•  · 1 arkadaş
Prof. Dr.
Onur Gürer
Kalp Damar Cerrahisi

Saint Benoit Fransız Erkek Koleji

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1992

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlığı 1992-2007

1998-2007 Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Merkezi-Uzman

2007-2012 Çamlıca Medicana Hastanesi-Erişkin ve Pediatrik KVC Uzman

2012-2014 Çamlıca Hospitalium Hastanesi-Başhekim ve KVC Bölüm Direktörü

2020-2021 Özel Pendik Bölge Hastanesi-KVC Uzman

2018-Halen Üsküdar Üniversitesi-Öğretim Üyesi

2021-Halen VM Medical Park Maltepe Hastanesi-KVC Bölüm Direktörü

Varis ve tedavisi

Hemanjiom ve tedavisi

Sülük varisi tedavi eder mi?
Sülükler,çok uzun yıllardan beri insanlar taralından bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Ancak oluşturdukları hastalıklar nedeni ile bir hayli tartışılır hale gelmişlerdir. Peki varis tedavisi için sülük nedir?
Sülük varisi tedavi eder mi?
Sülükler,çok uzun yıllardan beri insanlar taralından bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Ancak oluşturdukları hastalıklar nedeni ile bir hayli tartışılır hale gelmişlerdir. Peki varis tedavisi için sülük nedir?


Tıbbi sülük tedavisi  veya hirudoterapi, kan emici sülüklerle uygulanan bir tür tamamlayıcı ve bütünleştirici tedavi yöntemidir. Sorunlu bölgenin derisine bir veya daha fazla sülük yapıştırılır ve amaç, sülükler beslenirken salgılanan sülük tükürüğünden potansiyel fayda sağlamaktır. Bu işlem yüzyıllardır kullanılmaktadır ve sülük terimi “laece” (hekim) kelimesinden gelmektedir. İlk kaydedilen uygulamalar eski Mısır'da gözlemlenmiştir. Ayrıca Çin, Arap, Anglo-Sakson, Antik Yunan ve Roma tıbbi kayıtlarında sülük tedavisine birçok referans vardır. 17. yüzyıl Avrupa'sında bu tedaviT en geniş uygulama alanına ulaştı.1900'lü yıllardan itibaren tıp profesyonellerinin ilgisi azaldı, ancak son 30 yılda sülük tedavisi, birçok bilimsel araştırmanın önemli bir parçası haline geldi.

Sülükler tatlı suda yaşar ve parçalı, hermafrodit, etçil solucanlardır. Sudaki titreşimlere, dokunmaya, ışığa, ısıya, sese ve çeşitli kimyasallara karşı hassastırlar. “Beyin bölümleri” de dahil olmak üzere çok segmentlidirler ve her segmentte ganglion ve testis gibi farklı organlar bulunur. İki emici parça sürünme ve yapışma için çalışır; öndekinin birçok diş içeren üç çenesi vardır. Genellikle konağın sıcak kısımlarını ısırırlar ve ritmik kasılmalarla kanını emerler. Beslenme genellikle yaklaşık 40 dakika sürer ve bir sülük, beslenme başına 10-15 mL kanı sindirir. Sindirim, Aeromonas hydrophila ve Pseudomonas hirudinia gibi birçok enzim ve ortak mikroorganizmalar tarafından sağlanır.

Sülük tedavisi daha önce test edilmiş ve plastik, rekonstrüktif ve mikrocerrahi uygulamalardan sonra, kardiyovasküler hastalıklar, derin ven trombozu, postflebitik sendrom, diabetes mellitus komplikasyonları, kulak çınlaması, akut ve kronik otitis ve osteoartrit ağrısının azaltılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. 600'den fazla sülük türü vardır, ancak Hirudo medicalis, Hirudo troctina, Hirudo nipponia, Hirudo quinquestriata, Poecilobdella granulosa, Hirudinaria javanica, Hirudinaria manillensis, Haementeria officinalis ve Macrobdella decora dünya çapında en sık uygulananlardır.

Birçok çalışma, sülüklerin salgılarında çeşitli biyoaktif moleküllere sahip olduğunu bulmuştur. 20'den fazla molekül ve bunların etki biçimleri tanımlanmıştır, ancak keşfedilmeyi bekleyen çok daha fazlası vardır. Bu moleküllerin analjezik, anti-inflamatuar, trombosit inhibitörü, antikoagülan ve trombin düzenleyici fonksiyonlarının yanı sıra hücre dışı matris parçalayıcı ve antimikrobiyal etkileri vardır. Birçok çalışmada, yakın zamanda aydınlatılan etki mekanizmaları nedeniyle daha fazla endikasyon ortaya çıkabilir. 

Günümüzde, modern tıp alanında özellikle plastik cerrahi, damar cerrahisi ve varis tedavisinde tıbbi sülük  kullanılmaktadır. Kullanımdaki amaç sülüklerin toplardamarda biriken kanın yarattığı basıncı azaltarak rahatsızlıkları çözmeye yardımcı olmalarıdır.

Sülük tedavisinin kısa tarihçesi

Sülükle tedavi anlamına gelen Hirudoterapi, antik çağlardan beri hekimler tarafından tedavi aracı olarak kullanılmıştır. Sülük tedavisi ile ilgili ilk kaynaklar M.Ö. XV. yüzyılda yaşamış Babilli hekimlere kadar gitmektedir. Yine M.Ö. III. yüzyılda Mısır hekimlerinin vazgeçilmez tedavi yöntemleri arasında yer aldığı bilinmektedir. Ayrıca M.Ö. II. yüzyılda Ege kıyılarında yaşamış olan hekim Nikandros, M.S. I. yüzyılda Yunan hekim Pliniy ve M.S. II. yüzyılda yaşamış olan Galen sülük tedavisi uygulamışlardır. İbn-i Sina’nın kitaplarında da sülük tedavisi yerini almıştır. 

Sülük Uygulaması

Uygulama esnasında sülük %5 glukoz solüsyonu gibi tatlı bir solüsyon ile deriye tutturulur. Tutunduktan sonra beslenmesi sonlanıp kendi kendine düşmesi beklenir.

Yan Etkileri

Yan etkileri var mı? Sülük tedavisi hem kolaydır hem de diğer tedavilere göre yan etki riski daha düşüktür. Ancak, bazı riskler vardır. Bazen ilaca dirençli bakterileri içeren bakteriyel enfeksiyon riski vardır, bu nedenle sağlıklı ve uygun bir ortamın dışında sülük tedavisinden kaçınınız. Ayrıca, otoimmün hastalık ve çevresel faktörler nedeniyle bağışıklığı baskılanmış kişiler sülük tedavisi için iyi adaylar değildir.

Bir tur sülük tedavisinden sonra bir şeyler ters giderse, tedavi edilen bölgeden kan sızacak ve sülük ısırması bölgesi kapanmayacaktır. Bazen sülükler, vücudun tedaviye ihtiyaç duymadığınız başka bir bölgesine taşınmaya çalışarak gereksiz kan kaybına neden olur. Bazen, bir kişi sülük tedavisi sırasında veya sonrasında sülük tükürüğüne alerjisi olduğunu keşfedecektir. Bu gibi komplikasyonlar meydana gelirse hemen anlarsınız ve artık bu tedavi yöntemine aday olmazsınız.

Alerji dışında ciddi kanamalar da olabilir. Sülüklerin iç organlarda yaptığı paraziter hastalıklar da vardır.

Bacaktada ilerlemiş varis hastalığında damar içinde bir basınç söz konusudur ve bu basınç düşürüldüğünde hastanın bacağında olan ağrı,kramp,şişlik,yanma ve huzursuzluk azalmaktadır. Dolayısıyla sülük kullanımında  sülük kanı emerek o bölgedeki basıncı azaltmakta ve hastanın şikayetlerinde geçici bir rahatlama olmaktadır. Sülük vücuttaki kanın tamamını emse dahi varislere kalıcı fayda sağlamaz. Hatta faydadan çok daha fazla zararı verebilmektedir. Varisi olan kimselerde yapılması gereken en önemli yaklaşım, öncelikle varisin teşhis yöntemleri ile ortaya konulması ve varise yönelik skleroterapi(köpük), lazer gibi tedavilerin uygulanmasıdır.

Sonuç Olarak

Sülük tedavisinin uzun bir geçmişi vardır ancak etki mekanizmaları ancak son zamanlarda netleştirilmeye başlanmıştır. Bir sülük ısırdığında, hiyalüronidaz ve kollajenaz dokulara ve kan damarlarına erişim sağlar; vazodilatasyon, histamin benzeri moleküllerin etkisiyle meydana gelir; trombosit fonksiyonları, kinin aktivitesi ve pıhtılaşma kaskadı inhibe edilir; ve inflamatuar reaksiyonlar baskılanır. Ayrıca analjezik ve antimikrobiyal etkiler gözlenir. Fareler üzerinde yapılan deneyler, yara/doku onarımı üzerinde olumlu bir etki göstermiştir.

Uygulama süresi ve eş zamanlı uygulanan sülük sayısı konusunda fikir birliği yoktur. Tıp uzmanları genellikle aynı anda en fazla dört veya beş sülük ve en fazla 6-8 saat süre önerir, ancak bunlar doktorun klinik değerlendirmesine göre değişebilir. Sülük tedavisinin  toplam süresi açıklığa kavuşturulmamış başka bir konudur. Hekimler uygulamadan sonra aşırı kan kaybına neden olabilecek kanama dönemini göz önünde bulundurmalıdır. Klinik izleme ve laboratuvar testleri (kan sayımı) şiddetle tavsiye edilir. Kan transfüzyonu gerekliliği, uygulanan sülük sayısı, uygulama süresi, hasta koşulları ve komorbidite ile ilişkilidir.

Osteoartrit ve epikondilit gibi eklem hastalıkları, ekstremite damar hastalıkları ve flep cerrahisi (deri greftleme) sülük tedavisinin  için başlıca endikasyonlardır. Sülük tedavisinin ayrıca yumuşak doku ve periorbital hematom, purpura fulminans, makroglossi, penil replantasyon, postflebit sendromu ve ekimoz için de yararlıdır. Ayrıca sülüklerden elde edilen antikoagülanlar periferik arter tıkanıklığı ve enfeksiyöz miyokardit için kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde kullanımları da test edilmiştir. Hemorajik diyatezi olduğunda sülük tedavisinin  önerilmez ki bunlar, antikoagülan tedavi, lösemi, kemik iliği süpresyonu, diyaliz, siroz, kemoterapi, radyoterapi ve kaşeksiyi kapsar.

Sülük tedavisinin bazı potansiyel komplikasyonları vardır. Sülüklere ve salgılarına karşı alerjiler düşünülmelidir. Enfeksiyon, lokal enfeksiyonlardan bakteriyemiye kadar geniş çeşitlilik gösteren ciddi bir durumdur. Antibiyotik profilaksisi, sülük kaynaklı enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltır. Enfeksiyöz ajanlar etiyolojiye, sülük türüne, uygulama alanına ve hasta durumuna göre değişiklik gösterir, ancak Aeromonas spp. en yaygın olanıdır. Ayrıca, sülükler hayvanlarda bazı virüsler, mantarlar ve parazitler için vektör olabilir, ancak sülüklerin uygulanması insanlarda da enfeksiyon potansiyeli vardır. Ancak bu komplikasyonlar nadirdir ve en sık görülen yan etkiler uygulama bölgesinde kaşıntı ve kanamadır. Bu olumsuz etkiler küçük müdahalelerle ortadan kaldırılabilir. Özellikle yaşlı hastalarda ortostatik hipotansiyon ve vazovagal semptomlar ortaya çıkabilir. Bölgesel lenfadenopati de bildirilmiştir. Sülük tedavisinin genellikle iz bırakır, bu nedenle özellikle vücudun belirli bölgelerine uygulanmadan önce hastalar bu konuda bilgilendirilmelidir. Bu tedavinin potansiyel kan yoluyla bulaşan hastalık riski olduğundan, sülüklerin tekrar kullanılması kesinlikle yasaktır.

Sonuç olarak, Sülük tedavisi , güçlü biyokimyasal etkilere sahip geleneksel bir tekniktir. Her ne kadar etki biçimleri ve biyoaktif maddeler daha fazla araştırmayı beklese de, bunların belirli tıbbi koşullarda kullanımları açıktır. Antibiyotik profilaksisi ve uygulama sıklığı da dahil olmak üzere endikasyonlar ve olası komplikasyonlar değerlendirilmelidir ve dozaj ve uygulama zamanı hasta ve hekimin görüşüne bağlıdır. Sülük tedavisinin tek başına bir tedavi yöntemi olmadığı ancak multidisipliner bir yaklaşımın önemli bir parçası olabileceği unutulmamalıdır.

Daha detaylı bilgi için www.onurgurer.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

Kaynaklar


0 0 0 0 0 0
  • 16942
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Onur Gürer Kalp ve Damar Cerrahisi-istanbul'den "Sağlıklı Bilgiler"
Hekim Bilgileri
Prof. Dr.
Onur Gürer
Kalp Damar Cerrahisi
Randevu Telefonu: +90 551 6565697
Email: onurgurer@gmail.com
Hizmet Yeri: VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Adres
VM Medical Park Maltepe Hastanesi Cevizli, Bağdat Cad. No:547, 34846 Maltepe/İstanbulMaltepe
İstanbul

İlgi Alanları

Varis ve tedavisi

Hemanjiom ve tedavisi

Eğitim

Saint Benoit Fransız Erkek Koleji

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1992

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlığı 1992-2007

Deneyim

1998-2007 Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Merkezi-Uzman

2007-2012 Çamlıca Medicana Hastanesi-Erişkin ve Pediatrik KVC Uzman

2012-2014 Çamlıca Hospitalium Hastanesi-Başhekim ve KVC Bölüm Direktörü

2020-2021 Özel Pendik Bölge Hastanesi-KVC Uzman

2018-Halen Üsküdar Üniversitesi-Öğretim Üyesi

2021-Halen VM Medical Park Maltepe Hastanesi-KVC Bölüm Direktörü


Harita

Hekim.Net

Close