·   · 143 Giriş
  •  · 411 arkadaş

Akalküloz (Taşsız) Kolesistit

Akalküloz (Taşsız) Kolesistit

Akalküloz kolesistit, safra kesesi duvarında gangren ve nekrozun geliştiği bir safra kesesi hastalığıdır. Diğer akut kolesistit vakalarından ayrı olarak vurgulanmasının nedeni, safra kesesinde taş bulunmayışı, dolayısıyla da sistik kanalda obstrüksiyon olmamasıdır.

Akalküloz (taşsız) kolesistit, tüm akut kolesistit olgularının % 5-10’unu oluşturur. Bu hastaların büyük çoğunluğu, yaşlı, düşkün, yandaş (ilave) birçok hastalığı olan bireylerdir.

Akalküloz Kolesistit Kliniği (Belirtileri)

  • Akut Kolesistit Belirtileri: Sağ üst kadran ağrısı, yüksek ateş, sağ üst kadranda hassasiyet (Murphy belirtisi). Akalküloz kolesistitin kliniği taşlı kolesistit ile benzer olmakla birlikte safra kesesindeki gangren ve nekroz nedeniyle klinik daha hızlı seyreder, hasta daha septik bir tablodadır ve hızlı davranılmazsa (cerrahi) perforasyon gelişir.
  • Genel durumu bozuk hastalarda (şikayetini söyleyemeyecek şekilde), tek belirti ateş olabilir. Eğer akalküloz kolesistit tanınamaz ise, safra kesesi perfore olarak peritonit, sepsis ve septik şok belirtileri ortaya çıkabilir.
    Akalküloz kolesistit erkeklerde biraz daha sık görülür (taşlı kolesistit kadınlarda daha sık görülür).

https://www.turkcerrahi.com/makaleler/safra-kesesi-ve-safra-yollari/akalkuloz-kolesistit/

4 0 1 0 0 0
  • 548
  • +

Hekim.Net

Close