·   · 3 Makale / Blog

Doğum Sonu Gerekli Belgeler ve Aileye Öneriler


Doğumdan sonraki ilk 4 haftaya (0-28gün) “yenidoğan dönemi” denir.

Fizyolojik (normal) sarılık: Zamanında doğan bebeklerin yaklaşık % 50’sinde, erken doğan bebeklerde ise daha yüksek oranlarda görülür. İlk 24 saatten sonra, genellikle doğumdan sonraki  2. veya 3. günde ortaya çıkar.Genellikle ilk bir-iki hafta içinde kendiliğinden kaybolur ve bilirubin düzeyleri zararsızdır.

Hangi bebekler sarılık açısından daha dikkatli takip edilmelidir? 

• Anne-bebek arasında kan grubu uygunsuzluğu olan bebekler • Erken doğmuş bebekler • Doğum esnasında kafa derisi altında kanama meydana gelmiş olanlar • İlk 24 saatte sarılığı belirlenenler • Emme sorunu olup buna bağlı olarak iyi beslenemeyen bebekler • Sarılığı iki haftadan uzun süren bebekler • Büyük kardeşlerinin bebeklik dönemlerinde ışık tedavisi gerektirecek kadar sarılık tespit edilmiş olanlar.    *** Çocuk uzmanı tarafından kontrolü gerekir .

Yenidoğan Taraması topuk kanı  :  Hastaneler;  ilk topuk kanlarını almalıdırlar. doğumu takiben  4-7 gün sonra tekrar topuk kanı Aile Hekimliğinden yapılmalıdır. (iki sonuç karşılaştırılmaktadır) Konjenital Hipotiroidi , Fenilketonüri (FKU), Biotinidaz Eksikliği , Kistik Fibrozis gibi şüpheli durumlarda  çocuk  uzmanına sevk edilmektedir. 

VÜCUT ISıSıNıN KORUNMASı :  Oda ısısının 24-250C olması  Nem oranının %30-60 olması  Hava akımı olmaması  Başlık giydirilmesi  Yatağın soğuk duvar, pencere  yanına konmaması  ISLAK (vernixli) kıyafetlerinin değiştirilmesi, yeni kıyafetlerini oda sıcaklığında ısıtılarak giydirilmesi  Bebeğin yüzünün kızarması vücut ısısının yükseldiğini, soluk yada morumsu olası ise vücut ısısının düştüğünü gösterir. Bebeği doğrudan güneş ışınlarına MARUZ BIRAKMAYIN. Bebeği soğuk yüzeylere KOYMAYIN.

SİGARA  : bebeğin bulunduğu ortamda kesinlikle sigara içilmemelidir.

BESLENMESI : İlk beslenme doğum sonu  1.saat içinde yapılmalıdır. Emzirme sıklığı;bebek her emmek istediğinde emzirilmelidir. . emzirme günde 10-12kez olmalıdır. emzirme süresinin en az 15 dakika olması gerekir .  Anne sütü dışında su dahil hiçbir besin verilmemelidir. Bebeği memeyi alması için ZORLAMAYIN.Bebek bırakmadan emzirmeyi KESTİRMEYİN. Emzik VERMEYİN.Kan şekeri çok düşerse, emme refleksinin yetersiz olması, Titreme, nefes darlığı ,tiz sesle ağlama, havale, kramp, solunum sıkıntısı gibi belirtiler olabilir.Bu gibi belirtilerde Çocuk uzmanı tarafından kontrolü gerekir.

UYKUSU&YATAĞı,POZISYONU  :  ilk aylarda bebeğin yalnızca sırt üstü yatırılmalı  Bebek yattığında çökmeyen yatak   Yastık kullanılmaması  Uyurken yüzünün direkt örtülmemesi  Çok kalın yorgan ve örtü kullanılmaması . Bebeğin enfeksiyonlardan korunabilmesi için sık ve kalabalık ziyaretçi kabul edilmemeli, kalabalık ortamlara girilmemelidir. KUNDAKLAMAYIN.

Hijyen :  Bebeğe dokunmadan önce ve dokunduktan sonra ellerinizi yıkayınız.



GÖBEK BAKıMı :  kordonun bebek bezi ile örtülü olmaması ve gerekirse bez kendi üzerine katlanarak göbeğin açıkta kalması sağlanmalıdır. Göbek bağı normalde 7-14 günde düşer. Bu sürede bebek göbek ıslatılmadan yıkanabilir ya da silinebilir. Sabun yada Alkol damlatılarak bakım yapılmalıdır.(batikon kullanılmamalıdır.) Göbekte kızarıklık, akıntı, kanama, şişlik ve hassasiyet, pis koku olduğunda, doktora götürülmesi gerekir . Göbek kökünü veya karını pansumanla KAPATMAYIN. Göbeğe herhangi bir madde veya ilaç SÜRMEYİN,gereksiz yere DOKUNMAYIN

GÖZ-BURUN TEMIZLIĞI : Yenidoğanın gözlerinde çapaklanma yoksa özel bir bakım gerekmez.  Çapaklanma varsa; kaynatılmış ılık suyla ıslatılmış steril gazlı bez ile fazla bastırmadan içten dışa doğru silinir.  Her göz için başka bir tampon kullanılır.  Burnu tıkalıysa 1-2 cc serum fizyolojik (deniz suyu) damlatılmalıdır.  Burun ve kulağa süt veya yağlı maddeler damlatılmamalıdır.

AĞıZ BAKıMı : Emzirme öncesi meme ucu kaynamış ılık suyla temizlenmeli  Emzirme sonrası yenidoğanın ağzında süt/mama kalıntısı var ise kaynamış ılık suyla ıslatılmış spanç/tülbent ile temizlenmeli  Pamukçuk  oluşmaya başlamış ise; * Karbonatlı suyla ağız temizlenir .

YENIDOĞANıN IDRAR :  Yenidoğan doğar doğmaz çişini yapar  İlk 24 saatte çişini yapmayan bebeklerin idrar yolu ya da böbrek hastalığı olabilir.  Bebek günde 6-8 kez idrarını yapar. Günde 6 defadan az idrar yapma yeterli beslenmediğini gösterir

GAZ-GAITA TAKIBI : 48 saat içinde gaita çıkışı olmaz ise çocuk uzmanına iletiniz .  Bebeğin ilk günlerde kakası çok yapışkandır bunun için hemen temizlenmelidir, temizliği gecikirse kurur ve cildi tahriş eder.

PIŞIK OLUŞUMUNU ENGELLEMEK IÇIN : Sık bez değişimi  Havalandırma  Yüksek emme kapasiteli bez kullanımı  Alkol içermeyen su emdirilmiş mendiller kullanımı yada ılık su ile temizleme  Koruyucu kremlerin ince bir tabaka halinde uygulanması(bepanthol pomat /cinko oksit içeren).

Televizyon Seyretme :  Uzun süre televizyon seyretme 0-2 yaş arası bebeklerin sosyal, bilişsel ve dil gelişimlerini olumsuz etkiler.

Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Programı : Her yenidoğana taburcu olmadan işitme taraması yapılmaktadır. Sonucu Aile Hekiminiz iletiniz.

Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) Taraması : 1 aylık olunca aile hekimleri tarafından fizik muayene yapılması ve risk faktörleri açısından gerektiğinde hastanede  USG eşliğinde kalça çıkığı bakılmalı. Sonucu Aile hekiminize iletiniz.

Aile Hekimliğine Gelirken istenen evraklar;

  • Doğumdan sonra   4-7.gün Aile Hekimliğine BEBEKLE gelecek tekrar topuk kanı alınacak.
  • Doğum Raporu  ( Hastaneden alınacak )
  • İşitme Taraması Sonucu  ( Hastaneden alınacak )
  • Nüfus Cüzdanı  ( Geçici kimlik belgesi  , Nüfus Müdürlüğünden )
  • Gelişimsel Kalça Displazisi Sonucu ( 1.ayın sonunda Hastaneden alınacak )
  • 2.  3.   4.  6. 9. 12. 18. 24.aylarda Aşı ve İzlemler için Aile Hekiminize geliniz .   

AŞI KARTINDA RANDEVU TARİHİ SAĞ TARAFTA YAZMAKTADIR.  LÜTFEN RANDEVUNUZA GEÇ KALMAYINIZ .

0 0 0 0 0 0
  • 1674
  • Daha Fazla

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close