·   · 2604 Giriş
  •  · 237 arkadaş

Tümör Süpresör (baskılayıcı) Genler


Gereksiz hücre çoğalmasını engelleyerek kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurmaya çabalayan genlerdir.

  • Rb (retinoblastoma): Tümör oluşumunu hücre siklusunu inhibe ederek baskılayan özgün genler arasında ilk tanımlanan gendir. Bir nükleer proteindir. G1’den S evresine geçişi kapatarak hücre çoğalmasını (tümör oluşumunu) engeller. Mutant siklinler, Rb genini inaktive ederek G1’den S evresine geçişi kolaylaştırır ve tümör hücrelerinin çoğalmasını hızlandırır. Ayrıca çok sayıda DNA virüsü (HPV, polioma, vb) Rb geninin işlevlerini aksatabilir.
  • p53: Genomun koruyucusudur. DNA onarımında etkindir. Normal koşullarda p53 inaktif konumdadır. Hücreler ultraviole ışınları, hipoksi, vb etkilerle aktive olur ve p53 proteini üretimi başlar. p53 proteini siklin grubu enzimleri inaktive ederek G1’den S evresine geçişi engeller ve hücre siklusunu durdurarak DNA onarımını bekler. DNA onarımı gerçekleşene dek mitozları ve angiogenezisi durdurur. DNA onarımı başarısız olursa o hücre apoptozisle ortadan kalkar. Çeşitli nedenlerle oluşan DNA defektleri onarımla yükümlü genler tarafından düzeltilir. DNA onarımıyla yükümlü genlerdeki işlevsel bozukluklar tümör oluşumuyla sonlanır. Tümörlerin yarısından fazlasında p53 geni mutasyonu sonucu oluşan DNA onarım kusurları saptanır. p53 mutasyonu genellikle edinseldir. Konjenital p53 mutasyonu görülen olgulara Li-Fraumeni sendromu adı verilir. Meme, sürrenal, beyin tümörleri ve lösemi riski yüksektir.
  • APC (adenomatous polyposis coli): APC kolon polipozisini ve karsinomlarını engelleyen özgün bir gendir. APC mutasyonu sonrasında hücre proliferasyonunu hızlandıran genlerin transkripsiyonu artar.
  • Apoptozisi uyaran genler (bcl-2): Hücrelerin yaşam süresi apoptozis genlerince düzenlenir. Hücre biyolojisinde apoptozisi uyaran ve apoptozisi engelleyen genler vardır. Bu iki gen grubu arasındaki denge hücrenin yaşam süresini belirler. Özellikle apoptozisi uyaran genlerdeki mutasyonlar tümör hücrelerini ölümsüzleştirebilir. Böylece sürekli çoğalan ölümsüz hücreler giderek büyüyen bir kitle oluşturur.
  • Meme karsinomu inhibisyon genleri (BRCA1, BRCA2): Meme karsinomunu baskılayan genlerdir. Bu genlerin mutasyonu sonrasında öncelikle meme kanseri riski artar ve ovaryum karsinomu olasılığı belirir. Ailesel meme kanserleri olgularının çoğunda BRCA1 ve BRCA2 mutasyonu vardır. Ayrıca BRCA-1 mutasyonlarında kolon ve prostat karsinomu, BRCA-2 mutasyonlarında ise erkeklerde meme, prostat, larinks ve pankreas karsinomları riski belirir.

suubqu53n6ch2pxjp55uskzvzwm5iw78.jpg


9 0 0 0 0 0
  • 692
  • +

Hekim.Net

Close