·   · 2604 Giriş
  •  · 238 arkadaş

Osteokondroma (osteokondromatöz ekzostozis)

Genellikle uzun kemiklerde görülen selim tümörlerdir. Yüzeyden dışa doğru gelişen kemik dokusu çıkıntısı (osteo-) ile bunun tepesini şapka gibi örten kıkırdak dokusu (-chondroma) komponentlerinden oluşur. Soliter ya da multipl olabilirler. Genellikle diz eklemi kuşağını oluşturan uzun kemiklerde görülürler. Çocukluk yaşlarında görece sıktır.

              storage.php?o=bx_glossary_files&f=eygfktediyuyu3g6ukvgjxkuq6gszcdx.png

  • Çene osteokondromaları, kemiklerin bukkal yüzünde yerleşir (torus/osteokondroma klinik farkı). Her iki çenenin arka bölümlerinde yerleşirler. Altçene koronoid çıkıntı ve kondil tümörlerinde çene ekleminin fonksiyonları bozulur. Radyolojik incelemede, kemik yüzeyinden dışa doğru uzanan ekzofitik bir kemik çıkıntısı saptanır. 
  • Mikroskopik incelemede, yüzeyden dışa doğru gelişen saplı bir spongiöz kemik çıkıntısının üzerinde şapka biçiminde kıkırdak dokusu bulunur. Osteokondromatozis (herediter multipl ekzostozis): bilateral ve simetrik osteokondromaların varlığıyla karakterize, otosomal dominant geçiş gösteren kalıtsal bir hastalıktır. Erkeklerde daha sık görülür. Bazı olgularda, kemik çıkıntısının üzerini örten kıkırdak dokusunda kanserleşme (kondrosarkoma) saptanmıştır.
6 0 0 0 0 0
  • +

Hekim.Net

Close