·   · 59 Giriş

Vajinal Doğum

Doğum , fetüsü doğum kanalından iten ve doğumla sonuçlanan uterus kasılmaları ile karakterize edilir, üç aşamaya ayrılır.

1. Doğumun ilk aşaması, kasılmaların başlamasıyla başlar ve serviks 10 cm'de tamamen açıldığında sona erer. Bu aşama ayrıca gizli ve aktif sancı olarak ikiye ayrılabilir. Gizli faz, 0 ila 6 cm'lik servikal dilatasyon ile tanımlanır. Aktif faz, 6 cm ila 10 cm arasında servikal dilatasyon ile tanımlanır.

2. Doğumun ikinci evresi , serviksin 10 cm açılmasıyla başlar ve fetüsün doğumuyla biter. Bu aşama, anne tarafından güçlü kasılmalar ve aktif itme ile karakterizedir. 20 dakikadan 2 saate kadar sürebilir. 

3. Doğumun üçüncü aşaması , fetüsün doğumundan sonra başlar ve plasentanın doğumuyla tamamlanır. 5 ila 30 dakika arasında sürebilir.

Vajinal doğum komplikasyonları aşağıdaki kriterlere göre gruplandırılabilir; ilerlemede başarısızlık, anormal fetal kalp hızı izleme, intrapartum kanama ve doğum sonrası kanama.Yavaşlamış servikal dilatasyonun gösterdiği gibi, doğum süreci yavaşladığında veya tamamen durduğunda ilerleme başarısızlığı meydana gelir. Bir kadının hamileliğini daha yüksek risk altına sokan faktörler arasında ileri anne yaşı, Erken Zar Rüptürü ( PROM ) ve doğum indüksiyonu yer alır. Uterotonik bir ajan olan oksitosin, doğumu artırmak için uygulanabilir. Sezaryen, hamilelik ilerlemediğinde de yaygın olarak düşünülür.
Anormal fetal kalp takibi , fetüsün kalp hızının doğum sırasında kafa basısı, kordon basısı, hipoksemi veya anemi nedeniyle yavaşladığını gösterir . Bu sorun genellikle oksitosin gibi doğumu artırıcı ajanların kesilmesiyle çözülür. Anormal fetal kalp hızı devam ederse, sezaryen endikedir.
İntrapartum kanama , doğum sırasında bol kanın varlığı ile karakterizedir. Kanama plasenta dekolmanı, uterus rüptürü, plasenta akreliği, tanı konmamış plasenta previa veya vasa previa nedeniyle olabilir. Sezaryen endikedir.
Doğum sonrası kanama , doğumdan sonraki 24 saat içinde hipovolemi semptomlarının eşlik ettiği en az 1000 mL kan kaybı olarak tanımlanır. Tipik olarak, ilk semptom taşikardinin eşlik ettiği aşırı kanamadır. Önemli kan kaybı ayrıca hipotansiyon , bulantı, nefes darlığı ve göğüs ağrısına neden olabilir. Vajinal yolla doğum yapan kadınların %3 ila %5'inin doğum sonrası kanama yaşayacağı tahmin edilmektedir. Risk faktörleri arasında fetal makrozomi , preeklampsi ve uzun süreli doğum sayılabilir. Önleme, oksitosin ( Pitocin) doğumda ve göbek kordonunun erken klemplenmesinde. Doğum sonrası kanama, genellikle bebeği doğurduktan sonra uterusun kasılmaması durumunda uterus atonisine bağlanır.

Kardinal Hareketler: • Angajman • iniş • Fleksiyon • iç rotasyon • Ekstensiyon • Eksternal rotasyon • Ekspulsiyon

 1. Angajman; Biparietal Çapın Pelvik Girimin altına inmesi

 2. İniş 

3. Fleksiyon;İnen fetal baş pelvis tabanının direnci ile fleksiyona geçer. Oksipitofrontal çap yerini SOB çapa bırakır

 4.İnternal Rotasyon; iniş ile birlikte oksiput öne döner. Bu sayede pelvisin en dar yeri olan orta pelviste baş biparietal çapı ile interspinöz mesafede yer alır 

5.Ekstansiyon; Oksiput pubisin alt kısmından pelvis kavsi sayesinde başın dışarı çıkışı 

6. Eksternal Rotasyon; Omuzların pelvik çıkımın ön arka çapına paralel hale gelmesi 

7. Ekspulsiyon; Omuzların doğurtularak doğumun tamamlanması


ie4ec3uvhczaw6azyss3eigmrfggea5w.jpg




KAYNAK:  https://en.wikipedia.org/wiki/Vaginal_delivery


13 0 2 0 0 0
  • 524
  • +

Hekim.Net

Close