·   · 0 Makale / Blog

VARİS YARALARI VE TEDAVİSİ

♯varis

 Varis ülseri de denilen yaralar, ileri derecede venöz yetmezliği bulunan varis hastalarında özellikle ayak bileği iç kısmında oluşan cilt ve ciltaltı doku kaybıdır. Venöz sistemdeki kapak yetmezliği ve genellikle eşlik eden bacak kas pompası bozukluğu neticesinde gelişen kronik venöz yetmezlik, venöz sistemde basınç artışına neden olur. Venöz yetmezliğin ilk belirtisi varis dediğimiz toplar damar genişlemeleri, ardından ödemdir. Ayak bileklerinde özellikle günün ilerleyen saatlerinde ve ayakta kalmakla artan ödem dediğimiz şişliğin sebebi toplardamarların kalbe taşıyamadığı kanın serum kısmının ekstravazasyon dediğimiz damar dışına sızmasıdır. Kapiller basınç artışı nedeniyle serumla beraber eritrosit sızması da gerçekleşir, ilerleyen dönemlerde dışarı sızan hemosiderin pigmenti etkisiyle cilt kahverengi-kırmızımsı bir renk alır ve ardından staz dermatiti denilen egzema benzeri cilt değişiklikleri gelişir. Tedavi edilmediği taktirde cilt kalınlaşarak lipodermatosklerozis denilen tablo ortaya çıkar. Venöz yetmezliğin son aşamasında ise özellikle iç malleol denilen bilek kemiği bölgesinde iyileşmeyen cilt yaraları (venöz ülserler) oluşur. Bu lezyonlarda dolaşım problemi olduğundan iyileşmeleri aylar, yıllar sürebilir. İyi yara bakımı yapılmazsa eklenen enfeksiyonlar tabloyu kötüleştirebilir. Tedavisinde hiperbarik oksijen veya PRP ( platelet rich plazma=trombositten zengin plazma) uygulanır ancak venöz yetmezliğe yönelik tedavi başlanması da sorunun ortadan kaldırılması ve tekrarlamaması için şarttır. PRP tedavisi kısa ve ağrısız olup yara tedavisinde hiperbarik oksijenden daha kısa sürede iyileşme sağlamaktadır. Hastanın kendi kanı santrifüje edilerek trombositten zengin plazma kısmı yara üzerine uygulanır. Trombositlerden kaynaklı büyüme faktörü sayesinde doku kaybı olan cilt ve cilt altı hücrelerinin büyüme ve çoğalma hızları artar ve hızla yara iyileşmesi gerçekleşir.

0 0 0 0 0 0
  • 3930
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close