geri dönebilir ve prosedürün tekrarlanması gerekebilir. Yoğun ışık (IPL) tedavisi, üst katmana zarar vermeden derinin daha derin katmanlarına nüfuz eden özel ışıklar kullanır. Bu tedavi, daha az iyileşme süresi ve cilde daha az hasar anlamına gelebilir. IPL tedavisi, kılcal kan damarları için lazer tedavisine benzer şekilde çalışır, ancak sonuçlara ulaşmak için birkaç seans gerekebilir.

Mikroskleroterapi: 

İnce varislerin tedavisi için son yıllarda geliştirilmiş bir uygulamadır. Tecrübeli kalp damar cerrahlarının uygulaması halinde radyo frekans ve lazer ihtiyacını azaltır. Son derece pratiktir uygulandığı anda etkisi görülür. Damarlar gözle görünürken bir anda yok olur. Yüz güldürücü bir tedavi şeklidir. Skleroterapi, örümcek damarlarının kısa sürede, genellikle birkaç hafta içinde kaybolmasına yardımcı olmak için sklerozan ajanların enjeksiyonlarını kullanır. Enjekte edilen materyal, kan damarlarını kapatmaya yardımcı olur ve bu da derinin hemen altındaki görünür kanın kaybolmasına neden olur. Bazı insanlar bu yöntemi kullanırken rahatsızlık ve ağrı hissedebilir, ancak bu yan etkiler birkaç gün içinde düzelecektir. Cerrahi teknikler ise ciddi skar oluşturmaktadır.

Göze yakın bu varis benzeri toplar damar genişlemelerinin tedavisi göze asla zarar vermez, tecrübeli ellerde güvenle yapılabilir.

Ev İlaçları:

Bazı durumlarda, ev ilaçları yüzdeki kılcal kan damarlarının görünümünü önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir. Ev ilaçları genellikle güvenlidir ve herhangi bir yan etkiye neden olmaz, ancak herhangi bir olumsuz reaksiyonu dışlamak için tam bir yüz bakımı yapmadan 24 saat önce yeni ürünleri küçük bir cilt parçası üzerinde test etmek iyi bir fikirdir. İlaç alırken veya tıbbi tedavi görürken ev ilaçlarını uzman bir doktora en iyisidir.

Sıcak su kullanmaktan kaçınmak

Yüz hassastır ve aşırı ısı kan damarlarının çatlamasına neden olabilir. Yüz yıkarken sıcak su kullanmamak önemlidir. Vücudu ve yüzü yıkamak için soğuk veya ılık su kullanmak kan damarlarının zarar görmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Soğuk kompres

Güneşe veya ısıya maruz kaldıktan sonra yüze buz torbası gibi basit bir soğuk kompres uygulanabilir. Soğuk, yüzdeki kılcal kan damarlarının görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Arnika yağı

Arnika yağı veya arnika içeren ürünler örümcek damarlarının görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Yağ bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir, bu nedenle önce küçük bir cilt parçası üzerinde test etmek ve herhangi bir yan etkiyi bir dermatoloğa bildirmek önemlidir. 

Elma sirkesi

Elma sirkesi, kızarıklığı azaltmak için cildi sıkılaştırarak yüzde büzücü gibi davranabilir. Bu, bazı insanlarda örümcek damarlarının ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. Bir pamuğu sirkeye batırıp bölgeye uygulamak, yüzdeki kan damarlarının çatlamasının belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Cadı fındığı

Cadı fındığı, örümcek damarlarının görünümünü azaltmaya yardımcı olabilecek doğal bir sıkılaştırıcıdır. Cadı fındığı, antioksidan özelliklere sahip olan ve gözeneklerin daha küçük görünmesine yardımcı olabilecek tanenler içerir.

Aloe Vera

Aloe vera bitkisinden elde edilen jel, cilt kızarıklığının tedavisinde yardımcı olabilir. Araştırmalar, aloe vera'nın tıbbi bir krem (hidrokortizon) gibi kızarıklığı azaltabileceğini, aynı zamanda cilt hücrelerini kurutabileceğini bulmuştur. Cildinde aloe vera kullanmayı tercih eden kişiler, her kullanımdan sonra mutlaka nemlendirmelidir.

C vitamini

C vitamini takviyesi almak yüzdeki kılcal kan damarlarının görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Bir çalışma, C vitamininin kan damarlarını sağlıklı tutmada önemli bir rol oynadığını belirtti. C vitamini, kan damarlarının elastik kalmasına ve hücrelerde kollajen tutmasına yardımcı olabilir.

Otlar

Birçok kaynak, birçok bitkinin cilt üzerinde iltihap önleyici etkiye sahip olabileceğini yazmaktadır. Bu otlar doğrudan örümcek damarları üzerinde test edilmemiş olsa da, bazı durumlarda tedaviye yardımcı olabilirler. Örümcek damarlarında kullanılabilecek otlar şunları içerir: adaçayı, nergis, yulaf, civanperçemi, hatmi kökü, papatya

Daha detaylı bilgi için www.onurgurer.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

storage.php?o=bx_posts_photos&f=jq4xcnz48g4xt53jnh3jxnpeqrgsqcmr.jpg

storage.php?o=bx_posts_photos&f=fvvjbnqxgtdfgdhncqcsgv9guwhphzjv.jpg


Kaynaklar



0 0 0 0 0 0
  • 18457
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Onur Gürer Kalp ve Damar Cerrahisi-istanbul'den "Sağlıklı Bilgiler"
Hekim Bilgileri
Prof. Dr.
Onur Gürer
Kalp Damar Cerrahisi
Randevu Telefonu: +90 551 6565697
Email: onurgurer@gmail.com
Hizmet Yeri: VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Adres
VM Medical Park Maltepe Hastanesi Cevizli, Bağdat Cad. No:547, 34846 Maltepe/İstanbulMaltepe
İstanbul

İlgi Alanları

Varis ve tedavisi

Hemanjiom ve tedavisi

Eğitim

Saint Benoit Fransız Erkek Koleji

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1992

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlığı 1992-2007

Deneyim

1998-2007 Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Merkezi-Uzman

2007-2012 Çamlıca Medicana Hastanesi-Erişkin ve Pediatrik KVC Uzman

2012-2014 Çamlıca Hospitalium Hastanesi-Başhekim ve KVC Bölüm Direktörü

2020-2021 Özel Pendik Bölge Hastanesi-KVC Uzman

2018-Halen Üsküdar Üniversitesi-Öğretim Üyesi

2021-Halen VM Medical Park Maltepe Hastanesi-KVC Bölüm Direktörü


Harita

Hekim.Net

Close