·   · 59 Giriş

Hipothalamus

storage.php?o=bx_froala_files&f=dpalsfwad6quvhqmrvv8mvh2xtznhudq.gif


+Hipotalamus, beynin çeşitli işlevlere sahip bir dizi küçük çekirdek içeren bir bölümüdür. Hipotalamusun en önemli işlevlerinden biri, sinir sistemini hipofiz bezi aracılığıyla endokrin sisteme bağlamaktır. Hipotalamus talamusun altında bulunur ve limbik sistemin bir parçasıdır. Nöroanatomi terminolojisinde diensefalonun ventral kısmını oluşturur. Tüm omurgalı beyinleri bir hipotalamus içerir. İnsanlarda badem büyüklüğündedir. Hipotalamus, belirli metabolik süreçlerin ve otonom sinir sisteminin diğer faaliyetlerinin düzenlenmesinden sorumludur. Salgılayan hormonlar veya hipotalamik hormonlar adı verilen belirli nörohormonları sentezler ve salgılar ve bunlar da hipofiz bezinden hormonların salgılanmasını uyarır veya inhibe eder. Hipotalamus vücut ısısını, açlığı, ebeveynlik ve bağlanma davranışlarının önemli yönlerini, susuzluğu, yorgunluğu, uykuyu ve sirkadiyen ritimleri kontrol eder.

+Hipotalamus, parasagital düzlemde ön-arka konumu gösteren 3 bölgeye (supraoptik, tüberal, memeliler) bölünmüştür; ve koronal düzlemde medial-lateral yerleşimi gösteren 3 alan (periventriküler, medial, lateral). Hipotalamik çekirdekler bu spesifik bölge ve alanlarda bulunur. Tüm omurgalı sinir sistemlerinde bulunur. Memelilerde, paraventriküler çekirdekteki magnoselüler nörosekretuar hücreler ve hipotalamusun supraoptik çekirdeği nörohipofiziyal hormonlar, oksitosin ve vazopressin üretir. Bu hormonlar arka hipofizde kana salınır. Çok daha küçük parvoselüler nörosekretuar hücreler, paraventriküler çekirdeğin nöronları, kortikotropin salgılayan hormon ve diğer hormonları, bu hormonların ön hipofize yayıldığı hipofizeal portal sisteme salgılar.

+Hormon salımı :İnsan baş ve boynundaki endokrin bezleri ve hormonları Hipotalamusun merkezi bir nöroendokrin işlevi vardır, en önemlisi de çeşitli endokrin bezleri ve organları düzenleyen ön hipofizin kontrolü ile. Salgılama hormonları (salım faktörleri olarak da adlandırılır) hipotalamik çekirdeklerde üretilir ve daha sonra aksonlar boyunca medyan üstünlüğe veya arka hipofize taşınır, burada depolanır ve gerektiğinde salınır. 

+Ön hipofiz bezi: Hipotalamus-adenohipofiz ekseninde, hipofizyotropik veya hipotalamik hormonlar olarak da bilinen salgılayan hormonlar, hipotalamusun bir uzantısı olan medyan üstünlükten, onları düzenleyici işlevlerini uyguladıkları ön hipofiz bezine taşıyan hipofiz portal sistemine salınır. adenohipofizeal hormonların salgılanması üzerine. Bu hipofizyotropik hormonlar, hipotalamusun periventriküler bölgesinde bulunan parvoselüler nörosekretuar hücreler tarafından uyarılır. Hipofizyotropik hormonlar, üçüncü ventrikülün kılcal damarlarına salındıktan sonra, hipotalamo-hipofiz portal dolaşımı olarak bilinen şeyden geçerler. Ön hipofizdeki hedeflerine ulaştıklarında, bu hormonlar hipofiz hücrelerinin yüzeyinde bulunan belirli reseptörlere bağlanır. Bu bağlanma yoluyla hangi hücrelerin aktive edildiğine bağlı olarak, hipofiz ya salgılamaya başlayacak ya da kan dolaşımının geri kalanına hormon salgılamayı durduracaktır.

+Üç aylık insan embriyosunun beyninin medyan sagital kesiti Yenidoğan yaşamında gonadal steroidler nöroendokrin hipotalamusun gelişimini etkiler. Örneğin, dişilerin normal bir üreme döngüsü sergileme ve erkeklerin ve kadınların yetişkin yaşamında uygun üreme davranışları sergileme yeteneklerini belirlerler. Dişi bir sıçana doğum sonrası yaşamın ilk birkaç gününde (seks-steroid etkisinin "kritik dönemi" sırasında) bir kez testosteron enjekte edilirse, hipotalamus geri döndürülemez bir şekilde erkekleşir; yetişkin sıçan, östrojene (dişilerin bir özelliği) yanıt olarak bir LH artışı üretemeyecek, ancak erkek cinsel davranışları sergileyebilecek (cinsel olarak alıcı bir dişiye sahip olacak). Buna karşılık, doğumdan hemen sonra kısırlaştırılan bir erkek sıçan dişileştirilecek ve yetişkin östrojene tepki olarak dişi cinsel davranış gösterecektir (cinsel alıcılık, lordoz davranışı). Primatlarda, androjenlerin gelişimsel etkisi daha az nettir ve sonuçları daha az anlaşılır. Beyinde, gelişimsel etkiler için temel aktif hormon olan testosteron aromatize edilir (estradiole). İnsan testisi, fetal yaşamın yaklaşık 8. haftasından doğumdan 5-6 ay sonrasına kadar yüksek seviyelerde testosteron salgılar (pek çok türde testosteronda benzer bir perinatal artış gözlenir), bu süreç erkek fenotipinin altında yatıyor gibi görünmektedir. Maternal dolaşımdaki östrojen, kısmen hamilelikte steroid bağlayıcı proteinlerin dolaşımdaki yüksek seviyelerinden dolayı nispeten etkisizdir. Hipotalamik gelişim üzerindeki tek önemli etki seks steroidleri değildir; özellikle erken yaştaki pre-pubertal stres (sıçanlarda), yetişkin hipotalamusun akut bir strese cevap verme kapasitesini belirler. Gonadal steroid reseptörlerinin aksine, glukokortikoid reseptörleri beyinde çok yaygındır; paraventriküler çekirdekte, CRF sentezi ve sekresyonunun negatif geri besleme kontrolüne aracılık ederler, ancak başka yerlerde rolleri tam olarak anlaşılmamıştır. 



KAYNAK: https://en.wikipedia.org/wiki/Hypothalamus



storage.php?o=bx_glossary_files&f=jeqensp9ll7scexpekpwrxfbz4jfaigw.jpg



5 0 0 0 0 0
  • 929
  • +

Hekim.Net

Close