·   · 59 Giriş

Thalamus

storage.php?o=bx_froala_files&f=vb8zhcv92tradw6eywpkxsl29evweqrd.gif

+Talamus, diensefalonun (ön beyin bölümü) dorsal kısmında bulunan büyük bir gri madde kütlesidir. Sinir lifleri talamustan serebral kortekse her yönden çıkıntı yaparak göbek benzeri bilgi alışverişine izin verir. Beyin korteksine motor sinyalleri ve bilinç, uyku ve uyanıklığın düzenlenmesi dahil olmak üzere duyusal sinyallerin iletilmesi gibi çeşitli işlevleri vardır.
+Anatomik olarak, omurgalı beyninde, serebral korteks ve orta beyin arasında yer alan, iki yarının (sol ve sağ) orta hat simetrik bir yapısıdır. İlk olarak 1893'te İsviçreli embriyolog ve anatomist Wilhelm His Sr. tarafından tanınan, diensefalonun ana ürünü olarak embriyonik gelişim sırasında oluşur.

+Talamus, ön beyinde orta beyinden daha üstün, beynin merkezine yakın, sinir lifleri serebral kortekse her yönden çıkıntı yapan gri cevherden oluşan çift bir yapıdır. Talamusun medial yüzeyi üçüncü ventrikülün yan duvarının üst kısmını oluşturur ve karşı talamusun karşılık gelen yüzeyine düzleştirilmiş gri bir bant olan intertalamik adezyonla bağlanır. Talamusun lateral kısmı, talamusun (neotalamus) filogenetik olarak en yeni kısmıdır ve lateral çekirdekler, pulvinar ve medial ve lateral genikulat çekirdekleri içerir. Talamusta, dorsal yüzeyi kaplayan stratum zonale ve dış iç medüller lamina dahil olmak üzere beyaz madde alanları vardır. Dış lamina lateral yüzeyi kaplar ve iç lamina çekirdekleri ön, medial ve lateral gruplara ayrılır.

+Talamus kan beslemesini bir dizi arterden alır: polar arter (posterior komünikan arter), paramedian talamik-subtalamik arterler, inferolateral (talamogenikülat) arterler ve posterior (medial ve lateral) koroidal arterler. Bunların hepsi posterior serebral arterin dallarıdır.
+Bazı insanlar, talamusun her iki kısmını beslemek için arka serebral arterden tek bir arteriyel gövdenin çıktığı nadir bir anatomik varyasyon olan Percheron arterine sahiptir.

+Diensefalonun türevleri arasında dorsal yerleşimli epitalamus (esasen habenula ve ekler) ve zona incerta ve talamik retiküler çekirdek içeren peritalamus (pretalamus) bulunur. Farklı ontogenetik kökenleri nedeniyle, epitalamus ve perithalamus, talamustan resmi olarak ayırt edilir. Metatalamus, lateral genikülat ve medial genikülat çekirdeklerden oluşur.
+Talamus, farklı talamik alt parçaları ayıran bir lamel sistemi (miyelinli liflerden oluşur) içerir. Diğer alanlar, periventriküler çekirdek, intralaminar elemanlar, "çekirdek sınırlayıcılar" ve diğerleri gibi farklı nöron kümeleri tarafından tanımlanır. Talamusun büyük kısmından yapı olarak farklı olan bu son yapılar, izotalamusun aksine allothalamus içinde gruplanmıştır. Bu ayrım, talamusun genel tanımını basitleştirir.

+Talamusun, farklı subkortikal alanlar ve serebral korteks arasında bilgi aktaran, genellikle bir röle istasyonu veya merkez olarak görev yaptığına inanılan çok sayıda işlevi vardır. Özellikle, her duyu sistemi (koku alma sistemi hariç), duyusal sinyalleri alan ve bunları ilişkili birincil kortikal alana gönderen bir talamik çekirdek içerir. Görsel sistem için, örneğin, retinadan gelen girdiler talamusun lateral genikülat çekirdeğine gönderilir ve bu da oksipital lobdaki görsel kortekse uzanır. Talamusun hem duyusal bilgiyi işlediğine hem de ilettiğine inanılır — birincil duyusal aktarım alanlarının her biri alır serebral korteksten güçlü geribildirim bağlantıları. Benzer şekilde, medial genikülat çekirdek, orta beynin alt kollikülü ile birincil işitsel korteks arasında önemli bir işitsel röle görevi görür. Ventral arka çekirdek, birincil somatosensoriyel kortekse dokunma ve proprioseptif bilgi gönderen anahtar somatosensoriyel aktarıcıdır. Talamus ayrıca uyku ve uyanıklık durumlarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Talamik çekirdekler, beyin korteksiyle güçlü karşılıklı bağlantılara sahiptir ve bilinçle ilgili olduğuna inanılan talamo-kortiko-talamik devreler oluşturur. Talamus, uyarılmayı, farkındalık seviyesini ve aktiviteyi düzenlemede önemli bir rol oynar. Talamustaki hasar kalıcı komaya neden olabilir. 


KAYNAK: https://en.wikipedia.org/wiki/Thalamus


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=879&dpx=1&t=1605548728


storage.php?o=bx_glossary_files&f=xkubruzdhsbiuadcdczkzvevn3wseprz.jpg

3 0 0 0 0 0
  • 1098
  • +

Hekim.Net

Close