·   · 59 Giriş

AKUT ROMATİZMAL ATEŞ

Romatizmal ateş ( RF ) kalbi , eklemleri , cildi ve beyni tutabilen inflamatuar bir hastalıktır . Hastalık tipik olarak bir streptokok boğaz enfeksiyonundan iki ila dört hafta sonra gelişir . Belirti ve semptomlar arasında ateş , çoklu ağrılı eklemler , istemsiz kas hareketleri ve bazen eritema marginatum olarak bilinen karakteristik, kaşıntısız bir döküntü bulunur . Vakaların yaklaşık yarısında kalp tutulmaktadır. Romatizmal kalp hastalığı (RHD) olarak bilinen kalp kapakçıklarındaki hasar , genellikle tekrarlayan ataklardan sonra ortaya çıkar, ancak bazen bir ataktan sonra da ortaya çıkabilir. Hasarlı kapakçıklar kalp yetmezliğine , atriyal fibrilasyona ve kapaklarda enfeksiyona neden olabilir . 

Streptococcus pyogenes bakterisi tarafından boğaz enfeksiyonunun ardından romatizmal ateş oluşabilir . Enfeksiyon tedavi edilmezse, insanların yüzde üçüne kadar romatizmal ateş görülür. Altta yatan mekanizmanın, bir kişinin kendi dokularına karşı antikor üretimini içerdiğine inanılmaktadır . Genetiklerinden dolayı, bazı insanların bakterilere maruz kaldıklarında hastalığa yakalanma olasılığı diğerlerinden daha fazladır. Diğer risk faktörleri yetersiz beslenme ve yoksulluğu içerir. RF tanısı genellikle yakın zamanda geçirilmiş bir streptokok enfeksiyonu kanıtı ile birlikte belirti ve semptomların varlığına dayanır. 

Boğaz ağrısı olan kişileri penisilin gibi antibiyotiklerle tedavi etmek romatizmal ateş geliştirme riskini azaltır. Antibiyotiklerin yanlış kullanımını önlemek için bu genellikle boğaz ağrısı olan kişilerde enfeksiyon için test yapılmasını içerir. Diğer önleyici tedbirler arasında iyileştirilmiş sanitasyon yer alır . Romatizmal ateş ve romatizmal kalp hastalığı olanlarda bazen uzun süreli antibiyotik kullanımı önerilir. Bir saldırının ardından kademeli olarak normal faaliyetlere dönüş meydana gelebilir. RHD bir kez geliştiğinde tedavi daha zordur. Bazen kapak değiştirme ameliyatı veya kapak onarımı gerekir. Aksi takdirde komplikasyonlar her zamanki gibi tedavi edilir.  

Romatizmal ateşin tekrarlaması, özellikle ilk ataktan sonraki ilk üç ila beş yıl boyunca, düşük dozda antibiyotiklerin idame ettirilmediği durumlarda nispeten yaygındır. Tekrarlayan romatizmal ateş nöbetleri kalp kapak hastalığına yol açabilir . Kalp komplikasyonları, özellikle kapakçıklar söz konusuysa, uzun süreli ve şiddetli olabilir. Güneydoğu Asya, Sahra altı Afrika ve Okyanusya ülkelerinde kalp dinleyerek romatizmal kalp hastalığı tespit edilenlerin oranı 1000 çocukta 2,9, ekokardiyografi ile 1000 çocukta 12,9 oldu. Çocuklarda ekokardiyografik tarama ve romatizmal kalp hastalığının erken evrelerinin kanıtı olan çocuklarda sekonder antibiyotik profilaksisinin zamanında başlatılması, endemik bölgelerde romatizmal kalp hastalığının yükünü azaltmada etkili olabilir. 



image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2278&dpx=1&t=163583821416 yaşında tipik tonsiller eksudalı kültür pozitif streptokokal farenjit olgusu . image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2279&dpx=1&t=1635838240Otopside karakteristik bulguları olan romatizmal kalp hastalığı (kalınlaşmış mitral kapak , kalınlaşmış korda tendinealar , hipertrofik sol ventrikül miyokard ). 




KAYNAK: https://en.wikipedia.org/wiki/Rheumatic_fever



7 0 0 0 0 0
  • 400
  • +

Hekim.Net

Close