·   · 2604 terms
  •  · 233 friends

B-lenfosit (B-hücresi) - Sentroblast - İmmunoblast

B-lenfositler, sıvısal (hümoral) bağışıklıkta etkindirler. Kemik iliğinde üretilen lenfositlerin bir bölümü yine kemik iliğinde (kuşlarda bursa fabricius) eğitilirler; bunlara “ B-lenfositleri (Bone/Bursa-cells)” adı verilir. Kemik iliğinden ayrılan B-lenfositleri lenf düğümlerindeki foliküllerin germinatif merkezlerinde toplanırlar. Normalde dolaşım kanında bulunmazlar. B-lenfositlerinin işlevi genellikle T-lenfositlerince (özellikle CD4+) denetlenir ve düzenlenir. T-lenfositlerin ürettiği sitokinler (IL-4) B-lenfositlerinin klonal proliferasyonunu, plazma hücrelerine (plasma B-cells) dönüşmesini ve immunoglobulinleri üretmesini tetikler.

Plazma hücrelerine dönüşebilme T-lenfositlerden bağımsız olarak da gerçekleşebilmektedir. Bağımsız dönüşümü bazı bakteri antijenleri (lipopolisakkaridler, stafilokok kökenli protein A) ve virüs (CMV, EBV) antijenleri tetikler. Söz konusu antijenlerin sunumu lenfoid dokulardaki (lenf düğümleri, dalak, tonsillalar, Peyer plakları, vb) foliküllerin germinatif merkezlerinde gerçekleşir; antijen sunumunu dendritik hücreler yapar. Bu tür olgularda foliküllerin sayısı artar, germinatif merkezler yoğun hücre kümelenmesi nedeniyle genişler. Plazma hücrelerine dönüşerek antijene-özgü immunoglobulin üreten B-lenfositlerinin bir bölümü karşılaştıkları antijeni unutmayan “bellek (memory) hücreleri” niteliğini kazanırlar.

  • Sentroblast: Lenfoid dokulardaki lenf foliküllerinin germinatif merkezlerindeki koyu renkli (H+E ile koyu mor) alanlarda bulunan B-lenfositlerdir; veziküler görünümde kromatin içeren çekirdekleri olan, 1-2 adet küçük nukleolus içeren yuvarlakça-oval hücrelerdir. 
  • Sentrosit: Aktivasyon ve çoğalma evrelerindeki B-lenfositler "sentroblast", durgunlaştıklarında "sentrosit" olarak nitelenirler. 
  • İmmunoblast: Veziküler görünümde kromatin içeren çekirdekleri olan, bir adet iri nukleolus içeren yuvarlakça-oval B-lenfositleri
6 0 0 0 0 0
  • 559

Hekim.Net

Close