·   · 2604 Giriş
  •  · 238 arkadaş

Çocukluklarda Virüs İnfeksiyonları

Çocukluk çağı virüs infeksiyonlarının en sık görüldüğü dönemdir. Bu durumun en önemli nedeni, virüslerle ilk kez karşılaşılması ve anne sütünden alınan bağışıklık desteğinin giderek yitirilmesi olarak düşünülür. Çoçuklara özgü gibi görülen virüs hastalıklarına, bu tür infeksiyonu geçirmemiş ya da aşılanmamış erişkinlerde de rastlanır.

Herpes virüs (Herpesviridae) ailesinin infeksiyonlarının bir bölümü, kontamisyonun çocukluk yaşlarında gerçekleşmesinin sonucudur; infekte olan çcuklardaki herpes virüs hastalığı bulguları yaşamın her döneminde ortaya çıkabilir. Herpes virüsler (Herpesvirus; Herpesviridae) DNA virüsleri ailesinin insanları ve hayvanları infekte edebilen, 130’un üzerinde alt grubu bulunan bir üyesidir. Bunlardan ancak 8’inin insanlarda hastalık yapabilmektedir (human herpesvirus; HHV).

Bebeklere anne sütü aracılığıyla geçebilen HIV (human mmunodeficiency virus), çocukluk çağına özgü belirtiler içeren bir hastalık tablosuna (HIV-AIDS) neden olmaktadır.

Çocuklardaki adenovirüs infeksiyonlarında nezle, konjunktivit ve bronşit saptanır. 

Çocuklardaki influenza infeksiyonları ateş, nezle, ağrılar (boğaz, kas, göz, baş ağrıları), kuru öksürük, bitkinlik, bulantı ve kusma bulgularıyla karakterizedir.

İnsan papilloma virüsü (human papillomavirus; HPV) olarak bilinen virüs infeksiyonlarında, çocuklarda siğiller, erişkinlerde ise ellerdeki ve genital bölgelerdeki siğillerin yanı sıra uterus serviksi ve perianal bölgede yüksek kanseri riski vardır.

Aşağıdaki tabloda, özellikle çocukluk döneminde görülen virüs hastalıklarına örnekler verilmektedir:

storage.php?o=bx_glossary_files&f=ywacrjd3heeuaezjfrcquug2yjhqh84j.jpg


8 0 0 0 0 0
  • 121
  • +

Hekim.Net

Close