·   · 59 Giriş

Parkinson

+Parkinson hastalığı (PD) veya kısaca Parkinson, merkezi sinir sisteminin uzun süreli dejeneratif bir bozukluğudur ve esas olarak motor sistemi etkiler. Semptomlar genellikle yavaş ortaya çıkar ve hastalık kötüleştikçe motor dışı semptomlar daha yaygın hale gelir. En belirgin erken belirtiler titreme, sertlik, hareket yavaşlığı ve yürümede güçlüktür, ancak bilişsel ve davranışsal sorunlar da ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığı demansı, hastalığın ileri evrelerinde yaygınlaşır. Depresyon ve anksiyete de yaygındır ve Parkinson hastalarının üçte birinden fazlasında görülür. Diğer semptomlar duyusal, uyku ve duygusal sorunları içerir. Ana motor semptomlara toplu olarak "parkinsonizm" veya "parkinson sendromu" adı verilir.

+PD'nin nedeni bilinmemekle birlikte, hem kalıtsal hem de çevresel faktörleri içerdiğine inanılmaktadır. Etkilenen bir aile üyesi olanların hastalığa kendileri yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bazı pestisitlere maruz kalan kişilerde ve daha önce kafa travması geçirmiş kişilerde de risk artarken, tütün içenlerde ve kahve veya çay içenlerde risk azalmıştır. Hastalığın motor semptomları, orta beynin bir bölgesi olan substantia nigra'daki hücrelerin ölümünden ve dopamin eksikliğine yol açmasından kaynaklanır. Bu hücre ölümünün nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak proteinlerin nöronlardaki Lewy cisimciklerinde birikmesini içerir.
Tipik vakaların teşhisi, diğer hastalıkları dışlamak için kullanılan nörogörüntüleme gibi testlerle temel olarak semptomlara dayanır. Parkinson hastalığı tipik olarak 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür ve bunların yaklaşık yüzde biri etkilenir. Erkekler, yaklaşık 3: 2 oranında kadınlardan daha sık etkilenir. 50 yaşın altındaki kişilerde görüldüğünde erken başlangıçlı PH olarak adlandırılır. 2015 yılında PD, 6,2 milyon kişiyi etkiledi ve dünya çapında yaklaşık 117.400 ölümle sonuçlandı. Tanıyı takiben ortalama yaşam beklentisi 7 ile 15 yıl arasındadır.
PD'nin tedavisi yoktur; tedavi semptomları iyileştirmeyi amaçlar. İlk tedavi tipik olarak ilaç levodopa (L-DOPA) ile, ardından levodopa daha az etkili hale geldiğinde dopamin agonistleri ile yapılır. Hastalık ilerledikçe, bu ilaçlar daha az etkili olurken aynı zamanda istemsiz kas hareketleri ile belirgin bir yan etki yaratır. Diyet ve bazı rehabilitasyon biçimleri semptomları iyileştirmede bir miktar etkinlik göstermiştir. İlaçların etkisiz olduğu şiddetli vakalarda motor semptomları azaltmak için derin beyin stimülasyonu için mikroelektrot yerleştirme ameliyatı kullanılmıştır. Uyku bozuklukları ve duygusal problemler gibi hareketle ilişkili olmayan PH semptomlarının tedavisine yönelik kanıtlar daha az güçlüdür. Hastalık adını 1817'de An Essay on the Shaking Palsy'de yayınlayan İngiliz doktor James Parkinson'dan almıştır. Halkı bilinçlendirme kampanyaları arasında Dünya Parkinson Günü (11 Nisan James Parkinson'ın doğum günü) ve hastalığın sembolü olarak kırmızı lale kullanımı yer alıyor. Halkın bu duruma ilişkin farkındalığını artıran Parkinson hastaları arasında boksör Muhammed Ali, aktör Michael J. Fox, Olimpik bisikletçi Davis Phinney ve aktör Alan Alda yer alıyor.

+Parkinsonizmde bulunan hareket zorlukları, diğer üç fiziksel hareketten biri ile kombinasyon halinde bradikinezi (istemli hareketleri başlatmada yavaşlık, hızda aşamalı azalma ve istemli parmak vurma gibi tekrarlayan eylemler aralığı) olarak tanımlanan parkinsonizm olarak adlandırılır. işaretler: kas (kurşun boru veya dişli çark) sertliği, dinlenme sırasında titreme ve postüral dengesizlik. Bir dizi farklı bozuklukta parkinsonizm tipi hareket sorunları olabilir.
Parkinson hastalığı, parkinsonizmin en yaygın şeklidir ve bazen "idiyopatik parkinsonizm" olarak adlandırılır, yani tanımlanabilir bir nedeni olmayan parkinsonizm anlamına gelir. Parkinsonizmin tanımlanabilir nedenleri arasında toksinler, enfeksiyonlar, ilaçların yan etkileri, metabolik bozukluklar ve felç gibi beyin lezyonları bulunur. Birkaç nörodejeneratif bozukluk da parkinsonizm ile ortaya çıkabilir ve bazen "atipik parkinsonizm" veya "Parkinson plus" sendromları (parkinsonizm hastalıkları artı onları PD'den ayıran diğer bazı özellikler) olarak adlandırılır. Çoklu sistem atrofisi, progresif supranükleer felç, kortikobazal dejenerasyon ve Lewy cisimcikli demansı (DLB) içerir.
Bilim adamları bazen Parkinson hastalığını beynin tau proteinini biriktirdiği Alzheimer hastalığı gibi diğer nörodejeneratif hastalıklardan ayırmak için bir sinükleinopati (beyindeki anormal alfa-sinüklein proteini birikiminden dolayı) olarak adlandırırlar. Taopatiler ve sinükleinopatiler arasında önemli klinik ve patolojik örtüşme vardır. Parkinson hastalığının aksine, Alzheimer hastalığı en yaygın olarak hafıza kaybı ile ortaya çıkar ve Parkinson hastalığının temel belirtileri (yavaşlık, titreme, sertlik ve postüral dengesizlik) Alzheimer'ın normal özellikleri değildir.
Lewy cisimcikli demans, başka bir sinükleinopatidir ve özellikle Parkinson hastalığı demansı olarak bilinen demanslı PD vakalarının alt grubu ile PD ile yakın patolojik benzerliklere sahiptir. PD ve DLB arasındaki ilişki karmaşıktır ve tam olarak anlaşılmamıştır. Değişken ayırt edici klinik ve patolojik özelliklere sahip bir sürekliliğin parçalarını temsil edebilirler veya ayrı hastalıklar olduklarını kanıtlayabilirler.

+Parkinson hastalığında en çok tanınan semptomlar hareket ("motor") ile ilgilidir. Otonomik disfonksiyon, nöropsikiyatrik sorunlar (ruh hali, biliş, davranış veya düşünce değişiklikleri) ve duyusal (özellikle değişen koku alma duyusu) ve uyku güçlüklerini içeren motor dışı semptomlar da yaygındır. Bu motor olmayan semptomların bazıları tanı anında mevcut olabilir. 

+Araştırmalar, PD'nin genetik ve çevresel faktörlerin karmaşık bir etkileşiminin ürünü olduğunu göstermektedir. PD'li bireylerin yaklaşık% 15'inin hastalığı olan birinci derece bir akrabası vardır ve PD'li kişilerin% 5-10'unun, birkaç spesifik genden birinde bir mutasyon nedeniyle ortaya çıkan hastalık formlarına sahip olduğu bilinmektedir. Bu gen mutasyonlarından birini barındırmak hastalığa yol açmayabilir; duyarlılık faktörleri, kişiyi genellikle diğer risk faktörleri ile birlikte artan bir risk altına sokar ve bu da başlangıç yaşını, ciddiyeti ve ilerlemeyi etkiler. SNCA, LRRK2 / PARK8, GBA, PRKN, PINK1, DJ1 / PARK7, VPS35, EIF4G1, DNAJC13, CHCHD2 ve UCHL1 dahil olmak üzere en az 17 otozomal dominant ve otozomal resesif gen mutasyonu PD gelişiminde rol oynadı.
PD'li kişilerin yaklaşık% 5'inde GBA1 geninde mutasyonlar vardır. Bu mutasyonlar, etkilenmemiş popülasyonun% 1'inden azında mevcuttur. Bu mutasyonlar mevcutsa PD geliştirme riski 20-30 kat artar. Bu mutasyonlarla ilişkili PD aynı klinik özelliklere sahiptir, ancak daha erken bir başlangıç yaşı ve daha hızlı bir bilişsel ve motor gerileme. Bu gen, glukoserebrosidazı kodlar. Bu enzimin düşük seviyeleri Gaucher hastalığına neden olur.
SNCA gen mutasyonları PD'de önemlidir çünkü bu genin kodladığı protein olan alfa-sinüklein, PD'li kişilerin beyinlerinde biriken Lewy cisimciklerinin ana bileşenidir. Alfa-sinüklein, majör bir DNA hasarı onarım sinyal kinazı olan ATM'yi (ataksi telanjiektazi mutasyona uğramış) aktive eder. [59] Ek olarak, alfa-sinüklein, homolog olmayan ucu birleştiren DNA onarım yolunu aktive eder. Lewy cisimciklerinde alfa-sinüklein toplanması, PD'de azalmış DNA onarımı ile beyin hücresi ölümü arasında bir bağlantı gibi görünmektedir.
SNCA, LRRK2 ve GBA dahil bazı genlerdeki mutasyonların "sporadik" (ailesel olmayan) PD için risk faktörleri olduğu bulunmuştur. LRRK2 genindeki mutasyonlar, ailesel ve sporadik PD'nin en yaygın bilinen nedenidir ve aile öyküsü olan bireylerin yaklaşık% 5'ini ve sporadik vakaların% 3'ünü oluşturur. GBA'daki bir mutasyon, Parkinson hastalığına yakalanmanın en büyük genetik riskini sunar.
Parkinson ile ilgili birkaç gen, hücresel atık ürünleri sindiren organeller olan lizozomların işlevinde rol oynar. Bazı PD vakalarının, hücrelerin alfa-sinükleini parçalama yeteneğini azaltan lizozomal bozukluklardan kaynaklanabileceği öne sürülmüştür.
Otozomal dominant bir form, LRP10 genindeki mutasyonlarla ilişkilendirilmiştir.


KAYNAK: https://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_disease



         storage.php?o=bx_glossary_files&f=rbw6pw5h89ygc4blehu72zpik5unsewb.jpgParkinson hastalığında substantia nigranın bir beyin hücresinde bir Lewy cismi (kahverengi boyalı). Kahverengi renk, alfa-sinüklein için pozitif immünohistokimya boyamadır.               storage.php?o=bx_glossary_files&f=uwwqrhuny3vvceegyvqmujensizbr8xm.pngParkin kristal yapısı storage.php?o=bx_glossary_files&f=utfzhpbj2h6qujps9j77v2bnhrzzxdak.png




5 0 0 0 0 0
  • 537
  • +

Hekim.Net

Close