·   · 2604 Giriş
  •  · 237 arkadaş

Kompleman sistemi aktivasyonu: Alternatif yol

Bakteri kökenli endotoksinler, polisakkaridler, virüsler, mantarların çeperindeki zymosan, tümör hücreleri, kobra zehiri, yabancı cisimler kompleman sisteminin alternatif yoldan aktivasyonuna neden olan başlıca etmenlerdir. Bu etmenlerden herhangi birinin varlığı plazmadaki C3’ü etkiler (aktivasyon C1’den değil, kestirme yolla C3’ten başlar). Plazmadaki C3’ün etkilenen az bir bölümü C3a ve C3b moleküllerine ayrılır.

C3b komponentinin etkili olduğu bir dizi reaksiyon başlar: C3b ile reaksiyona giren plazma proteinleri “faktör” olarak nitelenir (faktör B ve faktör D). Bu tür bir aktivasyonda properdin (faktör P)’in de katkısı vardır. C3b, bir yandan bakteri yüzeylerindeki karbonhidratlara ve proteinlere bağlanırken, öte yandan da plazmadaki “faktör B” ve “faktör D” proteinlerine bağlanır. Faktör B ve faktör D ile C3b etkileşimi “C3 convertase (C3bBb)” enzimini devreye sokar.  C3 convertase enzimi yeni yeni C3b ve C3a oluşmasını tetikler. Son aşamada oluşan C3b molekülleri, C3 convertase enzimiyle birleşerek yeni bir kompleks oluşturur; bu komplekse “C5 convertase (C3bBb3b)” enzimi adı verilir.

C5 convertase’nin devreye girmesiyle, tepkimeler C5b-C9 kompleksini [membrane attack complex (MAC)] oluşturur, böylece kompleman sisteminin aktivasyon işlemi tamamlanır.

11 0 0 0 0 0
  • 336
  • +

Hekim.Net

Close