·   · 2604 Giriş
  •  · 238 arkadaş

Kondrom - Enkondrom

Kemiğin hyalin kıkırdak dokusunu taklit eden tümörleridir. Santral olgular “enkondrom”i periferik tümörler ise “periostal kondrom” olarak nitelenir. 

  • Uzun kemiklerdeki enkondromlar sessiz gelişen, cinsiyet ayrımının görülmediği orta yaş tümörleridir. Radyolojik incelemelerde, genellikle metafiz yerleşimi gösteren, çoğu kez düzenli bir sınırı olan, yer yer kalsifikasyonların saptandığı lezyonlar belirlenir. Makroskopik olarak incelenen tümörün kesitinde, soluk mavi renkli bir buzlu cam izlenimi veren yuvarlakça-oval lobüler tümör adacıkları görülür. Tümör kesilirken kalsifikasyonların neden olduğu direnç alanları algılanır. Mikroskopik incelemelerde, soluk bazofil bir ara madde içinde izole kümeler oluşturan kıkırdak dokusu hücreleri (kondrosit) izlenir. Tümörün periferisinde, ekspansiyondan kaynaklanan kemik yoğunlaşmasına rastlanır. Uzun kemiklerdeki tümörlerde kansere dönüşme olasılığı çok düşüktür.
  • El ve ayak parmaklarının kısa kemiklerinde oluşan tümörlerde, ağrı ve korteks aşınması nedeniyle oluşan patolojik kırıklar sık görülür. Radyolojik incelemede, etkilenen kemikte belirgin ekspansiyona neden olan, kemiğin korteksini aşırı derece incelten ve yer yer patlatan kitle izlenir. Mikroskopik incelmelerde, uzun kemiklerdeki olgulara kıyasla hücreden oldukça zengindir. Kısa kemiklerdeki tümörlerde kansere dönüşme olasılığı yüksektir. Bu tür olgular ile “kondrosarkom” arasında ayırıcı tanı güçlüğü yaşanabilmektedir; 2-3 çekirdekli hücre yoğunluğu ve kemik dokusu invazyonu bulguları önemlidir.
  • Multipl enkondromatozis, genellikle ekstremitelerin distal kesimlerindeki tubulerkemiklerde (el ve ayak parmakları) oluşan, çok sayıda kondromun görüldüğü özgün bir ablodur.


  •         storage.php?o=bx_glossary_files&f=wzdvggkc9me3ht9adpgne6gzgbcymjnn.jpg
7 0 0 0 0 0
  • 203
  • +

Hekim.Net

Close