•  · 1 arkadaş
Prof. Dr.
Onur Gürer
Kalp Damar Cerrahisi

Saint Benoit Fransız Erkek Koleji

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1992

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlığı 1992-2007

1998-2007 Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Merkezi-Uzman

2007-2012 Çamlıca Medicana Hastanesi-Erişkin ve Pediatrik KVC Uzman

2012-2014 Çamlıca Hospitalium Hastanesi-Başhekim ve KVC Bölüm Direktörü

2020-2021 Özel Pendik Bölge Hastanesi-KVC Uzman

2018-Halen Üsküdar Üniversitesi-Öğretim Üyesi

2021-Halen VM Medical Park Maltepe Hastanesi-KVC Bölüm Direktörü

Varis ve tedavisi

Hemanjiom ve tedavisi

İstanbul Varis Tedavisi
İstanbul'da varis tedavisi yaptırabileceğiniz yerleri seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
İstanbul Varis Tedavisi
İstanbul'da varis tedavisi yaptırabileceğiniz yerleri seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

İstanbul Varis Doktorları

İnsan sağlık nedeni ile bir hekime başvurması gerektiğinde hastalığı alanında en tecrübeli doktoru arar. En iyi doktor, bu alanda tanıyı en kısa sürede koyup tedaviyi en iyi şekilde yapan doktordur.

En önce toplardamarlardan bahsedelim. Pulmoner ven hariç, toplardamarlar oksijeni giderilmiş kanı vücudun her yerinden kalbe taşıyan kan damarlarıdır. Farklı organlar işlevlerini yerine getirmek için kandaki oksijeni kullandıklarında, kullanılmış kanı içeren atık ürünleri (karbondioksit gibi) damarlara bırakırlar. Damarlardaki kan daha sonra kalbe taşınır ve atık karbondioksitin serbest kaldığı ve kanın atardamarlar tarafından vücudun geri kalanına göndermek için daha fazla oksijen yüklediği akciğerlere geri döner.

Damarlar, konumlarına ve işlevlerine bağlı olarak farklı boyutlara sahiptir. En büyük damarlar vücudun merkezindedir; bunlar diğer tüm küçük damarlardan kanı toplar ve kalbe yönlendirir. Bu büyük damarların dalları, vücudun merkezinden uzaklaştıkça küçülür ve küçülür. Deri yüzeyine daha yakın damarlara yüzeysel damarlar denir. Vücudun merkezine daha yakın ve daha derin olan damarlara derin damarlar denir. Yüzeysel damarları derin damarlara bağlayan başka damarlar da vardır ve bunlara perforan damarlar denir.

Peki bir toplardamar hastalığı olan varis nedir? Varisli damarlar, zayıf veya hasarlı damar duvarlarının ve kapakçıklarının neden olduğu yaygın bir durumdur. Damarlarınızda kan basıncı arttığında varisli damarlar oluşabilir.  Bu hamilelik, kabızlık, tümör veya aşırı kilo ve obezite nedeniyle olabilir.

Bu sağlık konusu öncelikle bacaklardaki varislere odaklanır, ancak bazen vücudun diğer bölgelerinde varisler oluşur.  Hemoroid, rektumda gelişen bir tür varisli damardır.  Varikosel testislerde oluşur ve erkeklerde kısırlıkla bağlantılı olabilir.  Varisli damarlar yemek borusu, mide veya karaciğerde de gelişebilir.  Daha küçük kan damarlarını etkileyen diğer damar sorunları telenjiektazi ve örümcek damarlarıdır.

Damarların içinde, kanın kalbe doğru akmasını sağlamak için açılıp kapanan tek yönlü valfler bulunur.  Bununla birlikte, damarlardaki zayıflamış veya hasar görmüş kapakçıklar veya duvarlar kanın birikmesine ve hatta geriye akmasına neden olabilir.  Buna reflü denir.  Damarlar büyüyebilir ve bozulabilir, bu da varisli damarlara neden olabilir.  

Belirtiler nelerdir? Varisli damarlar, örümcek damarları (veya telenjiektazi) adı verilen küçük iplik benzeri damarlardan, biraz daha büyük mavi damarlara veya retiküler damarlara, büyük ve şişkin varislere kadar değişebilir. Varisli damarlar, bacağın veya pelvik bölgenin herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Yaygın varisli damar belirtileri şunlardır: 

-Bacaklarda lokalize ağrı ve acı

-Bacak yorgunluğu ve ağırlığı

-Yanma, kaşıntı ve zonklama

-Kramp ve huzursuz bacaklar

Venöz hastalığı veya sorunlu damarları olan kişilerde şu belirtiler görülebilir: Hiçbir şikayet olmadan tek başına belirgin damarlar, gözle görülür şekilde büyük ve şişkin varisler, daha küçük iplik benzeri örümcek damarları veya retiküler damarlar görülebilir. Belirgin damarlar beraberinde bacakta şişme veya venöz ülserler (alt bacak veya ayak bileği bölgesindeki deride bozulma) gibi semptomlar görülebilir. Görünürde anormal damar yokken bile tek başına semptomlar görülebilir. 

Deri döküntüleri, ayaklarda küçük mavi damarlar, ciltte renk değişikliği ve ülserler de oluşabilir. Bu belirtiler ilerleyen damar problemlerini gösterebilir. Şiddetli venöz hastalık, egzama, iltihaplanma ve hatta alt bacaklarda ülserasyon gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Diğer şeylerin yanı sıra, damarlar kanı kalbe geri getirmekten sorumludur, bazen yerçekimine karşı çalışır. Yürürken bacağınızdaki kaslar damarları sıkıştırır ve kanın kalbe geri dönmesine yardımcı olur. Normal damarlarda bir dizi valf bu sürece yardımcı olur. Varis ve kronik venöz yetmezlik olarak adlandırılan durumda, yetersiz çalışan valfler kanın alt bacakta birikmesine ve semptomlara neden olur.

Varisli damarlar her zaman tedavi gerektirmez. Varisli damarlarınız size rahatsızlık vermiyorsa tedavi olmanıza gerek olmayabilir. Varis tedavisi genellikle sadece aşağıdakiler için gereklidir:

-Semptomları hafifletmek için, eğer varisleriniz size ağrı veya rahatsızlık veriyorsa.

-Komplikasyonları tedavi etmek için, eğer bacak ülserleri, şişme veya cilt renginin değişmesi gibi durumlar varsa.

-Bazı insanlar da kozmetik nedenlerle tedavi görürler.

Tedavi gerekliyse, doktorunuz önce evde bakım önerebilir.Bu şunları içerebilir:

-Varis çorabı kullanmak

-Düzenli egzersiz yapmak

-Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak

-Dinlenirken etkilenen bölgeyi yükseltmek

Bir sonraki aşama kesin sonuçlu tedavilerdir ki bunlar:

-Endovenöz tedaviler: Varisli damarın içine bir kateter veya ince bir tüp yerleştirilir ve lazer lifi veya radyofrekans dalgalarından üretilen ısı damarın içine uygulanarak damarın kapanmasını sağlar. Son dönemle glue (yapıştırıcı) tedavisi popüler olmuştur. Burada kataterden medikal bir madde damara enjekte edilerek devre dışı bırakılır.

-Lazer veya RF tedavileri. Ciltteki küçük damarlar için uygulanabilir.

-Skleroterapi tedavisi: Bu, damara bir sklerozan bir ajanın enjekte edilmesini içerir. Skleroterapi, varisli damarların daha küçük bir versiyonu olan örümcek damarlarının kozmetik tedavisi için çok etkili olsa da, büyük varisli damarlar için endovenöz tedavilerden daha az etkili olduğunu unutmamalısınız.

-Cerrahi: Uzun yıllar varisli damarlardan muzdarip insanlar için ameliyat tek seçenekti. Artık değil.

Varisli damarlarınız varsa, damar konusunda uzman bir doktora veya damar cerrahına görünebilirsiniz.  Bunlar kan damarı koşullarında uzmanlaşmış doktorlardır.

En iyi varis doktoru için de kriterler şu şekilde olmalıdır. Tercih edeceğiniz hekim teknolojiyi yakından takip ederek geliştirilen modern ve çağdaş yöntemlere ayak uydurmalıdır. Hastalığın ve tedavinin komplikasyonlarını minimalde tutup sizi en kısa sürede kalıcı olarak sağlığınıza kavuşturmalıdır.

Tedavi olacağınız doktor kazancından önce sizin rahatınızı düşünüyor ve tecrübesini ortaya koyuyorsa tercih etmemeniz için hiç bir neden yoktur.

Varisin tedavisiyle ilgilenen yapan doktor hastalarına şunları sunabilmelidir:
– Hastanın tedavisi tamamlansa bile bir süre kontrol altında tutmalıdır.
– Tüm varisler bitene kadar tedaviye devam etmelidir ve ek ücret almamalıdır.
– Yaptığı tedavide varis tekrarı en az olmalıdır.
– Hasta günlük yaşamını sürdürürken tedavisini yapabilmelidir.
– Tedavi süresi ve sonrasında bacaklarda neredeyse hiç iz kalmamalıdır.
– İnce ve kalın tüm varisleir tedavi edilebilmelidir.
– Aylarca bandaj veya çorap giyme zorunluluğu getirmemelidir.
– Hasta işine aynı gün dönebilmelidir.
– Sadece bacaklardaki varisleri değil yüz, el ve kol gibi vücudun birçok bölgesindeki kılcalları da tedavi edilebilmelidir.
– Tüm bunları çoğunlukla ameliyatsız ve gerekirse ileri teknolojilerle yapmalıdır.
– Ameliyat yapılacaksa çağdaş ameliyatlar sunmalıdır.
– İşlemlerini anestezisiz yapmaya özen göstermelidir.
– Morluk veya lekelenme gibi geçici sorunlar daha az olmalıdır.

Devlet, özel ve üniversite hastanelerinin neredeyse tamamında varis tedavisi yapılmaktadır ama genellikle medikal (ilaç,çorap) tedavisi verilmekte veya tedavi ameliyatla yapılmaktadır.

Ameliyatsız yöntemleri (skleroterapi,köpük skleroterapi, lazer, radyo frekans) yapan kliniklerin sayısı azdır ve ilgi alanı varis olan damar cerrahlarınca ve varise özel çalışan kliniklerde yapılmaktadır.

Ayrıca ameliyat gereken hastalarında işlemlerini lazer gibi modern yöntemler ile yapan yerler çok az sayıdadır.

Flebolog venöz sistem yani toplardamar hastalıkları ve tedavisi alanında uzmanlaşmış kişidir. Bu uzmanlık alanı varisleri, toplardamar tıkanıklıklarını, doğum lekelerini, bacak ülserlerini ve benzeri konuları içerir. Flebolog önce kalp ve damar cerrahı olmak zorunda, sonra da bu konuda ileri eğitim almalıdır.   

Uzman bir flebolog toplardamar hastalığına doğru tanıyı koyar ve tedavisini uygular. Ayrıca modern tıbbin gereği olarak bu konudaki teknolojiye hakimdir. En son gelişmeleri takip eder ve hastalarına aktarır.

Varis tedavis yaptırırken fleboloji konusunda uzmanlaşmış kalp ve damar cerrahları tercih edilmelidir.

Daha detaylı bilgi için  www.onurgurer.com.tr  

Kaynaklar

0 0 0 0 0 0
  • 6149
  • Daha Fazla

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Onur Gürer Kalp ve Damar Cerrahisi-istanbul'den "Sağlıklı Bilgiler"
Hekim Bilgileri
Prof. Dr.
Onur Gürer
Kalp Damar Cerrahisi
Randevu Telefonu: +90 551 6565697
Email: onurgurer@gmail.com
Hizmet Yeri: VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Adres
VM Medical Park Maltepe Hastanesi Cevizli, Bağdat Cad. No:547, 34846 Maltepe/İstanbulMaltepe
İstanbul

İlgi Alanları

Varis ve tedavisi

Hemanjiom ve tedavisi

Eğitim

Saint Benoit Fransız Erkek Koleji

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1992

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlığı 1992-2007

Deneyim

1998-2007 Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Merkezi-Uzman

2007-2012 Çamlıca Medicana Hastanesi-Erişkin ve Pediatrik KVC Uzman

2012-2014 Çamlıca Hospitalium Hastanesi-Başhekim ve KVC Bölüm Direktörü

2020-2021 Özel Pendik Bölge Hastanesi-KVC Uzman

2018-Halen Üsküdar Üniversitesi-Öğretim Üyesi

2021-Halen VM Medical Park Maltepe Hastanesi-KVC Bölüm Direktörü


Harita

Hekim.Net

Close