·   · 0 Makale / Blog

HEMANJİOM

Damarsal cilt lezyonları  sıklıkla çocukluk çağında görülür. Bunlara kusurlu gelişim, anomali anlamında tıp dilinde malformasyon denir. Hemanjiomlar ve diğer vasküler lezyonlar (arteriyovenöz malformasyonlar)  olmak üzere iki alt gruba ayrılır . Çocukluk ve bebeklik çağında sık  görülen ve halk arasında gül lekeleri olarak bilinen Hemanjiomlar  vasküler endotelial hücrelerin kontrolsüz çoğalmalarıdır.  Bu lezyonlar  tümör değildir, selim lezyonlardır  fakat kapiller , ven , arteriyel veya  lenfatik damarlarda kalıcı yapısal anomaliler mevcuttur.Bu lezyonlarda zamanla kendiliğinden gerileme görülebilmekle birlikte, kontrol edilemeyen kanamalarla seyredebilecek  ve aşırı  büyüme sonucu hayati fonksiyonlarda bozulmaya yol açabilecek lezyonlarda erken tedavi uygulanması önerilir. Medikal olarak hemanjiom tedavisinde beta blokerler, kortizon gibi ilaçlar denenmiş ancak yan etkileri ve kesin tedavi sağlamamaları, sadece mevcut lezyonun büyümesini durdurmaları nedeniyle tarafımca tercih edilmemektedir. Başvuran hastalarımın çoğu zaten aylarca ilaç kullanan ve yanıt alamayan olgulardır. Vaskuler lezyonların  her tipi için tedavi yöntemi farklıdır. Kapiller lezyonlar (malformasyonlar) genellikle lazerle tedavi edilir. Lenfatik lezyonlar cerrahi veya sklerozan enjeksiyonu ile tedavi edilebilirken venöz malformasyonlarda en iyi tedavi yöntemi sklerozan( damar kurutucu) bir ajanın lezyon içine enjeksiyonudur . Arteriyel malformasyonların tedavisinde ise esas yöntem embolizasyondur Ancak vaskuler malformasyonlar  sıklıkla karşımıza kombine  lezyonlar olarak çıkar ve birden fazla tedavi yöntemini bir arada kullanmak gerekebilir.  

Hemanjiomlar basit ve yaygın tip olmak üzere ikiye ayrılırlar. Basit Tip Hemanjiomların farklı şekilleri vardır. Sadece deride kırmızı renk değişikliği şeklinde olanlar en sık rastlananlarıdır. Bebeklerin alnında “melek öpücüğü”, ense kökünde “leylek ısırığı” adlarını alan bu doğumsal lekeler lazerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.  Yaygın Tip Hemanjiomlar bazen tüm vücuda yayılmış birkaç milimetreden santimetre büyüklüğüne kadar değişen çok sayıda lekeler halinde bulunurlar. Bu tip hemanjiomlar tıpta çok sayıda hemanjiom anlamına gelen “hemanjiomatozus” adı ile bilinir. Bu durumda başta karaciğer olmak üzere iç organlarda görülme riskleri artmıştır. Bu hastalarda iç organlar hemanjiomların varlığı yönünden araştırılmalıdır.                                                                                     

   Kliniğimde cerrahi uygulamaksızın sklerozan-embolizan enjeksiyonları ve lazer ile tüm vaskuler malformasyonlar ve hemanjiom tipleri başarıyla tedavi edilebilmektedir.

0 0 0 0 0 0
  • 4489
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close