·   · 9 Giriş
  •  · 1233 arkadaş

Laktoz İntoleransı

En yaygın disakkaridaz eksikliğidir. Laktozu, glikoz ve galaktoza parçalayan enzim olan LAKTAZ azdır veya üretilmiyordur. Hemen hemen herkes laktoz sindirebilme becerisiyle doğar. Bu yüzden 5 yaşın altında bu rahatsızlık nadiren görülür. Primer ve sekonder laktoz intolerasyonu olmak üzere ikiye ayrılır:

Primer laktoz intoleransı en sık görülen formudur. Yaşla birlikte laktaz enzim üretiminin azalmasıyla oluşur. Primer laktoz intoleransının GENETİK bir hastalık olduğu düşünülmektedir çünkü bazı toplumlarda daha sık görülmektedir. Avrupalılarda %5-17, Amerikalılarda %44, Asya ve Afrikalılarda %60-80 oranında rastlanır. 

Sekonder laktoz intoleransı ise daha nadirdir. Mide hastalıkları ya da Çölyak Hastalığı gibi sindirim sistemi hastalıklarına bağlı olarak gelişir. Bu hastalıklarda bağırsaklarda oluşan enflamasyon laktaz üretimine zarar verir ve laktoz intoleransı gelişir.  

Semptomlar:

-Diare (İshal): Laktozun parçalanamaması neticesiyle bağırsak lümeninde artan osmotik basınç sebebiyle daha fazla su çekilir ve ishal oluşur.

-Gaz Sancısı: Bağırsak lümeninde bulunan bakterilerin laktoz varlığında daha fazla fermantasyon yapmasıyla karbondioksit gazı artar ve gaz sancılarına sebep olur.

-Abdominal Kramplar (Karın krampları)

-Distansiyon (Şişkinlik)

 

Tanı: 

-Dışkı Asidi Testi: Laktozun bağırsaktaki bakteriler tarafından fermantasyonu neticesinde açığa laktik asit çıkar. Bu test TAZE DIŞKIDA laktik asiti ölçer ve tanıya yardımcı olur. 

-Hidrojen Solunum Testi: Sindirilmemiş laktoz fazladan hidrojen gazı üretimine sebep olur. Hastalığından şüphelendiğimiz kişiden laktozlu gıda tüketmesini isteriz ve belli bir süre sonra 10-15 dakika aralıklarla balon şeklinde poşetlere üflemesini isteriz. Yüksek hidrojen gazı seviyesi tanıya yardımcı olur. 

-Laktoz İntolerans Testi: Laktoz tüketimi sonrasında sağlıklı kişide glikoz seviyelerinde yükselme görülür. Kişide yükselme görülmemesi tanıya yardımcı olur.

13 0 0 0 0 0
  • 394
  • +

Hekim.Net

Close