·   · 59 Giriş

Beyin Zarları

+Anatomide meninksler, beyni ve omuriliği saran üç zardır. Memelilerde meninksler dura mater, araknoid mater ve pia mater'dir. Beyin omurilik sıvısı, araknoid mater ile pia mater arasındaki subaraknoid boşlukta bulunur. Meninkslerin birincil işlevi, merkezi sinir sistemini korumaktır. 

Dura mater: (Latince: sert anne) (nadiren meninx fibrosa veya pachymeninx olarak da adlandırılır), kafatasına ve omurlara en yakın, kalın, dayanıklı bir zardır. Dura mater, en dıştaki kısım, gevşek bir şekilde düzenlenmiş, fibroelastik bir hücre katmanıdır ve çoklu iç içe geçen hücre süreçleri, hücre dışı kolajen olmaması, ve önemli hücre dışı boşluklarla karakterize edilir. Orta bölge çoğunlukla lifli kısımdır. Kafatasına en yakın olan endosteal katman ve beyne daha yakın olan iç meningeal katman olmak üzere iki katmandan oluşur. Pia mater'deki kılcal damarlara ayrılan daha büyük kan damarları içerir. Yoğun lifli dokudan oluşur ve iç yüzeyi pia mater ve araknoid mater yüzeylerinde bulunanlar gibi düzleştirilmiş hücrelerle kaplıdır. Dura mater, araknoid materyali saran ve beyinden kalbe kan taşıyan büyük dural sinüsleri çevreleyen ve destekleyen bir kesedir.
Dura'nın dört katlama alanı vardır:
-Falx cerebri, en büyüğü, orak biçimli; serebral hemisferleri ayırır. Frontal kemiğin frontal tepesinden başlar ve crista galli iç oksipital çıkıntıya doğru ilerler.  

-Tentorium serebelliHilal şeklindeki ikinci en büyüktür, oksipital lobları serebellumdan ayırır. Falx cerebri, ona bağlanarak çadır benzeri bir görünüm verir. 

-Falx cerebelli, dikey katlama; serebellar hemisferleri ayıran tentoryum serebelli'nin altında yer alır. 

-Diyafram sellae, en küçük iç içe geçme; hipofiz bezini ve sella turcica'yı kapsar.

Araknoid mater: Beynin üst kısmının meninksleri ve subaraknoid boşluğu gösteren bölümünün diyagramı Meninkslerin orta elemanı, örümcek ağına benzerliğinden dolayı adlandırılan araknoid mater veya araknoid membrandır. Merkezi sinir sistemini yastıklar. Bu ince, şeffaf zar, lifli dokudan oluşur ve pia mater gibi, araknoid bariyeri oluşturan, sıkıca paketlenmiş düz hücrelerden oluşan bir dış katmana sahiptir. Araknoidin şekli beyin yüzeyinin kıvrımlarını takip etmez ve bu nedenle gevşek bir şekilde oturan bir kese gibi görünür. Özellikle beyin bölgesinde araknoid trabeküller adı verilen çok sayıda ince iplik, pia mater dokusuyla karışmak için araknoidden subaraknoid boşluktan geçer. Araknoid bariyerin hücre dışı kolajeni yoktur ve beyin omurilik sıvısı ve subaraknoid boşluk ile duradaki kan dolaşımı arasında etkili bir morfolojik ve fizyolojik meningeal bariyer oluşturduğu düşünülmektedir. Araknoid bariyer tabakası, araknoid retiküler tabakanın en içteki kollajenli kısmına doğru iç yüzeyinde belirgin bir sürekli bazal laminayla karakterize edilir.

Pia mater: (Latince: hassas anne) çok hassas bir zardır. Beynin tüm hatlarını (girri ve sulkus) izleyen, beyin ve omuriliğin yüzeyine sıkıca yapışan meningeal zarftır. Dış yüzeyinde sıvı geçirimsiz olduğu düşünülen bir yassı hücre tabakası ile kaplanmış lifli dokudan oluşan çok ince bir zardır. Pia mater, beyne ve omuriliğe giden kan damarları tarafından delinir ve kılcal damarları beyni besler.

Leptomeninges: Araknoid ve pia mater birlikte bazen leptomeninges olarak adlandırılır, kelimenin tam anlamıyla "ince meninksler" (Yunanca: λεπτός "leptos" - "ince"). Akut meningokokal menenjit, beynin yüzeyi boyunca leptomeninges içinde bir eksüdaya yol açabilir. Araknoid pia'ya koçan ağı benzeri ipliklerle bağlandığından, pia ile yapısal olarak süreklidir, dolayısıyla pia-araknoid veya leptomeninges adı verilir. Başlıca bir beyin omurilik sıvısı proteini olan beta-trace proteininin (prostaglandin D2 sentaz) üretiminden sorumludurlar.

Subaraknoid boşluk: Subaraknoid boşluk, normalde araknoid ile pia mater arasında bulunan ve beyin omurilik sıvısı ile dolu olan ve omuriliğe kadar devam eden boşluktur. Subaraknoid boşluk boyunca farklı noktalardaki açıklıklardan boşluklar oluşur; bunlar beyin omurilik sıvısı ile dolu subaraknoid sarnıçlardır. Dura mater kafatasına tutturulurken, omurilikte dura mater, yağ ve kan damarlarını içeren epidural boşluk adı verilen bir boşlukla omurlardan ayrılır. Araknoid, dura mater'ye bağlanırken, pia mater merkezi sinir sistemi dokusuna bağlanır. Dura mater ve araknoid yaralanma veya hastalık nedeniyle ayrıldığında, aralarındaki boşluk subdural boşluktur. Pia mater altında onu glia limitanlardan ayıran bir alt boşluk vardır.



KAYNAK: https://en.wikipedia.org/wiki/Meninges


storage.php?o=bx_glossary_files&f=fqbjseabjt7wimbfq7mcm28nxbyu8gcv.jpg storage.php?o=bx_glossary_files&f=iftynggnwgvkedugzwigcwhynzpjycad.jpg

1 0 0 0 0 0
  • 9102
  • Daha Fazla

Hekim.Net

Close